reizen met alleen handbagage
By Categories: Wereld2 Comments

Als ik een week (of minder) wegga met het vliegtuig neem ik altijd alleen handbagage mee. Dat scheelt geld en gedoe en ik heb toch niet zoveel nodig voor een paar dagen. Maar wat als je voor langere tijd op reis gaat, kan je dan nog steeds reizen met alleen handbagage? Absoluut. Ik nam de proef op de som en deel mijn ervaringen, inclusief beginnersfouten, met je.

Waarom zou je alleen met handbagage reizen?

Geïnspireerd door Jelle en Jelmer wilde ik graag voor langere tijd met alleen handbagage reizen. Eerder nam ik altijd zo’n grote backpack mee voor lange reizen. Die moet je dan steeds weer inchecken, wat best een gedoe is. Nu is alles op Schiphol nog wel goed geregeld, maar als je op een vaag vliegveld in Cambodja staat, kan het best lang duren voordat je je rugtas hebt ingecheckt en na het vliegen weer terug hebt.

Ook is het behoorlijk sjouwen met een grote tas of koffer. Ik liep altijd rond met een lompe backpack op m’n rug en nog een kleine tas op m’n buik. Met 35 graden op een tropisch eiland is dat niet zo heel prettig, kan ik je vertellen. Als je voor langere tijd op één plek blijft is dat misschien niet zo’n probleem, maar als je, zoals ik, vaak de trein, bus of vliegtuig pakt, dan is minimale bagage erg prettig.

Voorbereiding voor je handbagage

Een goede voorbereiding is het halve werk. Of eigenlijk het hele werk, want als je eenmaal onderweg bent, moet je die spullen wel meesjouwen. Of wegdoen, maar dat is ook zo wat. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Mijn vriend Peter en ik wilden dit jaar een leuk reisje maken en dat werd onderstaande route. Dit legden we af in vijf weken: Amsterdam – Sofia – Dubai – Filipijnen (Manila en Palawan) – Japan (twee weken met de shinkansen door het land) – Thailand (Bangkok en Chiang Mai) – Amsterdam.

Reizen met alleen handbagage

Bij geen enkele vlucht boekten we er ruimbagage bij en checkten we de richtlijnen van de maatschappij qua handbagage. Dat was als volgt:

Transavia
> 1 stuk
> max. 55 x 40 x 25 cm

Whizz Air
> 1 stuk
> max. 55 x 40 x 23
> 10 kilogram

Cebu Pacific
> koffer + kleine tas
> max. 56 x 36 x 23 cm

Air Asia
> koffer + kleine tas
> max. 56 x 36 x 23 (koffer) en 40 x 30 x 10 (tas)
> 7 kilogram

Thai Airways
> max. 56 x 45 x 25 cm

Eurowings
> koffer + kleine tas
> max. 55 x 40 x 23 cm (koffer) en 40 x 30 x 10 cm (handtas)
> 8 kilogram

Om te voldoen aan alle afmetingen, mocht mijn koffer dus maximaal 55 x 36 x 23 cm zijn, mijn handtas zou bij mijn koffer in moeten passen en alles moest maximaal 7 kilogram wegen.

Ik had geen koffer die voldeed aan deze afmetingen, dus kocht ik er eentje van Delsey van 55 x 35 x 25 cm. Daarnaast had ik een Fjällräven Re-Kånken (dit is een gerecyclede versie van de normale Kånken) die ik helemaal plat kon maken en zo makkelijk in m’n koffer paste.

Wat ik verder meenam

Om zo licht mogelijk te pakken, nam ik kleding en ondergoed voor een week mee. Ik werkte onderweg ook, dus nam m’n laptop en camera mee. Qua vloeistoffen mag je ook vrij weinig mee, dus dat verdeelde ik met Peter over onze koffers. Scheelt dat we samen reisden, anders zou ik een kleinere tandpasta en deo meenemen.

Dit is een lijstje van spullen die ik meehad, die je misschien voor jezelf kunt gebruiken:

Apparatuur

 • MacBook Pro 13″, laptophoes, lader en opzetstukje voor USB/SD-kaart
 • Telefoon (iPhone 6S) en lader
 • Sony RX100 camera, lader en hoesje
 • iPad mini
 • Powerbank
 • Wereldstekker
 • Oordopjes

Kleding

 • 2 shorts
 • 1 spijkerbroek
 • 1 joggingbroek
 • 1 luchtige driekwartbroek
 • 1 jumpsuit
 • 3 hempjes
 • 3 blousjes
 • 2 shirts
 • 2 bikini’s
 • 7x ondergoed en sokken
 • 2 beha’s (1 beugelbeha en 1 bralette)
 • dikke trui
 • dun vestje
 • sportbroekje, sportbeha en sporttop
 • 1 paar sneakers
 • 1 paar slippers
 • Earth Runners sandalen

Praktisch

 • Paspoort
 • Vaccinatieboekje
 • Klein portemonneetje voor cashgeld
 • Secrid pasjeshouder
 • Opvouwbaar boodschappentasje
 • Knot Wrap van Lush
 • Sneldrogend handdoekje
 • Pen
 • Zakdoekjes
 • Zonnebril en stoffen hoesje
 • Bril en brillenkoker
 • Regenjas van The North Face

Toiletartikelen

Tip: Ik had geen make-up mee, dat vind ik zo’n gedoe met reizen en warm weer. Ik had wel van te voren mijn wenkbrauwen en wimpers laten verven, een aanrader!

