alleen op reis
By Categories: Wereld1 Comment

Alleen op reis, dat klinkt ontzettend spannend en saai tegelijk. De ervaring van alleen reizen is compleet anders dan als je samen met je partner of vrienden op reis gaat. In 2012 maakte ik voor het eerst alleen een reis door Thailand, Maleisië en Singapore. Wat is er zo leuk aan? Wat kan er tegenvallen? Hoe kun je je voorbereiden? Ik geef je mijn al mijn tips!

Waarom alleen op reis?

Alleen reizen kan natuurlijk om allerlei redenen. Misschien is het net uit met je vriend(in), hebben anderen geen tijd, of wil je gewoon eens ervaren hoe het is om een tijdje helemaal op jezelf te zijn, buiten je bekende omgeving.

Dat laatste was voor mij de reden. Het kriebelde om eens wat langer alleen te gaan backpacken. Kan ik mezelf redden? Vind ik het eng? Ga ik wel andere mensen ontmoeten? Na eerst vier weken samen met mijn vriend te hebben gereisd door Vietnam, Cambodja en Laos, besloot ik om daarna nog vijf weken alleen verder te gaan. Mijn vriend moest weer aan het werk, terwijl ik net was afgestudeerd en nog geen baan had.

Tijd om eens te ervaren hoe het is om alleen op reis te zijn! Ik ontdekte vijf grote voordelen, drie nadelen en een aantal praktische zaken die alleen reizen veel fijner maken.

5 voordelen van alleen op reis gaan

Alleen reizen is heel leuk. Het is totaal anders dan als je samen met anderen reist. Dit zijn vijf grote voordelen.

1. Nieuwe mensen leren kennen

Als je samen met vrienden, familie of je partner reist, sta je minder open voor ontmoetingen met onbekenden. Soms zul je wel even een praatje maken of wat leuks samen doen, maar de nadruk ligt vooral op je eigen gezelschap. Logisch natuurlijk.

Als je alleen reist, dan is nieuwe mensen leren kennen juist één van de belangrijkste onderdelen. Toen ik alleen op reis was, reisde ik meerdere keren tot wel een week samen met onbekenden.

Mijn leukste contact is nog wel een jongen uit de Filipijnen. Hij reisde ook alleen door Thailand en al snel gingen we samen op pad. Het was ontzettend interessant om langer op te trekken met iemand uit een totaal andere cultuur. Binnenkort komt hij naar Europa en ga ik hem Nederland laten zien, super leuk!

2. Uit de comfort zone

Soms is het goed om uit je comfort zone te gaan. Als je altijd maar in je veilige omgeving blijft, zul je weinig nieuwe dingen ontdekken. Als je van te voren al weet dat het niks voor je is, moet je het natuurlijk niet doen. Maar een beetje spanning in je leven kan geen kwaad, het is een ervaring om nooit te vergeten en het is ontzettend leerzaam.

3. Ultieme vrijheid

Je kan je eigen ritme aanhouden, je eigen interesses volgen, eten waar jij zin in hebt, kortom: je hoeft met niemand rekening te houden. Hierdoor voelde ik me heel erg ontspannen en vrij. Omdat je niet in je eigen omgeving bent en geen verplichtingen hebt, ervaar je ultieme vrijheid.

4. Leven in het moment

Door die vrijheid kun je echt je gevoel achterna gaan. Als je nergens zin hebt, ga je gewoon een dagje chillen. Vragen anderen je spontaan mee naar een leuke plek, dan kun je zo mee gaan. Je hoeft niemand toestemming te vragen, volg je gevoel! Hierdoor leef je veel meer in het moment dan je anders misschien zou doen.

5. Je leert jezelf beter kennen

Dit is misschien wel het grootste voordeel. Door alleen te reizen leer je beter voor jezelf op te komen, andere mensen dingen te vragen en je gevoel te volgen. Dat gaat haast als vanzelf, niemand anders doet het namelijk voor je.

In het begin van mijn reis was ik nog een beetje verlegen, later stapte ik veel makkelijker op anderen af. Ook durfde ik mijn  steeds meer mijn onzekerheid los te laten als ik ergens alleen rondliep. Ik heb door het alleen reizen mezelf echt beter leren kennen, wat ik ontzettend waardevol vind.alleen reizen tips

3 redenen waarom alleen reizen kan tegenvallen

Toch is alleen reizen niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik heb zelf ook behoorlijke tegenvallers gehad, wees je daar dus ook bewust van als je een soloreis aan het plannen bent.

