ayahuasca

Toen ik voor het eerst hoorde over ayahuasca dacht ik dat ik het nooit zou proberen. Dat leek me eng en zweverig. Maar door de tijd heen begon het me te fascineren, totdat ik in 2016 besloot om het te gaan doen. Ook al ben ik heel nuchter, ik durf te zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Ayahuasca komt vaak negatief in het nieuws, daarom wil ik graag mijn ervaringen en inzichten delen.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een psychedelisch middel en wordt ook wel een entheogeen genoemd. Dit is een verzamelnaam voor psychoactieve stoffen die gebruikt worden in een spirituele of religieuze context. Ayahuasca wordt namelijk al honderden jaren ritueel gebruikt door Indianenstammen in het Amazonegebied. Het wordt gebruikt voor reiniging, genezing en als middel om de ziel tijdelijk te bevrijden van het lichamelijke. Ayahuasca staat bekend om trauma’s te kunnen verwerken en verslavingen te kunnen helen.

Het woord ‘ayahuasca’ komt uit de taal van de Quichua en betekent ‘slingerplant van de ziel’. Ayahuasca kan met verschillende planten gemaakt worden, maar over het algemeen wordt het gemaakt met een plant die de psychoactieve stof dimethyltryptamine (DMT) bevat en een liaan die een MAO-remmer bevat. De combinatie van die twee stoffen zorgt ervoor dat het drankje een sterk psychoactieve werking heeft, omdat de DMT niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor kun je dingen waarnemen en voelen die je anders niet zou ervaren.

ayahuasca

Waarom ayahuasca?

Dat is natuurlijk een goede vraag. Waarom zou je ayahuasca gebruiken? Een paar jaar geleden hoorde ik er voor het eerst over. Ik was er toen door gefascineerd, maar ik zag het mezelf niet gebruiken. Het leek me eng om de controle los te laten en ik was bang dat ik tijdens de trip heel angstig zou worden. Maar ik bleef het tegenkomen via blogs en podcasts, waardoor ik er toch nieuwsgierig naar werd. Ik las over mooie ervaringen, diepe inzichten en spirituele openbaringen. Daardoor begon het te kriebelen: wat zou dit voor mij kunnen betekenen?

Ondanks dat ik al veel bezig was met persoonlijke ontwikkeling, bleef ik last houden van perfectionisme en negatieve gedachten. Ik had het gevoel dat ik met meditatie, schrijven, lezen of nog langer nadenken er niet kwam. Die overtuigingen zaten hardnekkig in mijn systeem, waar ik lastig bij kan.

Met ayahuasca moet je je verstand loslaten en je volledig overgeven aan het drankje. Dat is behoorlijk spannend, zeker als je van controle houdt. Daarom zag ik het juist als dé stap om dichter bij mezelf te komen. Ze zeggen wel dat ‘Moeder Ayahuasca’ je roept als je er klaar voor bent. Ik hoorde de roep luid en duidelijk, zou je kunnen zeggen.

Het ayahuascaritueel

Samen met mijn vriend Peter reisde ik in 2016 af naar Bellingwolde om daar bij Joop en Nanda van Proceswerk een ayahuasca ceremonie bij te wonen. Dit is een weekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag, waarbij je tweemaal (vrijdagavond en zaterdagavond) ayahuasca drinkt. Een vriend van Peter had hier een keer een ritueel bijgewoond en had daar goede ervaringen mee. Dat gaf ons een gerust gevoel.

Er zijn inmiddels ontzettend veel locaties in Nederland (en buitenland) waar ayahuasca ceremonies plaatsvinden, kijk vooral waar jij je prettig bij voelt. Het is wel goed om te weten dat ayahuasca officieel verboden in Nederland is, maar dat het wordt gedoogd. Let vooral op dat de begeleiders veel ervaring hebben in het leiden van de ceremonie, dat is belangrijk voor jouw veiligheid.

