Mijn eerste ervaring met ayahuasca

Ik heb er lang over gedaan om dit artikel te schrijven en online te zetten. Maar toch wil ik het heel graag doen. Om twee reden: het heeft mijn leven veranderd en het is voor veel mensen nog onbekend. Onbekend maakt onbemind, zeker bij zoiets als ayahuasca. Met dit artikel hoop ik dit weg te kunnen nemen en misschien zelfs anderen te inspireren om zich er ook voor open te stellen.

Wat is ayahuasca?

De allereerste keer dat ik ervan hoorde, dacht ik ook: aya-watte? Na even googelen kwam ik erachter dat het een entheogeen is. Dit is een verzamelnaam voor psychoactieve stoffen die gebruikt worden in een spirituele of religieuze context. Je kunt het ook psychedelische drugs noemen, zoals LSD of paddo’s. Maar die naam klinkt al snel negatief en gevaarlijk. Bovendien wordt dat meestal met een andere reden gebruikt. Ayahuasca wordt al honderden jaren ritueel gebruikt door Indianenstammen in het Amazone-gebied. Het wordt gebruikt voor reiniging, genezing en als middel om de ziel tijdelijk te bevrijden van het lichamelijke. Ayahuasca staat bekend om trauma’s te kunnen verwerken en verslavingen te kunnen helen.

Het woord ‘ayahuasca’ komt uit de taal van de Quichua en betekent ‘slingerplant van de ziel’. Ayahuasca kan met verschillende planten gemaakt worden, maar over het algemeen wordt het gemaakt met een plant die de psychoactieve stof dimethyltryptamine (DMT) bevat en een liaan die een MAO-remmer bevat. De combinatie van die twee stoffen zorgt ervoor dat het drankje een sterk psychoactieve werking heeft, omdat de DMT niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor kun je dingen waarnemen en voelen die je anders niet zou ervaren.

ayahuasca

Waarom ayahuasca?

Dat is natuurlijk een goede vraag. Waarom zou je ayahuasca gebruiken? Een paar jaar geleden hoorde ik er voor het eerst over. Ik was er toen wel door gefascineerd, maar ik zag mezelf het niet gebruiken. Het leek me zweverig en eng. Een paar jaar later – eind 2015 – kwam ik het op meerdere plekken weer tegen. Ik las en hoorde erover via verschillende blogs en podcasts. Inmiddels sta ik meer open voor spirituele zaken en wil ik me graag op dat gebied verder ontwikkelen. Daardoor begon het te kriebelen: wat zou dit voor mij kunnen betekenen?

De belangrijkste reden voor mij om ayahuasca te gebruiken is om tot dieper inzicht bij mezelf te komen. Ik ben al een tijdje bezig met meditatie en mindfulness. Hier ben ik mee begonnen omdat ik bijna een burn-out had. Daarnaast ben ik behoorlijk perfectionistisch. Daar ben ik mij bewust van en probeer daar met mindfulness aan te werken, zodat ik gelukkiger en zorgelozer kan worden.

Maar ik heb het gevoel dat ik met meditatie, schrijven, wandelen of lang nadenken er niet ben. In mijn onbewuste – of ziel, of hoe je het wil noemen – zitten bepaalde ervaringen en overtuigingen waar ik niet bijkan met mijn verstand. Met ayahuasca ga je een stap verder en moet je je verstand volledig loslaten. Dat is behoorlijk spannend, zeker als je van controle houdt zoals ik. Daarom zag ik het juist als dé stap om dichter bij mezelf te komen.

Het ayahuascaritueel

Samen met mijn vriend Peter ben ik afgelopen februari naar Bellingwolde afgereisd om daar bij Joop en Nanda van Proceswerk een ayahuasca ritueel bij te wonen. Dit is een weekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag, waarbij je tweemaal (vrijdagavond en zaterdagavond) ayahuasca drinkt. Een vriend van Peter had hier al een keer een ritueel bijgewoond en hij had daar hele goede ervaringen mee. Er zijn meerdere locaties in Nederland waar ayahuasca rituelen plaatsvinden, dus kijk vooral waar jij je prettig bij voelt.

