Ik heb er lang over gedaan om dit artikel te schrijven en online te zetten. Maar toch wil ik het heel graag doen. Om twee reden: het heeft mijn leven veranderd en het is voor veel mensen nog onbekend. Onbekend maakt onbemind, zeker bij zoiets als ayahuasca. Met dit artikel hoop ik dit weg te kunnen nemen en misschien zelfs anderen te inspireren om zich er ook voor open te stellen.

Wat is ayahuasca?

De allereerste keer dat ik ervan hoorde, dacht ik ook: aya-watte? Na even googelen kwam ik erachter dat het een entheogeen is. Dit is een verzamelnaam voor psychoactieve stoffen die gebruikt worden in een spirituele of religieuze context. Je kunt het ook psychedelische drugs noemen, zoals LSD of paddo’s. Maar die naam klinkt al snel negatief en gevaarlijk. Bovendien wordt dat meestal met een andere reden gebruikt. Ayahuasca wordt al honderden jaren ritueel gebruikt door Indianenstammen in het Amazone-gebied. Het wordt gebruikt voor reiniging, genezing en als middel om de ziel tijdelijk te bevrijden van het lichamelijke. Ayahuasca staat bekend om trauma’s te kunnen verwerken en verslavingen te kunnen helen.

Het woord ‘ayahuasca’ komt uit de taal van de Quichua en betekent ‘slingerplant van de ziel’. Ayahuasca kan met verschillende planten gemaakt worden, maar over het algemeen wordt het gemaakt met een plant die de psychoactieve stof dimethyltryptamine (DMT) bevat en een liaan die een MAO-remmer bevat. De combinatie van die twee stoffen zorgt ervoor dat het drankje een sterk psychoactieve werking heeft, omdat de DMT niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor kun je dingen waarnemen en voelen die je anders niet zou ervaren.

ayahuasca

Waarom ayahuasca?

Dat is natuurlijk een goede vraag. Waarom zou je ayahuasca gebruiken? Een paar jaar geleden hoorde ik er voor het eerst over. Ik was er toen wel door gefascineerd, maar ik zag mezelf het niet gebruiken. Het leek me zweverig en eng. Een paar jaar later – eind 2015 – kwam ik het op meerdere plekken weer tegen. Ik las en hoorde erover via verschillende blogs en podcasts. Inmiddels sta ik meer open voor spirituele zaken en wil ik me graag op dat gebied verder ontwikkelen. Daardoor begon het te kriebelen: wat zou dit voor mij kunnen betekenen?

De belangrijkste reden voor mij om ayahuasca te gebruiken is om tot dieper inzicht bij mezelf te komen. Ik ben al een tijdje bezig met meditatie en mindfulness. Hier ben ik mee begonnen omdat ik bijna een burn-out had. Daarnaast ben ik behoorlijk perfectionistisch. Daar ben ik mij bewust van en probeer daar met mindfulness aan te werken, zodat ik gelukkiger en zorgelozer kan worden.

Maar ik heb het gevoel dat ik met meditatie, schrijven, wandelen of lang nadenken er niet ben. In mijn onbewuste – of ziel, of hoe je het wil noemen – zitten bepaalde ervaringen en overtuigingen waar ik niet bijkan met mijn verstand. Met ayahuasca ga je een stap verder en moet je je verstand volledig loslaten. Dat is behoorlijk spannend, zeker als je van controle houdt zoals ik. Daarom zag ik het juist als dé stap om dichter bij mezelf te komen.

Het ayahuascaritueel

Samen met mijn vriend Peter ben ik afgelopen februari naar Bellingwolde afgereisd om daar bij Joop en Nanda van Proceswerk een ayahuasca ritueel bij te wonen. Dit is een weekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag, waarbij je tweemaal (vrijdagavond en zaterdagavond) ayahuasca drinkt. Een vriend van Peter had hier al een keer een ritueel bijgewoond en hij had daar hele goede ervaringen mee. Er zijn meerdere locaties in Nederland waar ayahuasca rituelen plaatsvinden, dus kijk vooral waar jij je prettig bij voelt.

Een paar dagen voor het weekend is het belangrijk dat je geen alcohol drinkt, geen orgasmes hebt en redelijk licht eet. Op de vrijdag en zaterdag eet je na de lunch niet meer, zodat je met een lege maag het ritueel begint. Dat is prettig, omdat de kans groot is dat je moet overgeven. Dit wordt gezien als reiniging van het lichaam, maar fijn is het niet..

Ik was behoorlijk zenuwachtig en we zeiden zelfs tegen elkaar: “Als we het niet zien zitten, gaan we gewoon weer naar huis..” Maar bij aankomst was de sfeer direct ontspannen en warm. Na een voorstelrondje, vertelde iedereen over zijn of haar reden om te komen. Na een tijdje praten, theedrinken en een uitgebreide uitleg over ayahuasca, mochten we ons omkleden in witte kleding.

proceswerk ayahuasca

Het ritueel was heel bijzonder. We zaten in een houten hut met een brandende houtkachel, midden op het Groningse platteland. In een kring – iedereen op een matje met kussen en deken – zongen we liederen en werd het ritueel geopend. Joop, onze Nederlandse sjamaan, schonk vervolgens voor iedereen het eerste drankje in, wat de MAO-remmer bevatte. Een kwartier later dronk je ook de drank met de DMT. Het is enorm vies, bitter en boomschors-achtig. De eerste keer is nog oké, maar het ging mij steeds meer tegenstaan. Gelukkig ben je dat al gauw vergeten, want niet lang daarna begint de ayahuasca te werken. Je bent je overigens altijd bewust van jezelf, je weet wat je doet. Als je je ogen opent, weet je waar je bent. Dat vond ik een hele fijne gewaarwording, ik was namelijk bang dat ik niet meer de controle over mijn lichaam en geest had.