Een paar dagen voor de ceremonie is het belangrijk om je lichaam tot rust te laten komen. De bedoeling is om dan geen alcohol te drinken, geen orgasmes te hebben en redelijk licht te eten. Op de vrijdag en zaterdag eet je na de lunch ook niet meer, zodat je met een lege maag het ritueel begint. Dat is prettig, omdat de kans best groot is dat je tijdens de sessie moet overgeven. Dit wordt gezien als reiniging van het lichaam, maar fijn is het niet.

Ik was behoorlijk zenuwachtig en we zeiden tegen elkaar: “Als we het niet zien zitten, gaan we gewoon weer naar huis..” Maar bij aankomst was de sfeer direct ontspannen en warm. Na een voorstelrondje vertelde iedereen over zijn of haar reden om te komen. Na een tijdje praten, theedrinken en een uitgebreide uitleg over ayahuasca, mochten we ons omkleden in witte kleding.

proceswerk ayahuasca

Het ritueel was heel bijzonder. We zaten in een houten hut met een brandende houtkachel, midden op het Groningse platteland. In een kring – iedereen op een matje met kussen en deken – zongen we liederen en werd het ritueel geopend. Joop, onze Nederlandse sjamaan, schonk vervolgens voor iedereen het eerste drankje in, wat de MAO-remmer bevatte. Een kwartier later dronk je ook de drank met de DMT. Het is enorm vies, bitter en boomschors-achtig. De eerste keer is nog oké, maar het ging mij steeds meer tegenstaan.

Gelukkig ben je de smaak al gauw vergeten, want niet lang daarna begint de ayahuasca te werken. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik was tijdens de ceremonie altijd bewust van mezelf. Als ik mijn ogen open deed, wist ik waar ik was en wat ik aan het doen was. Dat vond ik een hele fijne gewaarwording, ik was namelijk bang dat ik helemaal geen controle over mijn lichaam en geest zou hebben.

Drie uur later wordt het drinken van de twee drankjes herhaald. Dit keer was de samenstelling van planten iets anders, waardoor de ervaringen ook anders konden zijn. Na nog eens drie uur gingen we weer in een kring zitten en sloten we het ritueel af. Sommigen waren moe, anderen juist vol energie. Omdat de ayahuasca nog best lang lang kan doorwerken, was je vrij om te blijven liggen, wat te eten of te gaan slapen. De volgende dag volgde, na een ontbijt, lunch, wandeling en evaluatie, het tweede ritueel.

Zondagochtend ontbeten we nog samen, praatten we na en ging iedereen zijn eigen weg. Moe, maar vol van inzichten en indrukken reden we weer terug naar huis.

Mijn inzichten door ayahuasca

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat wat ik met ayahuasca heb gevoeld en gezien, ik anders nooit had kunnen ervaren. In het begin had ik moeite om me eraan over te geven. Ik probeerde bij ieder ding wat ik voelde of zag het te analyseren. Maar pas als je alles loslaat en niet teveel nadenkt, zijn de ervaringen veel intenser. Een goede les in loslaten dus. Mij lukte dat overigens pas echt op de tweede avond, omdat je dan beter weet wat je kunt verwachten.

De ayahuasca kan op verschillende manieren werken, dit is heel persoonlijk en iedere keer anders. Ze zeggen wel dat je krijgt wat je nodig hebt, maar het speelt ook mee hoe je je op dat moment voelt en in welke omgeving je het drinkt. Voor de een is het heel visueel, een ander praat met overleden familieleden en weer een ander voelt hele sterke emoties.

Voor mij was het vooral dat laatste. Ik zag weinig kleuren en gekke dingen, maar voelde vooral sterke emoties. Geuren, muziek en gevoelens waren enorm krachtig. Ik kan uitgebreid vertellen wat ik allemaal heb ervaren, maar het belangrijkste waren voor mij twee inzichten die ik nu nog steeds kan oproepen:

 1. Ik voelde de eerste avond een hele sterke greep op m’n keel, alsof ik gestikt werd. Ik kon maar niet verklaren waar dat vandaan kwam. Pas de tweede avond kwam ik erachter wat dit was: ik verstikte mezelf met extreem negatieve gedachten over mezelf. Toen ik dat doorhad, kwam ik los uit die wurggreep en voelde ik plots enorm veel liefde voor mezelf. Ik moest er eerst van huilen, maar daarna kon ik mezelf met liefde troosten. Dat was zó krachtig en helend.
 2. Op de tweede avond zag ik mijn moeder en haar moeder (mijn oma) voor me. Ik voelde zoveel verbondenheid met hen, vanuit een sterke vrouwelijke oerkracht. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat ik altijd op mijn intuïtie kan vertrouwen, omdat dit vanuit een grotere kracht dan mijzelf komt.