Een paar dagen voor het weekend is het belangrijk dat je geen alcohol drinkt, geen orgasmes hebt en redelijk licht eet. Op de vrijdag en zaterdag eet je na de lunch niet meer, zodat je met een lege maag het ritueel begint. Dat is prettig, omdat de kans groot is dat je moet overgeven. Dit wordt gezien als reiniging van het lichaam, maar fijn is het niet..

Ik was behoorlijk zenuwachtig en we zeiden zelfs tegen elkaar: “Als we het niet zien zitten, gaan we gewoon weer naar huis..” Maar bij aankomst was de sfeer direct ontspannen en warm. Na een voorstelrondje, vertelde iedereen over zijn of haar reden om te komen. Na een tijdje praten, theedrinken en een uitgebreide uitleg over ayahuasca, mochten we ons omkleden in witte kleding.

proceswerk ayahuasca

Het ritueel was heel bijzonder. We zaten in een houten hut met een brandende houtkachel, midden op het Groningse platteland. In een kring – iedereen op een matje met kussen en deken – zongen we liederen en werd het ritueel geopend. Joop, onze Nederlandse sjamaan, schonk vervolgens voor iedereen het eerste drankje in, wat de MAO-remmer bevatte. Een kwartier later dronk je ook de drank met de DMT. Het is enorm vies, bitter en boomschors-achtig. De eerste keer is nog oké, maar het ging mij steeds meer tegenstaan. Gelukkig ben je dat al gauw vergeten, want niet lang daarna begint de ayahuasca te werken. Je bent je overigens altijd bewust van jezelf, je weet wat je doet. Als je je ogen opent, weet je waar je bent. Dat vond ik een hele fijne gewaarwording, ik was namelijk bang dat ik niet meer de controle over mijn lichaam en geest had.

Drie uur later wordt het drinken van de twee drankjes herhaald. Dit keer was de samenstelling van planten iets anders, waardoor de ervaringen ook anders konden zijn. Na nog eens drie uur gingen we weer in een kring zitten en sloten we het ritueel af. Sommigen waren moe, anderen juist vol energie. Omdat de ayahuasca nog best lang lang kan doorwerken, was je vrij om te blijven liggen, wat gaan eten of te gaan slapen. De volgende dag volgde, na een ontbijt, lunch, wandeling en evaluatie, het tweede ritueel.

Zondagochtend ontbeten we nog samen, praatten we na en ging iedereen zijn eigen weg. Moe, maar voldaan reden we weer terug naar huis.

Mijn inzichten door ayahuasca

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat wat ik met ayahuasca heb gevoeld en gezien, ik anders nooit had kunnen ervaren. In het begin had ik moeite om me eraan te kunnen overgeven, ik probeerde bij ieder ding wat ik voelde of zag het te analyseren. Maar pas als je alles loslaat en niet teveel nadenkt, zijn de ervaringen veel intenser. Meteen een goede les in loslaten. Mij lukte dat overigens pas echt op de tweede avond, omdat je dan beter weet wat je kunt verwachten.

De ayahuasca kan op verschillende manieren werken, dit is heel persoonlijk en iedere keer anders. Voor de een is het heel psychedelisch, een ander praat met overleden familieleden en weer een ander voelt hele sterke emoties. Voor mij was het vooral dat laatste, zelfs op fysiek niveau.