EHBO

 • Paar zakjes ORS
 • Paracetamol
 • Diarreeremmers
 • Norit tabletten
 • Pincet
 • Digitale thermometer

In deze video laat ik ook zien wat ik meeneem en hoe ik mijn koffer inpak.

Drie fouten die ik maakte

1. Gewicht van de koffer

Alles verliep heel soepeltjes, totdat we van Manila naar het Filipijnse eiland Palawan vlogen. Met Air Asia.

We hadden al ingecheckt via de website, maar we moesten toch nog onze ticket uit laten printen bij de balie. Daar ging het mis, want onze koffers werden daar gewogen om te kijken of ze wel voldeden aan hun zeven kilogram-eis. Ehm, daar had ik niet aan gedacht. Mijn handbagage was nog nooit gewogen. Mijn koffer was negen kilogram en die van Peter acht. Of we daarvoor even 600 pesos (= €10) per koffer wilden betalen.

Ook van Tokio naar Bangkok hadden we pech. We vlogen wederom met Air Asia en onze koffers werden weer gewogen. Opnieuw inchecken.

De volgende keer zijn er twee opties: of écht voldoen aan de gewichtseis of niet meer met Air Asia vliegen. Bij alle andere airlines hebben we geen problemen ondervonden, ondanks dat onze koffers soms dus iets te zwaar waren.

2. Zeep

Nog een fout was de kneedbare zeep van Lush. Die smolt als boter door de warmte en werd ook niet meer stevig. Fijn zeepje, maar niet voor warme landen dus. Bovendien was in alle hotelkamers gewoon zeep aanwezig, dus daar hoef je niet veel van mee te nemen vanuit huis.

3. Souvenirs

Ik kreeg van Hub, een Filipijnse jongen die ik zes jaar geleden leerde kennen in Thailand en nu opzocht in Manila, een pot jam als afscheidscadeautje. Dit was speciale jam gemaakt van paarse yam, erg lekker. Normaalgesproken kun je zo’n pot prima in je backpack meenemen en laten inchecken, maar nu moest alles in mijn handbagage. Helaas moest ik de pot weggooien bij de controle.

Nadeel van handbagage: je bent beperkt in de souvenirs die je kunt meenemen naar huis.

Tips voor reizen met alleen handbagage

Achteraf had ik een paar dingen wel anders willen doen, maar dat ontdekte ik pas tijdens de reis. Dit zijn mijn tips!

 • Bedenk van te voren heel goed wat je mee wilt nemen. Pas je kleding op de activiteiten aan en neem niet teveel ‘voor de zekerheid’ mee.
 • Zorg ervoor dat al je kleding met elkaar gedragen kan worden. Zo heb je alsnog veel afwisseling in je outfits.
 • Neem voor maximaal zeven dagen kleding mee. Je kunt overal wel een wasje doen, bijvoorbeeld bij hotels of een wasserette.
 • Check de handbagage-regels van alle airlines waarmee je vliegt.
 • Vlieg niet met Air Asia, tenzij je voldoet aan de gewichtseis. Dit was bij ons de enige airline met strenge controles.
 • Wil je meer comfort, vlieg dan sowieso niet met low-cost airlines. Ook zijn de handbagage-regels bij een traditionele airline vaak veel relaxter, krijg je eten aan boord en heb je meer beenruimte.
 • Koop een doorzichtig toilettasje, dat is een stuk steviger dan zo’n ziplock zakje.
 • Neem een iPad of e-reader mee in plaats van gewone boeken. Een iPad is sowieso fijn om series en films op te zetten voor lange vluchten.
 • Als je één lader met usb-aansluiting meeneemt, kunnen daar verschillende kabels aan.
 • Neem geen grote strandhanddoek mee, maar een sneldrogende handdoek of lichte hamamdoek.
 • Maak je niet te druk als je koffer toch moet worden ingecheckt, dat deed ik namelijk wel en was nergens voor nodig.

Reis jij ook altijd met alleen handbagage? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips!

Disclaimer: de toegestane afmetingen en gewicht van bagage kunnen te allen tijde veranderen bij airlines, check dat dus altijd zelf voordat je op reis gaat. Ik kan uiteraard ook niet garanderen dat de bagage die jij meeneemt wordt goedgekeurd als handbagage.

2 Comments

 1. Christianne 18 juni 2019 at 21:10 - Reply

  Heerlijk geordend zeg! Leuk om je filmpje te zien. Sta verbaasd hoeveel erin gaat nog wel! Ik doe het ook altijd met handbagage en neem zelf vaak ook wasmiddel mee voor handwasjes om niet afhankelijk te zijn. En gekreukte kleding ophangen in de douche om te ontkreuken. Slim dat doorzichtige tasje voor de vloeistoffen..

 2. Vanbrabant Johan 26 oktober 2020 at 10:17 - Reply

  Hallo Susan,

  Ik wou U enkel laten weten dat Brussels Airlines zijn handbagagegewicht stiekem sinds augustus herleid heeft van 12 naar slechts 8 kg (koffergewicht inbegrepen). Toch een serieuze inperking met gevolgen voor de reiziger die wat langer met enkel handbagage wil vertrekken.
  Hou U goed in deze bittere tijd,

  Johan Vanbrabant

Leave A Comment