Dit klinkt misschien zweverig of raar. Maar geloof me, het is bijna niet te omschrijven in woorden. Het zijn ervaringen die je niet met je gewone, rationele verstand hebt gehad. Daardoor is het lastig om dit op een rationele manier te verwoorden, zonder dat het heel cliché of vanzelfsprekend klinkt.

proceswerk ayahuasca

Ayahuasca interpreteren

Of je nou gelooft in meerdere levens en karma, of juist zeer nuchter bent: ayahuasca is in beide gevallen een krachtig middel voor zelfontwikkeling. Je kunt de ervaringen zien als letterlijke gebeurtenis (zoals het zien van overleden naasten), maar je kunt het ook als hulpmiddelen beschouwen om trauma’s te verwerken en je zelfinzicht te vergroten. Allebei is goed, het gaat er vooral om wat je er na de ceremonie mee doet.

Zelf geloof ik niet in een ziel, meerdere levens of karma. Ik ben er wel van overtuigd dat ons zelfbewustzijn soms zo sterk is dat het ons kan tegenwerken. Met beoefening van meditatie kun je dit verminderen, maar ook psychedelica kan helpen. Ik noem dat ook wel spiritualiteit zonder zweverigheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat door psychedelica het defaultnetwerk in het brein, waar het zelfbewustzijn mee wordt geassocieerd, tijdelijk minder actief is. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen en voel je je meer verbonden met alles om je heen. Het sterke ego is even weg, wat een enorme bevrijding is.

Door mijn ayahuasca ervaring heb ik voor het eerst hele sterke liefde voor mezelf gevoeld. Ik weet niet of ik dat anders ooit zo had kunnen ervaren. Nu ik weet hoe dat voelt, kan ik daar in het gewone leven uit putten. Het helpt me enorm als ik weer negatief over mezelf denk, dan denk ik terug aan dat sterke gevoel van troost en heling tijdens de ceremonie. Daarnaast vertrouw ik nu vaker op mijn innerlijke wijsheid. Ik heb ervaren dat dit groter en sterker is dan ik denk.

Waar op te letten

Ayahuasca, net als ieder ander psychedelisch middel, wordt sterk afgeraden als je last hebt van een psychiatrische stoornis of als dit bij jou in de familie voorkomt. Bij een professionele plek zullen ze altijd een uitgebreide intake doen, zodat dit voorkomen wordt.

Gelukkig is ayahuasca niet verslavend en je kunt niet blijven ‘hangen’ in een trip. Het kan wel sterke negatieve ervaringen oproepen, zoals trauma, pijn en verdriet. Daarom is ervaren begeleiding heel belangrijk, zij weten wat te doen om je erdoor heen te leiden. Doe van te voren dus goed onderzoek en drink geen ayahuasca als je het niet vertrouwt.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de ervaringen na afloop. Wij hadden na beide ceremonies een uitgebreid kringgesprek met alle deelnemers en begeleiders, zodat we onze ervaringen een plek konden geven. Dit wordt ook wel ‘integratie’ genoemd. Uit onderzoek blijkt dat dit helpt is om de inzichten beter te verwerken en te gebruiken in het leven.

Ondanks de angst van te voren en het leren loslaten van de controle is het voor mij een hele positieve ervaring geweest. Niet alle momenten tijdens de ceremonie waren prettig. Op een gegeven moment voelde ik me koortsig en moest ik overgeven. Toen dacht ik wel even ‘waarom doe ik dit toch?!’. Maar het zit al in je systeem, dus beter laat je het toe.

