Ik lees aardig wat non-fictie, want ik leer graag nieuwe dingen. Boeken helpen mij om mijn visie op de wereld en mijzelf te verscherpen en ik vind het gewoon erg leuk om te lezen.

Dit zijn (op dit moment) mijn favoriete boeken.

Benieuwd naar wat ik nu lees, nog wil lezen en nog meer heb gelezen? Check dan m’n profiel op GoodReads.

Laatste update: december 2018

Guns, Germs, and Steel – Jared Diamond

Ik denk wel mijn favoriete boek. Ik zou het iedereen aanraden om te lezen.

Dit boek geeft een gedetailleerd beeld van de ontwikkeling van de mens, van jager-verzamelaar tot de moderne tijd. De hoofdvraag is waarom dit zo ongelijk is ontwikkeld. Dat heeft diverse redenen die niets te maken hebben met intelligentie of kennis, maar vooral met geografie en geluk.

Bekijk op bol.com

 

 

The Subtle Art of Not Giving a F*ck – Mark Manson

Beste zelfhulp boek wat ik heb gelezen. Mark Manson heeft een hele fijne schrijfstijl en zijn adviezen zijn nuchter en to-the-point. Ik heb veel aan dit boek gehad om meer helderheid te krijgen over mijn werk, reizen en relaties.

Ook zijn blog MarkManson.net is een grote inspiratiebron voor mij. Zijn schrijfwijze, nuchtere blik en grapjes zijn fantastisch.

Bekijk op bol.com

 

 

The God Delusion – Richard Dawkins

Eigenlijk zou iedereen, of je nou gelooft of niet, dit boek moeten lezen. Het zette mij enorm aan het denken over de waarde van geloven in God en religie in het algemeen. Het gaf mij bovendien een beter, hoopvoller beeld van menselijk gedrag en moraliteit.

Veel mensen hebben moeite met Dawkins’ kritische schrijfstijl, ik vind het wel verfrissend.

Bekijk op bol.com

 

 

The Selfish Gene – Richard Dawkins

Dit boek was echt een eye-opener voor mij. Ik wist natuurlijk wel dat genen belangrijk zijn, maar niet in zulke mate. Ook het stuk over memen, de culturele variant van genen, vond ik heel interessant.

Ik maakte ook een podcast over memetica, luister die hier.

Bekijk op bol.com

 

 

 

The Slight Edge – Joel Olson

Ik heb soms moeite om effectief te werken en doelen te stellen. Dit boek gaf mij het inzicht hoe ik dat op een laagdrempelige manier kan doen: in hele kleine stapjes. Het is geen literaire parel, maar de kennis in het boek is wel heel waardevol.

Bekijk op bol.com

 

 


Antifragile – Nassim Nicholas Taleb

Over dit boek heb ik vet lang gedaan, ik kon steeds maar een klein stukje lezen. Soms moest ik stukken wel twee of drie keer lezen om het echt goed te begrijpen, aangezien het behoorlijk technisch is.

Desondanks vond ik dit boek geweldig. Het leerde me op een andere, meer kritische manier naar de systemen in de wereld kijken. Binnen mijn eigen leven, maar ook daarbuiten.

Bekijk op bol.com

 

Donuteconomie – Kate Raworth

Interessant boek wat een verfrissende blik werpt op de huidige economische systemen. Een boeiend perspectief is dat we een nieuw visueel model nodig hebben: de donut in plaats van een eindeloos stijgende lijn. Het biedt niet direct oplossingen, maar het is wel stof tot nadenken.

Ik maakte ook een podcast over dit boek, luister die hier.

Bekijk op bol.com

 

 

Sapiens – Yuval Noah Harari

Dit boek is al jaren uit, maar las ik pas recentelijk. Een intrigerend verhaal over de mens, hoe wij ons hebben ontwikkeld op allerlei vlakken. Het soms misschien wat generalistisch, maar schetst wel een mooi algemeen beeld.

Ik las ook Homo Deus en 21 lessen voor de 21 eeuw, maar Sapiens vond ik toch wel het beste.

Bekijk op bol.com

 

 

Astrophysics for People in a Hurry – Neil deGrasse Tyson

Als je de Netflix-serie Cosmos geweldig vind, dan is dit boek ook echt wat voor jou. Het is een dun boekje, maar ik moest het wel met aandacht lezen.

Het is soms best technisch, maar ik vind astrofysica enorm fascinerend. Het enthousiasme van Neil deGrasse Tyson druipt er vanaf en dat werkt aanstekelijk.

Bekijk op bol.com

 

 

Het idee M/V – Asha ten Broeke

Dit boek was een eye-opener voor mij. Natuurlijk was ik me al wel bewust van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar dit zet het in wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief.

Het gaat namelijk verder dan een verschillend salaris, het heeft zelfs invloed op onze genen en brein.

De conclusie? De verschillen tussen mensen zijn groter dan tussen mannen en vrouwen.

Bekijk op bol.com

 

Meer boekentips? Iedere eerste vrijdag van de maand stuur ik de Boeken Duiden nieuwsbrief waarin ik de boeken bespreek die ik de maand daarvoor las. Plus ander leuk lees-, luister- en kijkvoer.
Schrijf je hier gratis in!

De linkjes zijn affiliate-links. Als jij via mij een boek koopt, ontvang ik daar een klein percentage van. Het kost jou niks extra’s en mij helpt het enorm. Dankjewel!