favoriete zelfhulpboeken
By Categories: Boeken11 Comments

“Hoi, ik ben Susan en ik ben zelfhulpboeken verslaafd.” Gelukkig is het nog niet zó erg, maar het komt wel in de buurt. Ik vind het ontzettend leuk om boeken over persoonlijke ontwikkeling te lezen. Vast een standaard millenial-ding, maar dat maakt me niet uit. Ik lees de boeken vooral om meer inzicht te krijgen in mijn denken en doen, niet om exact op te volgen. Inmiddels heb ik een heleboel zelfhulpboeken verslonden. Dit zijn nu mijn vijf favorieten, omdat ze me echt veel hebben gebracht.

Wie nog nooit van de term self-help heeft gehoord, moet echt even een kijkje nemen op Liannes geniale blog The Self-Help Hipster. Door haar blog kwam ik zo’n vier jaar geleden aanraking met deze wonderlijke wereld. Zelfhulpboeken leken me altijd stoffig, maar door haar heb ik ingezien dat ze ook leuk (en niet te serieus) kunnen zijn.

Deze zelfhulpboeken zijn mijn favorieten, omdat ik er specifieke inzichten op bepaalde momenten in mijn leven uit heb gehaald. Ik denk dat dat me heeft geholpen om stappen vooruit te zetten die ik anders niet zo snel had genomen. Wat die inzichten zijn, vertel ik per boek hieronder.

zelfhulpboeken the 4 hour work week

#1. The 4-Hour Work Week

Dit boek van Tim Ferriss is het eerste zelfhulpboek wat ik las. Ik heb altijd al een onbestemd gevoel gehad over een fulltime baan tot je pensioen. Daar leef ik niet voor, dacht ik, maar waarvoor dan wel? Dit boek bewijst dat werken en leven heel anders kan, zelfs als je voor een baas werkt. Wat een openbaring!

Nu hoef ik zelf echt niet maar vier uur per week te werken en bakken met geld te verdienen (wel chill overigens), maar de concepten van mini-pensioenen, reizen, passief inkomen en veel uitbesteden, spreken mij wel erg aan. Door dit boek ben ik mijn blog serieus gaan nemen en heb ik mijn werk voor een baas steeds verder afgebouwd.

Voor iedereen die ‘vast’ zit in een baan en het anders wil doen, raad ik dit boek van harte aan. Het geeft veel praktische handvatten om het heft in eigen hand te nemen en de sleur van 9 tot 5 te doorbreken. Je hoeft echt niet je leven radicaal om te gooien om al meer vrijheid te ervaren, met kleine stappen kom je al een heel eind.

Luister ook zeker de podcast van Tim Ferriss, dikke aanrader.

The 4-Hour Work Week – hardcopy
The 4-Hour Work Week – e-book

zelfhulpboeken verslaafd aan liefde

#2. Verslaafd aan liefde

Afgelopen najaar (2016) las ik dit boek van Jan Geurtz en het heeft mijn kijk op mezelf, mijn relatie en anderen sterk veranderd. Ik heb er al meerdere keren enthousiast over geschreven, want dat ben ik nou eenmaal.

Het probleem wat volgens Jan Geurtz iedereen heeft, is hardnekkige zelfafwijzing. We vinden onszelf, in diverse vormen, niet goed genoeg zoals we zijn. Dit ontstaat al op jonge leeftijd en ontwikkelt zich door de jaren heen. We hebben daarom een heleboel zelfbeschermende mechanismen gecreëerd die onze echte ‘ik’ bedekken. Conflicten vermijden bijvoorbeeld, of een drukbezet leven leiden.

In onze relaties zijn we daarom op zoek naar iemand die wél van ons houdt zoals we zijn. Maar doordat we onszelf eigenlijk niet goed genoeg vinden, moet die relatie alles vervullen. We worden afhankelijk van de liefde van anderen, in plaats van meer van onszelf te houden.

Je neemt daardoor anderen dingen kwalijk, die je eigenlijk bij jezelf moet zoeken. De ander worstelt ondertussen ook met zelfafwijzing, wat het extra ingewikkeld maakt.

De oplossing is om in te leren zien welke mechanismen je hebt opgebouwd om je zelfafwijzing te verbergen. Jan Geurtz geeft daar veel praktische tips voor. In zijn verhalen herkende ik ontzettend veel dingen, haast eng.

