Mijn pijnlijke, maar beste inzicht van dit jaar

Heb ik je aandacht door de titel? Mooi. Dan hoop ik dat je even de tijd neemt om dit artikel verder te lezen. Het is een persoonlijk verhaal dat veel gevolgen heeft voor mijn blog. Ik zal het je uitleggen.

Dromen, twijfel, vastlopen

In 2010 begon ik met bloggen. Eerst had ik een blogje over kunst en cultuur, daarna begon ik te schrijven over mijn groeiende interesse in voeding en leefstijl. Toen was mijn droom al om te kunnen leven van mijn blog, al wist ik nog niet hoe.

Na heel wat probeersels koos ik in januari 2016 uiteindelijk voor de naam Mesa Verde, wat deze lifestyle blog is geworden over voeding, leefstijl, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

In augustus 2016 nam ik ontslag bij mijn werk en ging ik fulltime bloggen en freelancen. Ik nam het bloggen heel serieus en maakte een e-cursus en twee e-boeken, schreef advertorials en begon zelfs met vloggen.

Maar nu, anderhalf jaar later, loop ik vast. Ik weet eigenlijk niet meer zo goed wat ik met deze blog aan moet.

Doen zoals het hoort?

Begrijp me niet verkeerd, ik vind bloggen geweldig. Ik had alleen jarenlang een fout beeld in mijn hoofd van hoe mijn blog eruit zou moeten zien, namelijk zoals de meeste food- en lifestyle blogs zijn.

In andere woorden: wekelijks een paar gezellige posts met leuke recepten en tips, een mooi design, veel volgers, een maandelijks dagboekje van mijn leven… Dat soort dingen.

Totdat ik een paar weken geleden tot het inzicht kwam dat dit helemaal niet bij mij past. En ja, dat was best pijnlijk na al die jaren.

Iets wat ik ergens al wist

Het leukste vak op de middelbare school vond ik filosofie en later wilde ik journalist of curator in een museum worden. Lekker veel lezen, onderzoeken en nadenken.

Nadat ik was afgestudeerd (een Bachelor American Studies en Master Kunstgeschiedenis) werd ik online marketeer met een lifestyle blog.

Je raadt het misschien al: ik mis diepgang. Mijn kracht ligt niet bij het maken van lekkere recepten, mooie foto’s en grappige video’s. Daar zijn anderen oprecht veel beter in.

Ik erger me bovendien regelmatig aan de oppervlakkigheid van veel blogs en sociale media. Ik probeerde daarom zelf al wel een beetje meer diepgang te creëeren, maar dit kwam naar mijn idee nooit helemaal goed uit de verf.

Ook durfde ik niet zo goed heel kritisch te zijn, uit angst om volgers te verliezen of niet leuk gevonden te worden. Ik ben altijd eerlijk in mijn artikelen geweest hoor, dat vind ik heel belangrijk. Als ik iets stom vond, dan schreef ik er gewoon niet over.

Maar ergens diep in mij wist ik het al: Mesa Verde is niet voor altijd. Uiteindelijk word ik schrijver, filosoof of spreker ofzo. Dan kan ik eindelijk meer de diepte in, wat ik nu soms zo mis. Maar wel pas over tien jaar, als mijn blog een groot succes is.

Totdat ik laatst voor de zoveelste keer nadacht over hoe ik meer bezoekers kon aantrekken. Wellicht meer luchtige clickbait-achtige artikelen die goed worden gevonden in Google? Of ludieke YouTube video’s die veel gedeeld zouden worden?

Toen realiseerde ik me opeens dat ik ermee moest stoppen. Niet pas over tien jaar, maar zo snel mogelijk.

En nu?

Ik ga niet stoppen met bloggen, laat dat duidelijk zijn. Ik hou van schrijven op een eigen platform. Maar ik ga het wel heel anders aanpakken. Ergens voelt dat als falen, maar al doende leert men hè.

Binnenkort stap ik over naar susandullink.nl. Daar ga ik op persoonlijke titel schrijven over alles wat me écht bezighoud.

Denk aan levensvragen zoals kinderen krijgen, relaties en vriendschap, voeding (niet per se recepten), reizen, zelfontwikkeling, boeken en misschien zelfs politiek of technologische ontwikkelingen. Ik wil concepten met elkaar proberen te verbinden, filosoferen, persoonlijke inzichten delen, echt de diepte in gaan, kritisch zijn als dat nodig is en woordgrapjes maken die waarschijnlijk niemand leuk vindt. Sorry daarvoor alvast.

Steeds iets minder verkeerd

Ik heb verder niet echt een plan eigenlijk. Het wordt gewoon mijn blog op mijn manier. Geen blog zoals de norm is of hoe het ‘zou horen’. Al bestaat dat laatste helemaal niet, dat was iets doms wat ik zelf had bedacht.

Verwacht dus binnenkort de verhuizing naar susandullink.nl, dan weet je dat alvast. Ik zal sommige artikelen verwijderen of aanpassen die niet meer aansluiten bij mijn huidige visie, zodat het duidelijk is waar ik voor sta.

Je mag me ook ontvolgen als je hier helemaal niet op zit te wachten, dat snap ik wel. Mocht je me wel willen blijven volgen, dan vind ik dat echt heel tof.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn plan vinden. Ik vind het spannend, maar ik heb er vooral veel zin in. Misschien is dit plan nog steeds verkeerd, maar dan wel weer iets minder verkeerd dan de vorige.

