kip curry uit de slowcooker

Ik weet het nog goed toen ik voor het eerst écht Indiaas eten at. Niet in India, maar in Maleisië. Op het eiland Penang verbleef ik in een hostel in Little India. Dat hostel zat tegenover een geitenslager en de Bollywood muziek schalde over straat. Ik kwam ’s avonds laat aan en had geen zin om nog ver te lopen voor een maaltijd. Op de hoek van de straat zat een klein restaurantje met curries en kip uit de tandoor. Ik at daar de lekkerste curry ooit, voor maar een paar euro. Sindsdien ben ik verslaafd.

Ik maak zelf regelmatig curries, maar zo vol van smaak als daar in Maleisië kreeg ik ze nooit. Totdat ik een recept tegenkwam voor curry uit de slowcooker. Dat ik daar nog niet eerder aan gedacht had, een kip curry uit de slowcooker!

Het geheim voor de lekkerste kip curry

Het geheim van deze curry is de pasta die je als eerste maakt, dit geeft de curry enorm veel smaak. Sla die stap dus zeker niet over. Na vier uurtjes sudderen heb je een heerlijk geurende curry die lekker dik is. Ik moet zeggen: misschien niet zo lekker als de échte, maar het komt behoorlijk in de buurt!

curry slowcooker

Ingrediënten:

 • 1 grote ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 cm verse gember
 • handje verse koriander
 • 1 el kokosolie, ghee of roomboter
 • 1 tl komijn
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl zout
 • 4 kippendijen (ongeveer 300 gram)
 • 100 ml water
 • 1 zoete aardappel
 • 250 ml kokosmelk
 • 1/4 limoen
 • 2 bosuitjes

Zo maak je het:

 • Pel de ui en knoflook en snij in grote stukken. Schil de gember en snij ook in stukken. Doe dit vervolgens samen met ongeveer 10 steeltjes (met blad) koriander in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
 • Verhit de kokosolie, ghee of boter in een pan en doe hier het mengsel in. Bak voor ongeveer 2 minuten.
 • Doe hier vervolgens de kruiden (komijn, kurkuma, kerrie en zout) bij. En bak nog 2 minuutjes.
 • Leg de kippendijen in de pan en bak rondom bruin in ongeveer vijf minuten. Zorg ervoor dat het kruidenmengsel de kip goed bedekt.
 • Leg de kippendijen in de slowcooker. Doe het water in de pan en mix de restjes van het kruidenmengsel met het water. Schenk dit vervolgens bij de kip in de slowcooker.
 • Schil en snij de zoete aardappel in stukken. Doe dit bij de kip en schenk er de kokosmelk bij.
 • Zet de slowcooker voor 4 uur aan op de hoge stand.
 • De curry is klaar als de kip uit elkaar valt en de zoete aardappel zacht is. De saus kan nog wat vloeibaar zijn. Trek de kip met een vork uit elkaar en roer door de saus.
 • Laat de curry even afkoelen, snij de bosuitjes fijn en schep door de curry. Serveer met rijst, koriander en een schijfje limoen.

Eet smakelijk!

9 Comments

 1. Sacha 29 juli 2016 at 08:39 - Reply

  Lekker! Altijd in voor een goede curry .
  Maar gebruik je alleen de steeltjes van de koriander voor de curry of ook de blaadjes? Het is mij even niet duidelijk.

  • Susan 29 juli 2016 at 08:46 - Reply

   De steeltjes en het blad! Sorry voor de onduidelijkheid, ik zal het even aanpassen in het recept. 🙂

 2. Nancy 31 juli 2016 at 16:22 - Reply

  Hoi Susan,
  Vandaag de kip curry gemaakt, echt super lekker! Alleen was de saus niet dik geworden, heb jij enig idee hoe dat kan? Ik heb alles volgens jouw recept gedaan.
  Groetjes,
  Nancy

  • Susan 1 augustus 2016 at 07:29 - Reply

   Wat leuk om te horen dat je de curry hebt gemaakt! Wel gek dat de curry niet dik is geworden, bij mij was dat wel na vier uur het geval. Misschien ligt het aan de dikte van de kokosmelk? Ik gebruik zelf altijd die van Go Tan of Aroy-D, die bevatten ongeveer 18% vet. Ook wordt de zoete aardappel heel zacht, dat helpt ook mee om de saus in te dikken. Hopelijk lukt het een volgende keer wel! En anders zou je wellicht wat tapioca of arrowroot kunnen toevoegen, dat zijn goede bindmiddelen om de saus dikker te maken.

   • Sacha 4 augustus 2016 at 17:22 - Reply

    Hoi Nancy,
    ik heb ook de curry gemaakt en naar aanleiding van jouw opmerking heb ik een slokje water gebruikt en 125 ml kokosmelk. Ik heb de curry 5 uur laten in de crockpot gehad en ook bij mij was de saus best nog dun. Heb er maar arrowroot doorgedaan en toen was ie super.
    .
    Susan, heerlijk recept, ga ik zeker nog een keer maken. Ik ga de volgende keer alleen santen gebruiken in plaats van kokosmelk. Dat heb ik all vaker gedaan en dan is de saus wel goed dik.

    • Susan 5 augustus 2016 at 12:58 - Reply

     Bedankt voor de fijne aanvulling, Sacha! Ik heb de curry afgelopen week ook nog een keer gemaakt, en nu weet ik ook waarom die van mij zo dik is geworden: ik heb ‘m nog een tijdje op de ‘warmhoud’ stand laten staan en de kippendijen uit elkaar getrokken met een vork. Daardoor is die bij mij ook helemaal ingedikt. Maar santen ipv kokosmelk is ook een goede tip, ik ga het bij het recept zetten!

 3. janna 30 augustus 2016 at 12:52 - Reply

  Dank voor je recept , de curry staat op yeahh 🙂 Kleine aanpassing gedaan; iets meer kippendijen (bijna een pond) en i.p.v de zoete aardappel een kleine fles-pompoen erbij gedaan, iets meer kruiden een stengel citroengras. Ok na 4 uur even op de warmhoudstand begrijp ik! Wordt straks vast lekker eten 🙂

  • Susan 3 september 2016 at 10:15 - Reply

   Oh dat klinkt heerlijk! Hoe smaakte het?

 4. Jet 14 maart 2022 at 10:38 - Reply

  Beste Susan,
  Heb je een alternatief voor koriander.

Leave A Comment