Ik kan uitgebreid vertellen wat ik allemaal heb gezien, maar het belangrijkste waren voor mij twee inzichten die ik nu – maanden later – nog steeds intens ervaar:

 1. Ik voelde de eerste avond een hele sterke greep op m’n keel, alsof ik gestikt werd. Ik kon maar niet verklaren waar dat vandaan kwam. Pas de tweede avond kwam ik erachter wat dit was: ik verstikte mezelf met negatieve gedachten over mezelf. Toen ik dat doorhad, kwam ik eindelijk los uit die wurggreep en voelde ik plots enorm veel liefde voor mezelf. Ik moest er eerst van huilen, maar daarna kon ik mezelf met liefde troosten. Dat was zó krachtig en helend.
 2. Op de tweede avond zag ik mijn moeder en haar moeder (mijn oma) voor me. Ik voelde zoveel verbondenheid met hen, vanuit een sterke vrouwelijke oerkracht. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat ik altijd op mijn intuïtie kan vertrouwen, omdat dit vanuit een grotere kracht dan mijzelf komt.

Dit klinkt misschien zweverig of raar. Ontvolg me maar als je me nu voor gek verklaard. Maar geloof me: het is bijna niet te omschrijven in woorden. Het zijn ervaringen die je niet met je menselijke verstand hebt gehad en daardoor bijna niet te bevatten.

proceswerk ayahuasca

Conclusie

Of je nu spiritueel bent aangelegd, gelooft in meerdere levens en karma, of juist heel rationeel bent: ayahuasca kan je altijd verder helpen. Je kunt de ervaringen tijdens het ritueel zien als letterlijke ervaringen (zoals het zien van overleden naasten), maar je kunt dit ook als hulpmiddelen beschouwen om trauma’s te verwerken of je persoonlijke ontwikkeling te vergroten. Allebei is goed, het gaat er vooral om wat je er vervolgens mee doet.

Door mijn ayahuasca ervaring heb ik voor het eerst echt liefde voor mezelf gevoeld, ik weet niet of ik dat anders ooit zo had kunnen ervaren. Nu ik weet hoe dat voelt, kan ik daar in het gewone leven op terugvallen. Het helpt me enorm als ik weer negatief over mezelf denk. Daarnaast vertrouw ik nu vaker op mijn innerlijke wijsheid. Ik heb ervaren dat dit groter en sterker is dan ik denk.

En om eerlijk te zijn? Ik ben nog niet klaar. Ik wil binnenkort een nieuw weekend plannen. Wie weet deel ik mijn ervaringen in een deel 2…

Meer weten?

Ook Peter schreef over zijn ervaringen met ayahuasca: Ayahuasca: mijn ervaring & effecten.

Of luister naar mijn podcast over ayahuasca, waarin ik meer uitleg over wat ayahuasca precies is en hoe ik het ervaren heb.

Bekijk hier de shownotes van de aflevering.

Heb jij ayahuasca gebruikt, of zou jij het willen gebruiken? Of juist absoluut niet? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en kijk op ayahuasca.

26 Comments

 1. Olga 23 June 2016 at 09:48

  Wat interessant! Stoer dat je hierover blogt, want ik heb al een tijdje heel veel behoefte aan dit soort content (maar kom het niet vaak tegen, tenzij het in een ontzettend zweverige context wordt gedeeld). Ik herken mezelf heel erg in het ‘verstikkende gevoel’ dat je omschrijft. Ik realiseer me nu dat dit bij mezelf mogelijk ook door negatieve denkpatronen komt.

  Ik blijf je in ieder geval volgen! Keep it up 😀

  Reply
  1. Susan 23 June 2016 at 11:24

   Dank je wel Olga! Ik heb m’n best gedaan het juist zo concreet en helder mogelijk te beschrijven, wat fijn dat je dat zo waardeert. Al is het haast niet te omschrijven, zo intens en bijzonder is het.. 🙂

   Reply
 2. Carmen 23 June 2016 at 11:55

  Wat interessant. Ik ga er zeker meer over lezen.
  Ik ben al jaren zo boos en teleurgesteld. Enorm hoge eisen mijzelf niet lief vinden heel negatief. Heb al jaren therapie maar ik kom nooit tot de kern waar dit allemaal zit. Ik wil heel zo graag vanaf en weer gelukkig zijn dat ervaren zonder al die negatieve gevoelens dat voelt zo zwaar alsof je niet kan opstaan ofzo.
  Bedankt voor je blog!

