Ik weet het nog goed toen ik voor het eerst écht Indiaas eten at. Niet in India, maar in Maleisië. Op het eiland Penang verbleef ik in een hostel in Little India. Dat hostel zat tegenover een geitenslager en de Bollywood muziek schalde over straat. Ik kwam ‘s avonds laat aan en had geen zin om nog ver te lopen voor een maaltijd. Op de hoek van de straat zat een klein restaurantje met curries en kip uit de tandoor. Ik at daar de lekkerste curry ooit, voor maar een paar euro. Sindsdien ben ik verslaafd.

Ik maak zelf regelmatig curries, maar zo vol van smaak als daar in Maleisië kreeg ik ze nooit. Totdat ik een recept tegenkwam voor curry uit de slowcooker. Dat ik daar nog niet eerder aan gedacht had, een kip curry uit de slowcooker!

Het geheim voor de lekkerste kip curry

Het geheim van deze curry is de pasta die je als eerste maakt, dit geeft de curry enorm veel smaak. Sla die stap dus zeker niet over. Na vier uurtjes sudderen heb je een heerlijk geurende curry die lekker dik is. Ik moet zeggen: misschien niet zo lekker als de échte, maar het komt behoorlijk in de buurt!

curry slowcooker

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 cm verse gember
  • handje verse koriander
  • 1 el kokosolie, ghee of roomboter
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl zout
  • 4 kippendijen (ongeveer 300 gram)
  • 100 ml water
  • 1 zoete aardappel
  • 250 ml kokosmelk
  • 1/4 limoen
  • 2 bosuitjes

Zo maak je het:

  • Pel de ui en knoflook en snij in grote stukken. Schil de gember en snij ook in stukken. Doe dit vervolgens samen met ongeveer 10 steeltjes (met blad) koriander in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
  • Verhit de kokosolie, ghee of boter in een pan en doe hier het mengsel in. Bak voor ongeveer 2 minuten.
  • Doe hier vervolgens de kruiden (komijn, kurkuma, kerrie en zout) bij. En bak nog 2 minuutjes.
  • Leg de kippendijen in de pan en bak rondom bruin in ongeveer vijf minuten. Zorg ervoor dat het kruidenmengsel de kip goed bedekt.
  • Leg de kippendijen in de slowcooker. Doe het water in de pan en mix de restjes van het kruidenmengsel met het water. Schenk dit vervolgens bij de kip in de slowcooker.
  • Schil en snij de zoete aardappel in stukken. Doe dit bij de kip en schenk er de kokosmelk bij.
  • Zet de slowcooker voor 4 uur aan op de hoge stand.
  • De curry is klaar als de kip uit elkaar valt en de zoete aardappel zacht is. De saus kan nog wat vloeibaar zijn. Trek de kip met een vork uit elkaar en roer door de saus.
  • Laat de curry even afkoelen, snij de bosuitjes fijn en schep door de curry. Serveer met rijst, koriander en een schijfje limoen.

Eet smakelijk!