De tijd zal het leren.

29 Comments

 1. Marjon (Uitgelezen) 25 September 2017 at 06:26

  En dit is de enige manier: leven in het nu. Geen grote plannen voor straks maken, maar ze nu uitvoeren als ze belangrijk voor je zijn. Je hebt alleen maar vandaag. Ik ga je zeker weer volgen en ik zeg alleen maar: volg je hart, blijf dicht bij jezelf.

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:27

   Dankjewel Marjon, leuk!

   Reply
 2. Karin van der Tuin 25 September 2017 at 07:17

  Heel moedige stap, Susan. Want volgens mij worden wij mensen altijd gelukkiger door van binnen naar buiten te leven in plaats van andersom. Blijf vooral je authentieke zelf!

  Reply
  1. Lieke 25 September 2017 at 08:42

   Wat mooi verwoord!

   Reply
  2. Susan 26 September 2017 at 17:27

   Dat is zeker mooi gezegd, dankjewel!

   Reply
 3. Sterre 25 September 2017 at 08:05

  GoedeMorgen, Wat fijn. En het heet Groei. Ik blijf je lekker volgen en wens je toe dat je lekker dicht bij jezelf kan blijven. Heel veel suc6.

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:27

   Dankje Sterre, je hebt helemaal gelijk dat het groei is. 🙂

   Reply
 4. Sjanett 25 September 2017 at 08:21

  Wauw, wat mooi, puur en oprecht dit. Jij hebt zó onwijs veel potentie, volg je intuïtie en blijf vanuit je hart spreken! ❤️

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:29

   <3

   Reply
 5. Louane 25 September 2017 at 08:28

  Een blog geschreven met hart en ziel, zonder je iets aan te trekken van hoe iets zou moeten,…dat zijn voor mij de fijnste om te lezen,…goede keus! Ik volg je graag, ook op je nieuwe plekje op het web

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:28

   Dankjewel Louane, supertof dat je me wilt blijven volgen! 🙂

   Reply
 6. Eveline (AKA cave-a) 25 September 2017 at 08:46

  Goede stap Susan! Ik had de laatste tijd vaker het idee dat je wat afdreef van ‘jou’ en je bewoog richting ‘het beeld van blogger’. Ik ben benieuwd hoe je nieuwe blog/plek gaat worden!

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:30

   Thanks! En goed aangevoeld dan 😉

   Reply
 7. Evelien 25 September 2017 at 09:02

  Ik wens je een prachtige ontdekkingsreis. Ik vind het juist een prachtige keuze die je maakt, een mooie groei.
  Ik blijf je zeker volgen

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:30

   Dankjewel, wat goed om te horen!

   Reply
 8. Lex 25 September 2017 at 12:33

  Ik ben en blijf fan van Susan!

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:30

   Ah, dat is lief ^^

   Reply
 9. Christianne 25 September 2017 at 16:07

  Ik was wel heel erg benieuwd na je post op instagram! Wat spannend en leuk nieuws joh! Ben heel benieuwd naar je bevindingen en ideeen, lijkt me interessanter dan recepten ;). Eigenlijk doe je dat al best veel met je lezingen en boeken en notes to self, dus zo’n grote stap hóeft het niet te zijn voor de volgers. Maar ben benieuwd wat er nog meer volgt

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:32

   Thanks! Je hebt gelijk hoor, ik was er al wel mee bezig, maar ga nog meer de diepte in. Het is inderdaad meer in het verlengde dan een totale verandering, gelukkig maar 😉

   Reply
 10. Kristel 25 September 2017 at 17:24

  Gefeliciteerd met dit inzicht! Heel veel succes en blijf je zeker volgen

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:31

   Leuk Kristel, dankjewel!

   Reply
 11. Ankelien 25 September 2017 at 18:06

  Nou Susan, ik kan me vinden in alle hierboven gemaakte opmerkingen! Ik ga dus niet geforceerd nieuwe woorden hieraan toevoegen. Heel veel succes, ik ben heel benieuwd en ook ik blijf je graag volgen!

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:31

   Dankjewel Ankelien, leuk dat je me blijft volgen!

   Reply
 12. Yvonne 26 September 2017 at 04:49

  Hoi Susan, wat goed dat je je blijft ontwikkelen. Ik kijk uit naar de nieuwe posts!

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:31

   Thanks Yvonne! 🙂

   Reply
 13. Willy 26 September 2017 at 09:00

  Hoi lieverd, wat goed dat je deze stap maakt, ik wens je veel succes en ik ben trots op jou.

  Reply
  1. Susan 26 September 2017 at 17:31

   Dankjewel, heel lief!!

   Reply
 14. Janine 1 October 2017 at 11:12

  Wat mooi Susan! Mooie verandering, juist de meer persoonlijke en diepgaande artikelen van je lees ik graag.
  En tegelijkertijd heb je heel mooi verwoord waar ik zelf ook mee zit: de zoektocht naar meer diepgang in mijn blogs. Heel veel succes en ik blijf je zeker volgen!

  Reply
 15. Berit 5 October 2017 at 17:25

  Hai Susan,
  Ik vind het super tof dat je dit gewoon zo zegt en ook gaat doen! Het zou heel makkelijk zijn om gewoon met deze blog door te blijven gaan (en daar was op zich ook niks mis mee geweest), maar waarschijnlijk wordt het VEEL leuker om *echt* je eigen ding te doen op de nieuwe site! Succes ermee, ik ben benieuwd! 🙂

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *