Toen ik me in 2014 inschreef bij de Kamer van Koophandel wist ik één ding zeker: ik ben ondernemer. Het heeft vier jaar geduurd om erachter te komen dat dat niet zo is. Oké, jezelf maar weer uitschrijven dan? Scheelt gelijk een heleboel telefoontjes en verkopers aan de deur. Nou, nee. Helaas ben ik gedoemd om daar ingeschreven te blijven staan zolang de KvK bestaat en ik kan schrijven.

Klinkt deterministisch en dat is het ook. Ik heb weinig keus, want loondienst is voor mij ook geen optie. Dat heb ik in vier jaar bij drie verschillende bedrijven geprobeerd. Na bijna overspannen te zijn, een dictatoriale baas en niet tot mijn recht komen, was dat hoofdstuk wel afgesloten. Misschien had ik pech of verkeerd gekozen, maar ik kan me de vergaderingen, koffieautomaatpraatjes en projectverslagen inmiddels niet meer voorstellen.

Half 2016 nam ik ontslag en ging ik parttime freelancen en daarnaast een beetje bloggen. Dat ‘beetje bloggen’ zou ooit mijn fulltime werk moeten worden, dus daar hoorde wel een strategie bij. Een goede ondernemer heeft allerlei ideeën om de markt te veroveren, maar bij kwam dat nooit van de grond. Ik wilde vooral ‘een beetje bloggen’.

Eind 2017 besloot ik om over te stappen op susandullink.nl. Strategisch totaal niet handig, maar het voelde goed. Ik had geen idee wat ik er precies mee wilde. Ik probeerde wat dingen uit, maar liep vast. Dat is ook de reden waarom ik in 2018 zo weinig artikelen heb geschreven. Daar heb ik enorm van gebaald, maar ik was het gewoon even kwijt.

Pas op mijn verjaardag, 9 augustus, had ik een doorbraak. Ik wil graag dingen beter begrijpen. Ik hou van boeken lezen, dingen uitzoeken en toepassen in mijn leven. Waarom kan ik dat proces en mijn inzichten niet delen? Die dag bedacht ik mijn podcast Dingen Duiden. Aan het eind van diezelfde maand kwam de eerste aflevering online en opeens kreeg ik weer zin om dingen te maken.

Ik schreef eerder al dat ik geen doelen heb, maar nu pas realiseerde ik me dat ik ook geen ondernemer ben. Die twee dingen houden direct verband met elkaar en dat had ik nog niet gezien. Ik ben geen ondernemer en ga dat ook nooit worden.

Ik ben maker.

Ik ben schrijver, podcaster, tekenaar (soort van), fotograaf (ook niet echt, maar ik maak wel graag foto’s), kok (grapje). In ieder geval geen ondernemer. Ik bedenk geen bedrijfsconcepten of strategieën. Het enige wat ik wil is dingen maken, dat zo goed mogelijk doen en daar ooit volledig van leven. Niet voor een baas, maar door verkoop van boeken, steun op Patreon, weet ik veel.

In ieder geval niet door van te voren allerlei doelen te stellen of concepten te bedenken, maar gewoon door veel te blijven maken. Met behoorlijk wat last van uitstelgedrag en perfectionisme is dat best een uitdaging. Maker zijn is niet per se makkelijker dan ondernemer zijn, denk ik. Het is ook niet beter of slechter. Het is gewoon compleet wat anders (al kun je natuurlijk ook allebei zijn) en dat is goed om van jezelf te weten. Scheelt enorm veel worstelingen.

Ik zie wel hoe het loopt, maar ik weet één ding zeker: ik ben geen ondernemer. Ik ben een maker, met KvK-inschrijving.