Ik wist al wel dat ik moeite heb om van mezelf te houden zoals ik ben, het liefst ben ik continu bezig om succesvoller, sterker, fitter, hipper, etc. etc. te worden. Allemaal ego. Vooral de technieken die Jan Geurtz geeft hoe je hiermee om kunt gaan, maken dit boek heel waardevol.

We kunnen overigens nooit helemaal ego-loos worden, dat bedoelt Jan Geurtz ook niet. Het gaat vooral om te herkennen en te accepteren hoe je jezelf ziet. Als je daar beter in wordt, leer je langzamerhand meer van jezelf te houden en het allemaal wat minder zwaar te maken. Ook in je relatie kan dit meer diepgang en echte verbondenheid brengen, omdat je onvoorwaardelijk liefde kunt geven, zonder er altijd iets voor terug te verwachten.

Om een lang verhaal kort te maken: ga dit boek gewoon lezen.

Ik heb er écht zo ontzettend veel aan gehad, ook al ben ik er nog lang niet. Ik denk dat ik het boek binnenkort nog maar een keer ga lezen.

Verslaafd aan liefde – hardcopy
Verslaafd aan liefde – e-book

zelfhulpboeken the obstacle is the way

#3. The Obstacle is the Way

We willen allemaal heel veel en het liefst NU. Dit boek van Ryan Holiday leert je hoe je om kunt gaan met beproevingen die soms onmogelijk te overwinnen lijken en pas op de lange termijn iets beters bieden. Uitgangspunt van het boek is het stoïcisme, een filosofische stroming uit de Griekse Oudheid.

Aan de hand van historische voorbeelden en uitspraken van stoïsche filosofen wordt duidelijk gemaakt dat beproevingen, klein en groot, juist moeten worden doorstaan en niet worden vermeden. Directe bevrediging is makkelijker, maar niet altijd wenselijk. De lange termijn biedt vaak juist meer voldoening, hoe lastig het op de korte termijn soms is.

Ik las dit boek toen ik een baan had waar ik niet blij van werd (want boek #1). Maar de huur moest ook worden betaald, dus zomaar opzeggen was geen optie. Dit boek motiveerde me om, zolang ik er nog werkte, mijn best te blijven doen en ondertussen te zoeken naar een nieuwe baan.

Ook nu blijft het boek me inspireren bij tegenslagen en als ik op wil geven. Doorgaan en je best blijven doen in iedere situatie, dan kom je er.

Dat doet me overigens denken aan het boek Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Ook in dat boek wordt aan de hand van voorbeelden laten zien dat je moet blijven doorgaan, ondanks tegenslagen. Best een tof boek, maar wat mij betreft toch iets te Amerikaans. Geef mij maar die slimme Grieken.

The Obstacle is the Way – hardcopy
The Obstacle is the Way – e-book

zelfhulpboeken the war of art

#4. The War of Art

Een dun boekje, maar daardoor niet minder waardevol.

Steven Pressfield beschrijft in The War of Art (niet verwarren met de dikke pil The Art of War van Sun Tzu) hoe je innerlijke blokkades kunt overkomen, zodat je kunt doen wat je écht wilt: een boek schrijven, een bedrijf opzetten, afvallen, een marathon lopen, wat het ook is.

We hebben een sterke innerlijke stem die ons tegenhoudt, Steven Pressfield noemt dit weerstand. Die weerstand kan zich in verschillende vormen uiten: uitstelgedrag, angst, jezelf zielig vinden, twijfel, ga zo maar door. Redenen genoeg om niet te doen wat je écht wilt.

Weerstand gaat overigens niet weg, het blijft een eeuwig gevecht. Het is altijd aanwezig en dat moeten we zien te accepteren. Het gaat er vooral om hoe je daarmee omgaat in het dagelijks leven. De belangrijkste stap is: beginnen. Als je dat doet, ben je al een heel eind.

Toen ik het boekje las, was ik net begonnen als zzp’er. Mijn droom was werkelijkheid geworden, maar toch had ik enorm veel last van uitstelgedrag. Dit boekje liet me inzien dat de weerstand blijft, ook als je ogenschijnlijk alles voor elkaar hebt. Inmiddels weet ik daar beter mee om te gaan.

Het was de schop onder mijn kont die ik even nodig had.

The War of Art – hardcopy
The War of Art – audioboek

zelfhulpboeken search inside yourself

#5. Search Inside Yourself

Search Inside Yourself is de mindfulness-cursus die Chade-Meng Tan opzette voor Google. Op basis van veel wetenschappelijk onderzoek is het programma ontwikkeld om je emotionele intelligentie, productiviteit en geluk te verhogen. Aan de hand daarvan schreef hij dit gelijknamige boek.