Ik wil zeker vaker met ayahuasca of een ander psychedelisch middel mijn bewustzijn onderzoeken. Het helpt mij om los te komen van negatieve denkpatronen en meer openheid, liefde en vertrouwen te ervaren. Wanneer weet ik nog niet, het komt vanzelf. Moeder Ayahuasca zal mij weer roepen als het tijd is.

Meer weten?

Mijn vriend Peter schreef ook over zijn ervaringen met ayahuasca tijdens hetzelfde weekend.

En luister naar mijn podcast over ayahuasca, waarin ik meer uitleg over wat ayahuasca precies is en hoe ik het ervaren heb.

Nog meer leesvoer:

Heb jij ayahuasca gebruikt, of zou jij het willen gebruiken? Of juist absoluut niet? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring en kijk op ayahuasca.

29 Comments

 1. Olga 23 juni 2016 at 09:48 - Reply

  Wat interessant! Stoer dat je hierover blogt, want ik heb al een tijdje heel veel behoefte aan dit soort content (maar kom het niet vaak tegen, tenzij het in een ontzettend zweverige context wordt gedeeld). Ik herken mezelf heel erg in het ‘verstikkende gevoel’ dat je omschrijft. Ik realiseer me nu dat dit bij mezelf mogelijk ook door negatieve denkpatronen komt.

  Ik blijf je in ieder geval volgen! Keep it up 😀

  • Susan 23 juni 2016 at 11:24 - Reply

   Dank je wel Olga! Ik heb m’n best gedaan het juist zo concreet en helder mogelijk te beschrijven, wat fijn dat je dat zo waardeert. Al is het haast niet te omschrijven, zo intens en bijzonder is het.. 🙂

 2. Carmen 23 juni 2016 at 11:55 - Reply

  Wat interessant. Ik ga er zeker meer over lezen.
  Ik ben al jaren zo boos en teleurgesteld. Enorm hoge eisen mijzelf niet lief vinden heel negatief. Heb al jaren therapie maar ik kom nooit tot de kern waar dit allemaal zit. Ik wil heel zo graag vanaf en weer gelukkig zijn dat ervaren zonder al die negatieve gevoelens dat voelt zo zwaar alsof je niet kan opstaan ofzo.
  Bedankt voor je blog!

  • Susan 24 juni 2016 at 07:39 - Reply

   Herkenbaar Carmen.. Het voelt zo enorm zwaar. Ik heb veel berichten gelezen over mensen die al jaren therapie hebben gehad, maar dat ayahuasca hen uiteindelijk pas echt heeft geholpen. Wie weet voor jou ook!

 3. dayenne 23 juni 2016 at 13:12 - Reply

  Wat interessant! Heel erg gaaf en stoer om dit zo met ons te delen! Het klinkt als iets wat mij ook zeker zou kunnen helpen! Ik houd het in gedachten voor als ik geen borstvoeding meer geef, het nu doen lijkt me niet zo fijn (en veilig) namelijk. Nogmaals dank voor het delen! 🙂

  • Susan 24 juni 2016 at 07:40 - Reply

   Thanks Dayenne! <3 Het wordt volgens mij ook afgeraden om tijdens het geven van borstvoeding ayahuasca te drinken, omdat het nog behoorlijk lang in je lichaam blijft.

 4. Melanie 23 juni 2016 at 17:10 - Reply

  Mooi artikel. Ik heb zelf ook ayahuasca gedaan bij Joop en Nanda. Het is zeker een verrijking in mij leven. Dus het is heel leuk om te lezen en herkenbaar. Ook al is het misschien niet voor iedereen.

  • Susan 24 juni 2016 at 07:41 - Reply

   Dank je wel Melanie, wat leuk dat jij ook bij Joop en Nanda bent geweest. En ben het met je eens hoor, het is niet voor iedereen. Het moet je aantrekken of ‘roepen’ denk ik. Bij mij heeft dat ook een tijdje geduurd. 🙂

 5. Leonie 24 juni 2016 at 05:39 - Reply

  Ik heb anderhalf jaar geleden ook serieus overwogen ayahuasca te doen, ook net voor mijn burn-out. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en heb ik voor de ‘langere weg’ gekozen. Inmiddels ben ik het zoekende gevoel kwijt (mede door yoga) en heb ik geen behoefte meer om ayahuasca te doen, al blijf ik het wel interessant vinden. Heel leuk je artikel en mooi dat het je al zoveel gebracht heeft.