Drie uur later wordt het drinken van de twee drankjes herhaald. Dit keer was de samenstelling van planten iets anders, waardoor de ervaringen ook anders konden zijn. Na nog eens drie uur gingen we weer in een kring zitten en sloten we het ritueel af. Sommigen waren moe, anderen juist vol energie. Omdat de ayahuasca nog best lang lang kan doorwerken, was je vrij om te blijven liggen, wat gaan eten of te gaan slapen. De volgende dag volgde, na een ontbijt, lunch, wandeling en evaluatie, het tweede ritueel.

Zondagochtend ontbeten we nog samen, praatten we na en ging iedereen zijn eigen weg. Moe, maar voldaan reden we weer terug naar huis.

Mijn inzichten door ayahuasca

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat wat ik met ayahuasca heb gevoeld en gezien, ik anders nooit had kunnen ervaren. In het begin had ik moeite om me eraan te kunnen overgeven, ik probeerde bij ieder ding wat ik voelde of zag het te analyseren. Maar pas als je alles loslaat en niet teveel nadenkt, zijn de ervaringen veel intenser. Meteen een goede les in loslaten. Mij lukte dat overigens pas echt op de tweede avond, omdat je dan beter weet wat je kunt verwachten.

De ayahuasca kan op verschillende manieren werken, dit is heel persoonlijk en iedere keer anders. Voor de een is het heel psychedelisch, een ander praat met overleden familieleden en weer een ander voelt hele sterke emoties. Voor mij was het vooral dat laatste, zelfs op fysiek niveau.

Ik kan uitgebreid vertellen wat ik allemaal heb gezien, maar het belangrijkste waren voor mij twee inzichten die ik nu – maanden later – nog steeds intens ervaar:

  1. Ik voelde de eerste avond een hele sterke greep op m’n keel, alsof ik gestikt werd. Ik kon maar niet verklaren waar dat vandaan kwam. Pas de tweede avond kwam ik erachter wat dit was: ik verstikte mezelf met negatieve gedachten over mezelf. Toen ik dat doorhad, kwam ik eindelijk los uit die wurggreep en voelde ik plots enorm veel liefde voor mezelf. Ik moest er eerst van huilen, maar daarna kon ik mezelf met liefde troosten. Dat was zó krachtig en helend.
  2. Op de tweede avond zag ik mijn moeder en haar moeder (mijn oma) voor me. Ik voelde zoveel verbondenheid met hen, vanuit een sterke vrouwelijke oerkracht. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat ik altijd op mijn intuïtie kan vertrouwen, omdat dit vanuit een grotere kracht dan mijzelf komt.

Dit klinkt misschien zweverig of raar. Ontvolg me maar als je me nu voor gek verklaard. Maar geloof me: het is bijna niet te omschrijven in woorden. Het zijn ervaringen die je niet met je menselijke verstand hebt gehad en daardoor bijna niet te bevatten.

proceswerk ayahuasca

Conclusie

Of je nu spiritueel bent aangelegd, gelooft in meerdere levens en karma, of juist heel rationeel bent: ayahuasca kan je altijd verder helpen. Je kunt de ervaringen tijdens het ritueel zien als letterlijke ervaringen (zoals het zien van overleden naasten), maar je kunt dit ook als hulpmiddelen beschouwen om trauma’s te verwerken of je persoonlijke ontwikkeling te vergroten. Allebei is goed, het gaat er vooral om wat je er vervolgens mee doet.

Door mijn ayahuasca ervaring heb ik voor het eerst echt liefde voor mezelf gevoeld, ik weet niet of ik dat anders ooit zo had kunnen ervaren. Nu ik weet hoe dat voelt, kan ik daar in het gewone leven op terugvallen. Het helpt me enorm als ik weer negatief over mezelf denk. Daarnaast vertrouw ik nu vaker op mijn innerlijke wijsheid. Ik heb ervaren dat dit groter en sterker is dan ik denk.

En om eerlijk te zijn? Ik ben nog niet klaar. Ik wil binnenkort een nieuw weekend plannen. Wie weet deel ik mijn ervaringen in een deel 2…

Meer weten?

Ook Peter schreef over zijn ervaringen met ayahuasca: Ayahuasca: mijn ervaring & effecten.

Of luister naar mijn podcast over ayahuasca, waarin ik meer uitleg over wat ayahuasca precies is en hoe ik het ervaren heb.

Bekijk hier de shownotes van de aflevering.

Heb jij ayahuasca gebruikt, of zou jij het willen gebruiken? Of juist absoluut niet? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en kijk op ayahuasca.