Toekomst

Hoe ziet de aarde er over 100 jaar uit? We weten het niet, maar het is wel belangrijk om hier over na te denken. Niet alleen technologische ontwikkelingen spelen hierin een rol, maar ook sociale en maatschappelijke kwesties zijn essentieel. Van het klimaat en immigratie, tot aan zingeving en invulling van werk en relaties.

Wat betekent het om mens te zijn, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het leven voor iedereen beter wordt? Dit zijn misschien wel de belangrijkste vragen in deze eeuw.

Mijn rol

Als dagvoorzitter of moderator op het gebied van de toekomst, duurzaamheid en maatschappelijke kwesties zorg ik voor verbinding tussen sprekers en publiek. Een uitgebreid debat over deze thema’s is ontzettend belangrijk.

Wat zijn de grootste uitdagingen van deze tijd? Een mooi uitgangspunt hierin vind ik de drie thema’s die Yuval Noah Harari in zijn boek 21 Lessen voor de 21ste eeuw omschrijft: technologie, politiek en ecologie. De ontwikkeling van deze drie zaken zullen een grote impact hebben hoe de wereld er de komende decennia uit gaat zien.

Daarnaast schrijf en spreek ik regelmatig over duurzaamheid en probeer het gepolariseerde debat daarover te nuanceren.

Klanten

Binnen het thema toekomst en maatschappelijke kwesties heb ik lezingen gegeven en ben ik moderator bij meetups.

doorlopend 2019 – VPRO Tegenlicht Meetups in bibliotheek Amersfoort
juni 2019 – workshop ‘Duurzaamheid, wat kan ik er thuis mee’ bij Nabuurschap Driebergen Noord
oktober 2017 – lezing ‘Weg met de hypes’ op de Vrij van Veggie FoodFair
december 2017 – lezing ‘Van Paleo naar Plantaardig’ op de VeggieWorld Winter Fair

Tevens ontving ik 2017 de Food100 award en was ik in 2018 gastblogger voor het Slowfood Youth Network.

dagvoorzitter toekomst

De workshop is goed bevallen. De opzet was goed en je had de discussie goed in de hand, ondanks het feit dat sommige mensen aan de praat bleven, greep jij op het juiste moment in.

Het was een boeiende, actieve discussie en de door jou meegenomen voorbeelden waren voor velen een inspiratie.

Hanneke Hijmans, Voorzitter Nabuurschap Driebergen Noord

In mijn podcast Dingen Duiden en blogartikelen bespreek ik regelmatig onderwerpen binnen het thema toekomst, zingeving en maatschappelijke kwesties. Hieronder een aantal voorbeelden.

PODCAST

BLOG

Het duivelse dilemma van duurzaamheid

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat als je gaat sporten, je meer gaat eten. Op zich niet zo’n probleem, behalve dat dit vaak meer is dan je hebt verbrand tijdens het sporten. Als je wilt afvallen heb je er dan precies niks aan. Nu blijkt ditzelfde compensatiegedrag ook vaak bij duurzame keuzes te spelen. Kies voor een hybride auto en je gaat er meer mee rijden.

Lees verder…

Favoriete boeken

Ik lees graag boeken over de toekomst en gerelateerde onderwerpen als duurzaamheid, zingeving en technologie. Dit zijn tot nu toe mijn favorieten.

21 Lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari

In dit boek bespreekt Harari de meest belangrijke thema’s van deze eeuw en biedt handvatten om hier over na te denken en oplossingen te zoeken. Van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en (bio)technologie tot aan zingeving, meditatie en religie.

Waking Up – Sam Harris

Op basis van wetenschap en rationaliteit gaat Sam Harris dieper in op de toepassing van meditatie, inzichten over ons bewustzijn en zelfoverstijging. Een belangrijk onderwerp in de groeiende seculiere wereld.

Donuteconomie – Kate Raworth

Het huidige economische model is niet houdbaar. Dit boek biedt een nieuw visueel model (de donut) hoe we de economie zouden moeten inrichten, rekening houdend met de voorwaarden voor alle mensen en de planeet.

Factfulness – Hans Rosling

In dit boek legt Hans Rosling uit waarom we een totaal verkeerd beeld van de wereld hebben. Met behulp van statistieken en persoonlijke verhalen laat hij zien dat het beter in de wereld gaat dan we denken en hoe we ons kunnen richten op de belangrijkste problemen van deze tijd en de toekomst.

Interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op.

CONTACT