Door dit boek ben ik overtuigd geraakt om te gaan mediteren. In het begin vond ik dat erg lastig, inmiddels doe ik het dagelijks. Ik schreef ook een uitgebreid artikel over mediteren, mocht je benieuwd zijn.

Mij helpt het enorm om me minder te laten leiden door mijn gedachten en emoties. Ik voel me rustiger, helderder en misschien zelfs wel gelukkiger door meditatie.

Als je op zoek bent naar een praktisch en niet-zweverig boek op het gebied van mindfulness, dan is Search Inside Yourself echt een aanrader. Negeer overigens wel de idiote tekeningen in het boek, haha.

Search Inside Yourself – hardcopy
Search Inside Yourself – e-book

Wat zijn jouw favoriete zelfhulpboeken? Heb je aanraders voor mij?

Ik heb trouwens nog een heel lijstje met zelfhulpboeken die ik wil lezen, waaronder de boeken van Brené Brown, Gretchen Rubin, de andere boeken van Ryan Holiday en het nieuwste boek Tools of Titans van Tim Ferriss.

Wie weet dus binnenkort een vervolg op dit artikel!

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Geen zorgen: dit heeft verder geen invloed op mijn mening of de prijs van het product.

11 Comments

 1. Elke 27 januari 2017 at 15:25 - Reply

  Het boek Before & After van Gretchen Rubin ga je ook geweldig vinden volgens mij 🙂 Gaat over hoe je je gewoontes kan aanpassen, maar dan niet op een “magische” manier die toevallig goed werkt volgens de auteur, maar net doordat je je zelfkennis vergroot en weet hoe jij het beste aan je gewoontes werkt. Topboek! De podcast van Gretchen Rubin is ook heel leuk, en ontspannend om naar te luisteren

 2. Elke 27 januari 2017 at 15:26 - Reply

  Euh ik bedoel Better than Before. Sorry zwangerschapsdementie 😉

  • Susan 29 januari 2017 at 10:29 - Reply

   Die staat zeker nog op mijn lijstje, nu al helemaal! Ik heb ook wel eens een podcast geluisterd van haar, maar dat ben ik weer een beetje vergeten. Ga ik weer vaker doen. 🙂

 3. Maaike 24 maart 2017 at 11:29 - Reply

  Mijn favoriet op dit moment is “Je kunt je leven helen” van Louise Hay. Heb er al heel veel aan gehad en heb het nog niet eens uit. Ze stelt dat de meeste problemen en ziektes waar jij last van hebt, onbewust zelf veroorzaakt zijn, met achterin een lange lijst met kwalen en oorzaken. Hoewel ik vind dat ze soms wel erg ver in deze overtuiging gaat, ik geloof niet dat je zomaar kunt stellen dat elke ziekte, elk ongeluk en elke nare gebeurtenis onbewust over jezelf is uitgeroepen, zijn de oefeningen in het boek en de lijst achterin fantastisch en verhelderend.

  • Susan 24 maart 2017 at 16:33 - Reply

   Interessant, ik ga dat boek eens opzoeken! Bedankt voor je tip! 😀

 4. Annelies 1 mei 2017 at 21:41 - Reply

  Zojuist uitgelezen, mijn allereerste zelfhulpboek. Geleend uit de bieb. Daarna onmiddellijk zelf gekocht: “De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown.
  Ik vond het geweldig. De andere drie “Browns” liggen al te wachten op mijn nachtkastje.

  • Susan 4 mei 2017 at 08:25 - Reply

   Die wil ik ook nog heel graag lezen, ik hoor er zoveel goede verhalen over. En nu van jou ook weer. 🙂

 5. Quillermo 4 augustus 2017 at 07:52 - Reply

  Drive van Daniel Pink vond ik erg prettig. Wat motiveert mensen?

  • Susan 4 augustus 2017 at 08:47 - Reply

   Die ken ik nog niet, ga ik onthouden!

 6. Maik 6 augustus 2017 at 15:07 - Reply

  Dankzij jou was mijn eerste zelfhulpboek ook #1. Nu ben ik erg benieuwd naar #2, dus die ga ik binnenkort stiekem uit je boekenkast stelen.. 😉

  • Susan 8 augustus 2017 at 07:27 - Reply

   Haha dat is goed hoor! 😉

Leave A Comment