Technologie

Kunstmatige intelligentie, genetische modificatie, sociale media en het printen van organen. Technologie heeft steeds meer invloed op de maatschappij en de mens.

Deze ontwikkelingen zijn cruciaal in het debat over maatschappelijk kwesties, zoals werk, relaties, sociale verhoudingen en het klimaat. Voornamelijk op de lange termijn zal dit enorme invloed hebben op wat het betekent om mens te zijn.

Mijn rol

Als dagvoorzitter en moderator bij een congres over technologie kan ik inhoudelijke vragen stellen en zorgen voor een relevante discussie of gesprek.

Vanwege mijn achtergrond in journalistiek, amerikanistiek en moderne kunst kan ik verbindingen leggen tussen technologische ontwikkelingen en hedendaagse cultuur en maatschappelijke vraagstukken.

Bovendien lees ik veel boeken over nieuwe technologie, zoals Homo Deus (over de toekomst van de mens) en Life 3.0 (over de ontwikkeling van AI). Technologie kan ons vooruit helpen, maar heeft ook veel risico’s. De groei van kunstmatige intelligentie en toename van technologie overal om ons heen zijn misschien wel de belangrijkste aspecten van het debat van nu.

Klanten

Binnen het thema technologie ben ik moderator bij meetups en begeleid ik workshops.

doorlopend 2019 – moderator bij Tech Tuesday in Seats2Meet Utrecht
doorlopend 2019 – moderator bij VPRO Tegenlicht Meetups in bibliotheek Amersfoort (met thema’s als: genetische modificatie, het basisinkomen en Europa)
juni 2016 – lezing ‘Apen met smartphones’ op het Permanent Beta Festival

In mijn podcast Dingen Duiden en blogartikelen bespreek ik regelmatig onderwerpen binnen het thema technologie. Hieronder een aantal voorbeelden.

PODCAST

BLOG

De social media paradox

Afgelopen week was er opeens een nieuw social media platform: Vero. Dat bestaat overigens al drie jaar, maar is opeens een hype. Nu blijkt het dus van een of andere Libanese miljonair te zijn met een twijfelachtige achtergrond. Ook is het onduidelijk wat Vero met gebruikersdata doet, dus iedereen probeert hun account alweer te verwijderen. Want dat kan niet zomaar, dat moet je bij Vero aanvragen.

Lees verder…

Favoriete boeken

Ik lees graag boeken over de ontwikkeling van genetische modificatie, kunstmatige intelligentie, wetenschap en wat het betekent om mens te zijn. Dit zijn tot nu toe mijn favorieten.

Homo Deus – Yuval Noah Harari

Op basis van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de mogelijkheden en gevaren van de eenentwintigste eeuw en daarna – van onsterfelijkheid, digitaal bewustzijn tot kunstmatig leven. Een mooi overzicht om de ontwikkelingen beter te begrijpen.

Life 3.0 – Max Tegmark

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer en neemt steeds meer dingen van de mens over. Hoe ver kan dit gaan? Dit boek onderzoekt de diverse mogelijkheden en wat daarbij de belangrijkste aandachtspunten zijn. Van macht en privacy tot energieverbruik en bewustzijn.

Biohacking – Peter Joosten

Van genetische modificatie tot toekomstvisies waarin we zijn veranderd tot supermensen: dit valt allemaal onder biohacking. In dit boek geeft Peter Joosten een helder overzicht van al deze ontwikkelingen, nu en in de toekomst.

Digital Minimalism – Cal Newport

Technologie heeft een grote impact op ons leven en geeft veel afleiding en FOMO. In dit boek geeft Cal Newport handvatten om hier op een slimme manier mee om te gaan en met meer rust en aandacht te leven.

Interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op.

CONTACT