1. Contacten zijn vaak tijdelijk

Eén van de leukste dingen van reizen is om ervaringen te delen met anderen. De contacten die je opdoet zijn in veel gevallen maar tijdelijk, dus de leuke verhalen kun je na afloop niet meer delen, of alleen oppervlakkig.

Dat tijdelijke karakter van het contact maakte me ook vaak onrustig. Als ik een dag alleen was, was ik vaak op zoek naar andere soloreizigers. Zeker in het begin genoot ik niet echt van het alleenzijn, pas later begon ik het soloreizen te waarderen en werd ik meer relaxed. Alleen eten of koffiedrinken vond ik toen helemaal geen probleem meer.

2. Ziek zijn

Als je ziek word, kan niet altijd iemand voor je zorgen. Dat kan erg vervelend – en zelfs gevaarlijk – zijn.

Na een paar weken alleen maar in hostels te hebben slapen, had ik behoefte aan een eigen kamer met badkamer. Het was alleen maar simpel een bamboehutje, maar toch. Ik had het helemaal voor mezelf en dat was heerlijk.

Totdat ik ’s nachts ontzettende buikgriep kreeg. Diarree, misselijk, alles. De volgende dag kon ik eigenlijk m’n bed niet uit. Ik moest tien minuten lopen om bij een winkeltje te komen waar ik water, koekjes en diarreeremmers kon kopen. Geen pretje.

Gelukkig werd ik al snel weer beter, maar als je echt ziek blijft, moet je natuurlijk wel om hulp vragen.

3. Het kan saai zijn

Ik geef het eerlijk toe, alleen reizen is niet alleen maar heel spannend en gaaf. Soms voelde ik me best alleen, was het saai of had ik heimwee. Alleen uiteten gaan, een lange treinreis maken of wandelen is toch minder gezellig als je alleen bent. Dan zag ik een stelletje romantisch samen zijn en werd ik chagrijnig.

“Waarom wilde ik ook alweer alleen op reis?”

Gelukkig duurde dat meestal niet lang en vroeg een vrolijk meisje aan mij of ik zin had om mee te gaan naar een barretje met heerlijke cocktails, een mooie waterval of bijzonder uitzicht. Go with the flow.

soloreizen ervaringen

Praktische tips voor een geslaagde soloreis

Alleen op reis gaan is echt onvergetelijk. Je hoeft echt niet gelijk naar de andere kant van de wereld, zoals ik deed. Om te ontdekken of je het leuk vind, kun je ook beginnen met een dag of paar dagen in een leuke stad in Nederland of Europa.

Nog een paar praktische tips:

1. Boek een hostel

In hostels is het heel makkelijk om contact met andere reizigers te leggen. Hier komen veel soloreizigers samen en leer je sneller andere mensen kennen. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een eigen hotelkamer.

2. Plan niet teveel vooruit

Eén van de voordelen van alleenreizen is dat je geen rekening met anderen hoeft te houden. Maak daar dan ook gebruik van door niet teveel dingen in te plannen. Je kunt natuurlijk wel een lijstje maken van dingen die je graag wilt doen, maar hang daar geen strikte planning aan vast. Luister naar je gevoel, daar is het nu juist de gelegenheid voor!

3. Neem een dagboekje mee

Ik had boekjes volgeschreven op reis. Mijn gedachten, mijn gevoelens, mijn ervaringen: ik deelde alles met het papier. Als je alleen op reis gaat, praat je een stuk minder. Als ik dan in m’n eentje in een restaurant zat, dan ging ik vaak schrijven (of lezen).

4. Gun jezelf rust en ruimte

Als je alleen op reis gaat, heb je kans dat je alleen maar op zoek gaat naar contact met anderen. Dat deed ik in het begin van mijn reis ook, ik voelde me oncomfortabel als ik alleen was. Toch is het juist fijn om af en toe even echt alleen te zijn, op die manier kom je echt tot jezelf.

Soms had ik geen zin in een druk hostel en verwende ik mezelf met een iets luxere hotelkamer met eigen badkamer. Heerlijk!

Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Deel jouw ervaringen en tips in de comments!

One Comment

  1. Avonturen 30 september 2019 at 09:42 - Reply

    Leuke reisblog en goeie tips! Het is in het begin inderdaad een beetje eng om alleen op reis te gaan, maar uiteindelijk went het wel en is het ook leuk om zelf de omgeving te verkennen. Gr. Felix

Leave A Comment