Laatst zag ik een foto op Instagram voorbij komen van een jongedame die een klein geitje voerde. Het onderschrift was zoiets als ‘Such a cute baby goat, I love animals!’. Vet lief toch? Nou, de foto was niet zo onschuldig als het nu klinkt. De dame in kwestie droeg namelijk alleen een T-shirt en een string, waardoor haar flinke bilpartij vol in beeld was. 

Het lijkt wel alsof zoiets de enige manier om nog veel aandacht te krijgen op Instagram. Kom ik aan met m’n boekjes, make-uploze selfies en reisfoto’s. Niks spectaculairs aan, ik verwacht ook zeker geen tienduizenden volgers. Ik zal overigens ook geen volle zalen trekken als ik wél die geitenmeid nadoe met mijn witte billen, haha.

Uiteraard moet je zelf weten wat je doet, maar ik vind het best wel jammer dat mensen zulke foto’s plaatsen voor een paar volgers en likes. Omdat iedereen continu swipet en scrollt moeten foto’s en video’s steeds extremer zijn om op te vallen. Veel fitgirls begonnen een paar jaar geleden met het delen van hun maaltijden en workouts, nu laten ze vrijwel op elke foto hun schaars bedekte billen, buik of borsten zien. Met een semi-interessante quote eronder.

Er zijn natuurlijk andere manieren om volgers te krijgen, maar dat kost veel meer tijd en werk. Creatieve filmpjes, inhoudelijke tips over boeken, grappige sketches (ok, of een héle schattige kat): ook daar kun je groot mee worden en dat is nog grappig, leerzaam of interessant (ok, of schattig) ook.

Maar heb je daar geen zin in en wil je binnen no-time meer volgers, show dan gewoon regelmatig je strakke bips. Kun je vervolgens mooie deals met bedrijven sluiten en krijg je zelfs betaald voor zulke foto’s.

Ik vraag me af waarvoor je het dan doet. Anderen inspireren of eigenlijk heel onzeker maken? Trots zijn op jezelf of vooral je ego proberen op te krikken? Of gewoon lekker veel geld verdienen?

Mij lijkt het vooral heel saai eigenlijk.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Als je trots op je lichaam bent, mag je dat van mij best showen. Ook als je onzeker bent, trouwens. Meer body positivity please. Maar wees dan gewoon eerlijk en zet er niet ‘wat een schattig geitje’ bij. Dan blijf ik wel suffe posts over boeken plaatsen.