Wist je dat het woord ‘goeroe’ uit het Sanskriet komt en ‘zwaar’ betekent? Goeroes zijn niet per se mensen met overgewicht, maar wel met overwicht. De term wordt vooral gebruikt voor spirituele leraren of gidsen, maar tegenwoordig ook vaak voor mensen met een invloedrijke mening. Coaches, schrijvers en vooral goede marketeers. Gelukkig zijn er ook goeroes die hun wijze levenslessen belangeloos met ons delen.

Dit zijn wel mijn tien favoriete goeroes, in willekeurige volgorde.

1. Honeybadger: “Doe je ding”

Want honeybadger doesn’t give a shit. Hij loopt achteruit, eet slangen en doet gewoon waar hij zin in heeft. Wat anderen van hem denken maakt hem helemaal niks uit. Wat een baas.

2. Henk en Ingrid: “Laat elkaar vrij”

Iedereen kent Henk en Ingrid (eigenlijk heten ze gewoon Eduard en Annika) van de Kamasutrabeurs wel. Ze laten zich niet kisten door al het commentaar op hun leven en geven zelfs prachtig relatieadvies in deze video.

3. Ron Burgundy: “Vind jezelf belangrijk”

Als er iemand zelfverzekerd is, dan is het Ron Burgundy van Anchorman wel. Onzeker zijn is gewoon nergens voor nodig.

4. Dwight Schrute: “De waarheid is het hoogste goed”

Tegenwoordig zijn feiten ook maar meningen. Maar gelukkig is er Dwight Schrute van The Office!

5. Ben Strik: “Spreek kort en duidelijk”

Ben Strik heeft een winkel in antiek en curiosa en zegt gewoon waar het op staat. Vaak draaien we om de hete brij heen, maar dat kan volgens Ben Strik gewoon een stuk korter en duidelijker.

6. Grumpy Cat: “Wees altijd eerlijk”

We zijn toch allemaal weleens nep-aardig? Hoe verfrissend is de eerlijkheid van Grumpy Cat.

7. Success kid: “Wees dankbaar”

Dankbaarheid is de sleutel naar meer tevredenheid, omdat je waardeert wat je hebt. Success kid is daar het stralende voorbeeld van, de kleine dingen het leven worden gevierd door deze kleine meneer.

8. Gru: “Plannen kunnen altijd anders uitpakken”

De toekomst blijft ongewis, hoe goed je alles ook plant. Gru van Despicable Me weet daar alles van. Daar kunnen we wat van leren.

9. Bill: “Heb je eigen leven”

Bill is verstandig en bedachtzaam. Hij gedraagt zich netjes op het Internet en heeft gewoon een eigen leven. Laten we allemaal wat meer als Bill zijn.

10. Neushoorn: “Je ziet alles altijd uit je eigen perspectief”

Alles wat je ziet, meemaakt, leest en doet is gekleurd door jouw perspectief. Dat geeft niet, zolang je er maar bewust van bent. Neushoorn geeft ons het inzicht dat ook hij zijn eigen invalshoek heeft en dat dat zijn uitzicht beïnvloedt.

Machtige memes

Ik ben fan van memes. Plaatjes en video’s die het internet overgaan en door miljoenen mensen worden bekeken. Al het bovenstaande dus, zoals je waarschijnlijk al wel doorhad.

Wat ik niet wist, is dat de term ‘meme’ in eerste instantie wat anders betekende. Het woord werd in 1976 door Richard Dawkins in zijn boek The Selfish Gene gebruikt om de culturele overdracht van ideeën te omschrijven. De memetica is de studie naar de evolutie van cultuur, als analogie naar de genetica. Een ‘meme’ is net zoiets als een gen, wat zich kopieert en verspreid onder mensen. Voorbeelden zijn religie, taal, mode en ideologieën.

Daaraan verwant zijn de internetmemes, wat eigenlijk ook concepten zijn die zich online verspreiden. Soms gaat dat zo snel dat een meme na een week alweer uit is. De term wordt overigens steeds breder gebruikt. Eerst waren het vooral plaatjes en video’s, zoals ik ze hier deel, maar inmiddels zijn het ook hoaxes, referenties, emoji’s, tweets, wat dan ook. Eigenlijk alle online cultuur.

Memes kunnen dus net zo invloedrijk zijn als de ouderwetse spirituele goeroes. Misschien soms onbedoeld, maar zeker niet minder sterk. Ja Deepak Chopra, eat your heart out.

One Comment

  1. Christianne 9 juni 2018 at 11:37 - Reply

    Hahaha mooie compilatie van wijsheden

Leave A Comment