Wetenschap

Wetenschap is natuurlijk een enorm breed begrip. Voor mij is dit de basis van kennis, kritisch denken en blijven leren. Ik heb twee studies gedaan, allebei in de geesteswetenschappen, maar ik vind ontzettend veel vakgebieden interessant. Van astrofysica tot psychologie en van neurowetenschappen tot genetica. Ik ben absoluut geen expert, maar ik ben dol op non-fictie boeken, wetenschap-podcasts en documentaires.

Sinds de Verlichting is ons wereldbeeld sterk veranderd, waardoor Nietzsche God dood verklaarde. Dit maakt het allemaal niet per se makkelijker, maar wel genuanceerder en nog steeds ontzettend fascinerend.

Mijn rol

Als dagvoorzitter, moderator of gespreksleider binnen het thema wetenschap zal ik ervoor zorgen dat het onderwerp begrijpelijk voor iedereen blijft, zonder af te doen aan de complexiteit. 

Vanwege mijn achtergrond als amerikanist, journalist en kunsthistoricus zal ik ook altijd de connectie zoeken met de maatschappij, culturele waarden en ethische vraagstukken.

Voor mijn podcast interview ik bovendien regelmatig professoren en experts binnen diverse wetenschappelijke thema’s. Hierdoor groeit mijn eigen kennis en leer ik diverse vakgebieden beter kennen.

Klanten

Binnen het thema wetenschap heb ik lezingen gegeven en ben ik moderator bij meetups.

doorlopend 2019 – VPRO Tegenlicht Meetups in bibliotheek Amersfoort
maart 2018 – ‘Beter leven door oude wijsheden’ op de Permanent Beta Dag
juni 2016 – ‘Apen met smartphones’ op het Permanent Beta Festival
april 2016 – ‘De kracht van je mind’ op de Super Lifestyle Summit

In mijn podcast Dingen Duiden en blogartikelen bespreek ik regelmatig onderwerpen binnen het thema wetenschap, zoals denkfouten, hypes en theorieën. Hieronder een aantal voorbeelden.

PODCAST

BLOG

Het perfecte dieet bestaat niet

“Kokosolie is een wondermiddel”, “Van chocola word je slimmer”, “Glucose-fructosestroop is vergif”. Zulke uitspraken zie je vaak op internet, in tijdschriften en kranten voorbijkomen. Een paar jaar geleden wilde ik die dingen graag geloven, inmiddels word ik er doodmoe van. Hoe zit het nou ècht met voeding? En wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van voeding en gezondheid?

Lees verder…

Favoriete boeken

Ik lees ontzettend graag boeken over de ontwikkeling van het leven, gedrag en neurologie, het universum en hoe als mens een zinvol leven te leiden. Dit zijn tot nu toe mijn favorieten.

Astrophysics for People in a Hurry – Neil deGrasse Tyson

Het is een dun boekje, maar ik moest het met aandacht lezen. Het is soms best technisch, maar ik vind astrofysica enorm fascinerend en helpt me om de wereld en het universum beter te begrijpen. Het enthousiasme van Neil deGrasse Tyson druipt er vanaf en dat werkt aanstekelijk.

The Skeptics’ Guide to the Universe – Steven Novella

Een handboek om te leren omgaan met alle misinformatie, mythes, vooroordelen en samenzweringstheorieën in de wereld. Van denkfouten en pseudowetenschappelijke ideeën tot zelf kritisch leren denken: met dit boek leer je een scepticus te worden.

Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

Om te begrijpen hoe ons brein werkt, is dit boek onmisbaar. Het behandelt de twee systemen in onze hersenen, het intuïtieve (snelle) en logische (langzame) systeem. Het maakt je kritischer ten opzichte van bepaalde biases, waardoor je betere beslissingen kunt nemen.

Guns, Germs, and Steel – Jared Diamond

Een intrigerend boek over de ontwikkeling van de mens, van jager-verzamelaars tot de kolonisten. Het verklaart waarom klimaat en plantengroei zo belangrijk zijn geweest en hoe er zoveel ongelijkheid in de wereld is. Een absolute must-read voor eigenlijk iedereen.

Interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op.

CONTACT