  • Susan 24 juni 2016 at 07:54 - Reply

   Wat mooi dat jij er juist bewust niet voor hebt gekozen, inspirerend! Bij mij groeide juist de behoefte, omdat ik te geblokkeerd was denk ik. Ik kreeg steeds meer behoefte om de controle eens volledig los te laten, omdat ik dat eigenlijk nooit kan. Ik ben het met je eens dat ayahuasca misschien een ‘snellere weg’ is, al hoop ik niet dat mensen het zien als ‘quick fix’ voor hun persoonlijke problemen. Gelukkig werd daar bij Proceswerk veel aandacht aan besteed, omdat het vooral gaat om hoe je de ervaringen daarna toepast in je gewone leven.

 6. Petra 26 juni 2016 at 12:34 - Reply

  Bedankt voor het delen.
  Ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt wel voor mij als iets wat mij kan helpen.
  Alsof er ook een reden is waarom je blog precies nu daar mij is gelezen en meteen ben gaan googlen.
  Je verhaal is in grote lijnen erg herkenbaar en wellicht is een te kort aan zelfliefde wel de oorzaak dat mijn baggage onbewust nog steeds mij beïnvloed, ondanks ik al grote stappen vooruit heb gemaakt.
  Heb je bewust voor Proceswerk gekozen?

  • Susan 26 juni 2016 at 14:04 - Reply

   Hoi Petra, wie weet kan ayahuasca jou ook verder helpen. Als het je aantrekt, dan is dat zeker een teken. Ik heb voor Proceswerk gekozen omdat mij dat aantrok qua insteek (omschrijving op de website) en omdat ik al iemand kende die daar een ceremonie had bijgewoond en diegene was erg positief. Het is mij goed bevallen, de sfeer was erg fijn. Maar wie weet ga ik een volgende keer ergens anders heen, dat weet ik nog niet.

 7. Sander 24 augustus 2016 at 13:46 - Reply

  Hoi!

  Gaaf artikel, ik heb het ook eens gedaan. Gave en nuttige ervaring. Werd je niet afgeleid door de andere mensen of was dat prima?

  Als je het leuk vindt mijn ervaring te lezen: http://www.theevansander.nl/mijn-ervaring-met-ayahuasca/

  Groetjes Sander

  • Susan 26 augustus 2016 at 10:19 - Reply

   Hoi Sander, tof, ik ga je artikel ook eens lezen! In het begin moest ik wel wennen dat er ook andere mensen waren, ik kon me dan moeilijk overgeven aan mijn eigen ding. Maar vond het heel erg mee vallen hoor, vond het ook wel weer fijn dat ik niet alleen was! 🙂

 8. Yvonne 12 oktober 2016 at 10:29 - Reply

  Bedankt Susan! 26 november ga ik het voor het eerst doen en hoop ook echt dat ik straks van mezelf kan houden. Maar vind het onzettend spannend/eng!

  Maar door ervaringen te lezen, heb ik er al meer zin ik!

  • Susan 12 oktober 2016 at 16:05 - Reply

   Wauw, wat spannend en mooi dat je het ook gaat doen Yvonne. Ik hoop dat je wat aan mijn artikel hebt in je voorbereidingen. 🙂 Een hele mooie reis gewenst! En je ervaringen delen mag altijd in een berichtje of mailtje, als je wilt natuurlijk.