  Reply
  1. Susan 24 June 2016 at 07:39

   Herkenbaar Carmen.. Het voelt zo enorm zwaar. Ik heb veel berichten gelezen over mensen die al jaren therapie hebben gehad, maar dat ayahuasca hen uiteindelijk pas echt heeft geholpen. Wie weet voor jou ook!

   Reply
 3. dayenne 23 June 2016 at 13:12

  Wat interessant! Heel erg gaaf en stoer om dit zo met ons te delen! Het klinkt als iets wat mij ook zeker zou kunnen helpen! Ik houd het in gedachten voor als ik geen borstvoeding meer geef, het nu doen lijkt me niet zo fijn (en veilig) namelijk. Nogmaals dank voor het delen! 🙂

  Reply
  1. Susan 24 June 2016 at 07:40

   Thanks Dayenne! <3 Het wordt volgens mij ook afgeraden om tijdens het geven van borstvoeding ayahuasca te drinken, omdat het nog behoorlijk lang in je lichaam blijft.

   Reply
 4. Melanie 23 June 2016 at 17:10

  Mooi artikel. Ik heb zelf ook ayahuasca gedaan bij Joop en Nanda. Het is zeker een verrijking in mij leven. Dus het is heel leuk om te lezen en herkenbaar. Ook al is het misschien niet voor iedereen.

  Reply
  1. Susan 24 June 2016 at 07:41

   Dank je wel Melanie, wat leuk dat jij ook bij Joop en Nanda bent geweest. En ben het met je eens hoor, het is niet voor iedereen. Het moet je aantrekken of ‘roepen’ denk ik. Bij mij heeft dat ook een tijdje geduurd. 🙂

   Reply
 5. Leonie 24 June 2016 at 05:39

  Ik heb anderhalf jaar geleden ook serieus overwogen ayahuasca te doen, ook net voor mijn burn-out. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en heb ik voor de ‘langere weg’ gekozen. Inmiddels ben ik het zoekende gevoel kwijt (mede door yoga) en heb ik geen behoefte meer om ayahuasca te doen, al blijf ik het wel interessant vinden. Heel leuk je artikel en mooi dat het je al zoveel gebracht heeft.

  Reply
  1. Susan 24 June 2016 at 07:54

   Wat mooi dat jij er juist bewust niet voor hebt gekozen, inspirerend! Bij mij groeide juist de behoefte, omdat ik te geblokkeerd was denk ik. Ik kreeg steeds meer behoefte om de controle eens volledig los te laten, omdat ik dat eigenlijk nooit kan. Ik ben het met je eens dat ayahuasca misschien een ‘snellere weg’ is, al hoop ik niet dat mensen het zien als ‘quick fix’ voor hun persoonlijke problemen. Gelukkig werd daar bij Proceswerk veel aandacht aan besteed, omdat het vooral gaat om hoe je de ervaringen daarna toepast in je gewone leven.

   Reply
 6. Petra 26 June 2016 at 12:34

  Bedankt voor het delen.
  Ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt wel voor mij als iets wat mij kan helpen.
  Alsof er ook een reden is waarom je blog precies nu daar mij is gelezen en meteen ben gaan googlen.
  Je verhaal is in grote lijnen erg herkenbaar en wellicht is een te kort aan zelfliefde wel de oorzaak dat mijn baggage onbewust nog steeds mij beïnvloed, ondanks ik al grote stappen vooruit heb gemaakt.
  Heb je bewust voor Proceswerk gekozen?

  Reply
  1. Susan 26 June 2016 at 14:04

   Hoi Petra, wie weet kan ayahuasca jou ook verder helpen. Als het je aantrekt, dan is dat zeker een teken. Ik heb voor Proceswerk gekozen omdat mij dat aantrok qua insteek (omschrijving op de website) en omdat ik al iemand kende die daar een ceremonie had bijgewoond en diegene was erg positief. Het is mij goed bevallen, de sfeer was erg fijn. Maar wie weet ga ik een volgende keer ergens anders heen, dat weet ik nog niet.

   Reply
  1. Susan 26 August 2016 at 10:19

   Hoi Sander, tof, ik ga je artikel ook eens lezen! In het begin moest ik wel wennen dat er ook andere mensen waren, ik kon me dan moeilijk overgeven aan mijn eigen ding. Maar vond het heel erg mee vallen hoor, vond het ook wel weer fijn dat ik niet alleen was! 🙂

   Reply
 7. Yvonne 12 October 2016 at 10:29

  Bedankt Susan! 26 november ga ik het voor het eerst doen en hoop ook echt dat ik straks van mezelf kan houden. Maar vind het onzettend spannend/eng!

  Maar door ervaringen te lezen, heb ik er al meer zin ik!

  Reply
  1. Susan 12 October 2016 at 16:05

   Wauw, wat spannend en mooi dat je het ook gaat doen Yvonne. Ik hoop dat je wat aan mijn artikel hebt in je voorbereidingen. 🙂 Een hele mooie reis gewenst! En je ervaringen delen mag altijd in een berichtje of mailtje, als je wilt natuurlijk.

   Reply
 8. Fiona 22 October 2016 at 13:16

  Ha Susan,
  Wat mooi dat je zo openhartig deze blog hebt geschreven!
  Ik kwam via Peter zijn blogsite bij jouw ervaring terecht. Mijn huisgenoot heeft over zijn ervaringen met ayahuasca verteld en ik heb het al aantal keer overwogen. Nu vind ik het best veel geld en lastig om vanaf een site te beoordelen waar ik het zou willen doen. Heb je misschien een tip? Behalve de aanbeveling waar jij bent geweest :p
  Groetjes

  Reply
  1. Susan 24 October 2016 at 09:04

   Hoi Fiona, dank je wel voor je compliment! Ik hoop dat je er wat aan hebt in je overweging om het wel of niet te gaan doen. Ik heb zelf hele goede ervaringen met Proceswerk, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. We hadden een hele fijne groep dat weekend. Peter en ik hebben voor Proceswerk gekozen, omdat wij iemand kenden die het daar had gedaan en er goede ervaringen mee had. Dus wellicht heeft jouw huisgenoot ook een goede ervaring ergens? De websites zijn vaak wat vaag inderdaad, maar toch kun je in de teksten wel een beeld krijgen hoe ayahuasca wordt gebruikt. Een vriendin van mij heeft het echt bij een Peruaanse sjamaan gedaan (wel in Nederland overigens), daar was zij heel erg over te spreken. Ik vond een Nederlandse setting juist fijner, zeker voor een eerste keer. Pas als iets goed voelt en ‘klikt’, zou ik er voor gaan. Je kan ook altijd eerst eens een mailtje sturen voor meer informatie, dan heb je ook al even contact met de organisatie. Succes! 🙂

   Reply
 9. Erni 23 October 2016 at 21:59

  Ha Susan,

  Ik heb gisteren voor het eerst ayahuasca gedronken. Dat was een bijzondere ervaring, maar geen fijne. Heel veel verdriet. Het was echter bij de Santo Daime kerk en dat past niet bij me. Een boel Whoeha Whoeha waar religieuze betekenis aan toe wordt gekend, maar ik denk dat ik in een intiemere, rustiger setting het prettiger vindt. De Santo Daime kerk heeft voor mij alle kenmerken van een sekte en daar voel ik me niet bij thuis. Een soort ‘ Hotel California’: You are always welcome but you can never leave. Ik wilde naar buiten de frisse lucht in toen er als afronding collectief joints werden opgestoken, maar dat mocht niet, terwijl ik toch getekend had dat ik er vrijwillig was. Nu maar eens op zoek naar een omgeving die wel past.