 9. Fiona 22 oktober 2016 at 13:16 - Reply

  Ha Susan,
  Wat mooi dat je zo openhartig deze blog hebt geschreven!
  Ik kwam via Peter zijn blogsite bij jouw ervaring terecht. Mijn huisgenoot heeft over zijn ervaringen met ayahuasca verteld en ik heb het al aantal keer overwogen. Nu vind ik het best veel geld en lastig om vanaf een site te beoordelen waar ik het zou willen doen. Heb je misschien een tip? Behalve de aanbeveling waar jij bent geweest :p
  Groetjes

  • Susan 24 oktober 2016 at 09:04 - Reply

   Hoi Fiona, dank je wel voor je compliment! Ik hoop dat je er wat aan hebt in je overweging om het wel of niet te gaan doen. Ik heb zelf hele goede ervaringen met Proceswerk, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. We hadden een hele fijne groep dat weekend. Peter en ik hebben voor Proceswerk gekozen, omdat wij iemand kenden die het daar had gedaan en er goede ervaringen mee had. Dus wellicht heeft jouw huisgenoot ook een goede ervaring ergens? De websites zijn vaak wat vaag inderdaad, maar toch kun je in de teksten wel een beeld krijgen hoe ayahuasca wordt gebruikt. Een vriendin van mij heeft het echt bij een Peruaanse sjamaan gedaan (wel in Nederland overigens), daar was zij heel erg over te spreken. Ik vond een Nederlandse setting juist fijner, zeker voor een eerste keer. Pas als iets goed voelt en ‘klikt’, zou ik er voor gaan. Je kan ook altijd eerst eens een mailtje sturen voor meer informatie, dan heb je ook al even contact met de organisatie. Succes! 🙂

 10. Erni 23 oktober 2016 at 21:59 - Reply

  Ha Susan,

  Ik heb gisteren voor het eerst ayahuasca gedronken. Dat was een bijzondere ervaring, maar geen fijne. Heel veel verdriet. Het was echter bij de Santo Daime kerk en dat past niet bij me. Een boel Whoeha Whoeha waar religieuze betekenis aan toe wordt gekend, maar ik denk dat ik in een intiemere, rustiger setting het prettiger vindt. De Santo Daime kerk heeft voor mij alle kenmerken van een sekte en daar voel ik me niet bij thuis. Een soort ‘ Hotel California’: You are always welcome but you can never leave. Ik wilde naar buiten de frisse lucht in toen er als afronding collectief joints werden opgestoken, maar dat mocht niet, terwijl ik toch getekend had dat ik er vrijwillig was. Nu maar eens op zoek naar een omgeving die wel past.

  Groet,

  Erni

  • Susan 24 oktober 2016 at 09:11 - Reply

   Hoi Erni, wat jammer dat je geen fijne ervaring had. Mij sprak de Santo Daime kerk ook niet aan, vanwege de grote groepen en het religieuze karakter. Ik vond de kleine, persoonlijke setting bij Proceswerk erg fijn met een Nederlandse sjamaan. Hopelijk vind je ook een plek die bij jou past, er zijn tegenwoordig veel plekken waar je terecht kunt. Als je op een later moment nog tips of nieuwe ervaringen hebt, stuur gerust een berichtje!

 11. Dirk 21 januari 2018 at 18:31 - Reply

  Hey Susan,

  Tja, dat zet me weer aan het denken. Ik merk dat een stemmetje in mijn hoofd zegt dat iedereen het doet – en ik maak liever bijzondere keuzes 🙂 Zeker geintrigeerd en geinteresseerd. Ik zie het mezelf nog wel een keer doen. Ik geloof ook dat ik bang ben dat het mijn leven op zijn kop zet, al doet tantra dit al op het moment. In positieve zin.

  Goed, dank voor het wakker schudden in elk geval.

  Groetjes,
  Dirk

  • Susan 22 januari 2018 at 16:32 - Reply

   Hoi Dirk, ik begrijp je punt wel! Ik had er destijds nog nooit van gehoord, maar inmiddels lijkt het wel een beetje op een hype. Ik denk in ieder geval dat de plek waar je het doet, of beter gezegd: welke sjamaan je begeleidt, heel belangrijk is voor de ervaring. Dan kun je het hopelijk een beetje los zien van de trend. Want het is absoluut heel bijzonder! 🙂

   • Dirk 22 januari 2018 at 22:05 - Reply

    Naar alle waarschijnlijkheid ga ik een keer in een situatie terechtkomen waar het goed voelt om iets uit het sjamanisme ter gebruiken, mijn vriendin zegt dat mijn lichaamsgewicht te licht is voor zulke middelen, dat ik beter wat zwaarder en daardoor beter geaard ben.

    Groetjes!

 12. Anna 20 augustus 2018 at 20:51 - Reply

  Kijk ook eens bij tobaccospirit . Nederlandse organisatie . Ik ga over 4 weken een retraite doen met tobacco ( reinigen ) ayahuasca en SAN Pedro . Via tobacco spirit . Al voor mijn 7e jaar ! Zeer aan te bevelen . Betrouwbaar!

 13. Lucifer 8 december 2018 at 13:04 - Reply

  Het klinkt als een wat heftigere variant van mijn 2cb tripje, verpakt in een spiritueel jasje. Ik heb veel ervaring met drugs dus vandaar dat ik dingen herken. Dat je gaat kotsen op een lege maag na het innemen van drugs is bijvoorbeeld niet heel bijzonder haha! Zo lijken sommige gevoelens die je beschrijft ook erg op wat ik heb ervaren tijdens mijn drugs experimenten, maar dan wordt het spiritueel uitgelegd. Het zou kunnen dat er een kern van waarheid in zit, maar heel overtuigd ben ik niet dat dit je zo erg ontwikkeld dat het veel geld waard is. DMT kan je ook wel goedkoper krijgen bij de dealer xd. Ik ben bijvoorbeeld ook wel eens benauwd geworden door drugs, dat komt niet omdat ik slecht over mezelf denk maar omdat je gewoon heel snel vast kan komen in negatieve gevoelens. Je komt er overigens net zo snel weer uit door bijvoorbeeld aan iets grappigs te denken of gewoon te lachen haha. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Een vriend van me wou laatst nog DMT proberen dus ben benieuwd hé.

  • Susan 11 december 2018 at 15:06 - Reply

   Ayahuasca heeft inderdaad een ‘spiritueel jasje’. Dat kan ook prima zonder, maar ik vond destijds de begeleiding en rituele setting wel erg fijn. Ieder z’n ding. 🙂

 14. Robertino 8 juni 2020 at 00:48 - Reply

  Ik ben ervan overtuigt dat entheogene en of psychedelische middelen delen van onze hersenen activeren dwz vanuit onze cellen als radio werken. Simpeler gezegd: We zijn zeg maar in staat om te ontvangen of waar te nemen buiten het empirische (horen ruiken voelen proeven zien dus zintuiglijk in het tastbare). Wat we waar (willen) nemen ligt dus in het metafysische wat net zo reel is. Alleen ligt de uitdaging in het (her) ontdekken hiervan. En niet alleen zoals n jointje maar lekker chillen Ik zou graag dmt willen proberen om gericht een spirituele ervaring te hebben. Ben wel wat gewend ..wie kan mij het hoe en wat adviseren

 15. Sandra 4 mei 2021 at 13:58 - Reply

  Iets meer dan een week geleden heb ik mijn eerste sessie mogen meemaken. WAUW! Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Twee jaar psychotherapie heeft me niet gebracht wat Ayahuasca mij in die sessie wel heeft gebracht. Exact wat jij omschrijft. Heel dicht komen bij jezelf. En zien waar bepaalt gedrag of bepaalde emoties vandaan komen. Sommigen waarvan ik het diep van binnen wel wist, echter niet exact te plaatsen maar ook inzichten die geheel nieuw waren voor mij maar zo logisch, puzzelstukjes vielen op hun plaats.
  Zeker voor herhaling vatbaar. Eerst maar even deze eerste sessie een plekje geven en ervan leren.

  • Nina 23 februari 2023 at 12:20 - Reply

   Hoi Sandra, ik lees net jouw reactie over ayahuasca en dat je dit gebruikt hebt en het jou ook geholpen heeft, ondanks psychotische aandoening. Ken iemand met psychose die graag aya zo willen doen omdat zij denkt dat het haar zal helpen om eruit te komen maar de psychiater raadt dit juist af. Interessant dat het bij jou juist wel een positive uitwerking heeft gehad. Mag ik je vragen waarvoor je psychtherapie hebt gehad, welke vorm?

Leave A Comment