  Groet,

  Erni

  Reply
  1. Susan 24 October 2016 at 09:11

   Hoi Erni, wat jammer dat je geen fijne ervaring had. Mij sprak de Santo Daime kerk ook niet aan, vanwege de grote groepen en het religieuze karakter. Ik vond de kleine, persoonlijke setting bij Proceswerk erg fijn met een Nederlandse sjamaan. Hopelijk vind je ook een plek die bij jou past, er zijn tegenwoordig veel plekken waar je terecht kunt. Als je op een later moment nog tips of nieuwe ervaringen hebt, stuur gerust een berichtje!

   Reply
 10. Dirk 21 January 2018 at 18:31

  Hey Susan,

  Tja, dat zet me weer aan het denken. Ik merk dat een stemmetje in mijn hoofd zegt dat iedereen het doet – en ik maak liever bijzondere keuzes 🙂 Zeker geintrigeerd en geinteresseerd. Ik zie het mezelf nog wel een keer doen. Ik geloof ook dat ik bang ben dat het mijn leven op zijn kop zet, al doet tantra dit al op het moment. In positieve zin.

  Goed, dank voor het wakker schudden in elk geval.

  Groetjes,
  Dirk

  Reply
  1. Susan 22 January 2018 at 16:32

   Hoi Dirk, ik begrijp je punt wel! Ik had er destijds nog nooit van gehoord, maar inmiddels lijkt het wel een beetje op een hype. Ik denk in ieder geval dat de plek waar je het doet, of beter gezegd: welke sjamaan je begeleidt, heel belangrijk is voor de ervaring. Dan kun je het hopelijk een beetje los zien van de trend. Want het is absoluut heel bijzonder! 🙂

   Reply
   1. Dirk 22 January 2018 at 22:05

    Naar alle waarschijnlijkheid ga ik een keer in een situatie terechtkomen waar het goed voelt om iets uit het sjamanisme ter gebruiken, mijn vriendin zegt dat mijn lichaamsgewicht te licht is voor zulke middelen, dat ik beter wat zwaarder en daardoor beter geaard ben.

    Groetjes!

    Reply
 11. Anna 20 August 2018 at 20:51

  Kijk ook eens bij tobaccospirit . Nederlandse organisatie . Ik ga over 4 weken een retraite doen met tobacco ( reinigen ) ayahuasca en SAN Pedro . Via tobacco spirit . Al voor mijn 7e jaar ! Zeer aan te bevelen . Betrouwbaar!

  Reply
 12. Lucifer 8 December 2018 at 13:04

  Het klinkt als een wat heftigere variant van mijn 2cb tripje, verpakt in een spiritueel jasje. Ik heb veel ervaring met drugs dus vandaar dat ik dingen herken. Dat je gaat kotsen op een lege maag na het innemen van drugs is bijvoorbeeld niet heel bijzonder haha! Zo lijken sommige gevoelens die je beschrijft ook erg op wat ik heb ervaren tijdens mijn drugs experimenten, maar dan wordt het spiritueel uitgelegd. Het zou kunnen dat er een kern van waarheid in zit, maar heel overtuigd ben ik niet dat dit je zo erg ontwikkeld dat het veel geld waard is. DMT kan je ook wel goedkoper krijgen bij de dealer xd. Ik ben bijvoorbeeld ook wel eens benauwd geworden door drugs, dat komt niet omdat ik slecht over mezelf denk maar omdat je gewoon heel snel vast kan komen in negatieve gevoelens. Je komt er overigens net zo snel weer uit door bijvoorbeeld aan iets grappigs te denken of gewoon te lachen haha. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Een vriend van me wou laatst nog DMT proberen dus ben benieuwd hé.

  Reply
  1. Susan 11 December 2018 at 15:06

   Ayahuasca heeft inderdaad een ‘spiritueel jasje’. Dat kan ook prima zonder, maar ik vond destijds de begeleiding en rituele setting wel erg fijn. Ieder z’n ding. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.