favoriete boeken
By Categories: Boeken2 Comments

Ik had met mezelf afgesproken om geen terugbliklijstjes te maken, maar ik bedacht me laatst dat ik het tóch wel leuk vind om te delen welke boeken indruk op me hebben gemaakt afgelopen jaar. Meer lezen kan nooit kwaad, dacht ik zo. Zet deze boeken zeker op je lijstje voor 2018, mocht je ze nog niet gelezen hebben. En deel onder deze post jouw favorieten, ik ben benieuwd!

#1. Antifragile – Nassim Nicholas Taleb

Over dit boek heb ik vet lang gedaan. Ik kon steeds maar een klein stukje lezen. Soms moest ik stukken wel twee of drie keer lezen om het echt goed te begrijpen, aangezien het behoorlijk technisch is. Lag waarschijnlijk aan mij hoor, ik ben niet zo’n bèta-type.

Ondanks dat vond ik dit boek meer dan geweldig. Het leerde me op een andere, meer kritische manier naar de systemen in de wereld kijken.

De term antifragile betekent zoiets als ‘sterker worden van chaos, onverwachte situaties of schokken’. Het is het tegenovergestelde van fragiel, wat er juist voor zorgt dat iets kapot gaat door een stoot of andere onverwachte beweging.

Taleb is van mening dat het belangrijk is om meer antifragiliteit (hoe vertaal je dit woord fatsoenlijk?) in onze levens, samenleving en organisaties in te bouwen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hormesis, het proces waarbij een kleine hoeveelheid van een toxische stof de mens juist sterker maakt (vaccins bijvoorbeeld, maar ook krachttraining, extreme koude of hitte).

Ook het weglaten van onnodige zaken, minder interventies plegen en het hebben van meerdere opties zorgen voor een minder fragiel leven.

Het boek is best een kluif met alle wiskundige modellen, economische termen en filosofische theorieën, maar het is absoluut de moeite waard om te lezen.

Antifragile – hardcopy
Antifragile – e-book

#2. The Subtle Art of Not Giving a Fuck – Mark Manson

Veel lichtere kost dan bovenstaand boek, maar net zo tegendraads en leerzaam. Het uitgangspunt is -niet verrassend- om minder fucks te geven om dingen die er eigenlijk niet toe doen. Status, roem, het aantal volgers op social media, dat soort dingen.

Een belangrijk inzicht dat ik door dit boek kreeg is dat je nooit een probleemloos leven zult leiden. Het enige wat je kunt doen is betere problemen voor jezelf creëren.

Als ondernemer heb ik nog steeds zorgen en gedoe (denk aan administratie, meer risico, jezelf motiveren), maar ik vind dat een stuk minder erg dan toen ik in loondienst was (elke dag met de trein tijdens de spits, standaard werktijden, weinig vrije dagen).

Streef niet naar een perfect leven zonder zorgen, maar eentje met zorgen die jij zelf hebt gekozen. Dit is natuurlijk niet in alle situaties mogelijk, maar wel vaker dan je waarschijnlijk denkt. In andere woorden: word geen slachtoffer van je situatie.

Ik las het boek op de stranden van Ibiza en besloot mede hierdoor om de stap te wagen van mesaverdeblog.nl naar susandullink.nl. Ik realiseerde me door dit boek dat ik mijn blog aanpaste naar een idee hoe een blog ‘hoort te zijn’ en durfde dat eindelijk los te laten.

Ook zijn blog MarkManson.net is een grote inspiratiebron voor mij. Zijn schrijfwijze, nuchtere blik en grapjes zijn fantastisch.

The Subtle Art of Not Giving a Fuck – hardcopy
The Subtle Art of Not Giving a Fuck – e-book (Nederlandstalig)

#3. Homo Deus – Yuval Noah Harari

Als je je weleens afvraagt waarom de mens eigenlijk de dominante soort op aarde is geworden en wat de toekomst voor ons in petto heeft, dan is dit boek voor jou. Homo Deus is het vervolg op Harari’s eerste boek Sapiens, wat ik nog niet heb gelezen. Maar ook zonder enige voorkennis kun je dit boek prima volgen.

Het boek geeft geen eenduidig antwoord op hoe de toekomst eruit zal zien, maar schetst wel mogelijke scenario’s over kunstmatige intelligentie, onsterfelijkheid, datareligie en supermensen. Fascinerend.

Ik ben hierdoor ook erg nieuwsgierig geworden naar Sapiens, die staat op m’n lijstje voor komend jaar.

Homo Deus – hardcopy
Homo Deus – e-book

#4. The Seven Habits of Highly Effective People – Stephen Covey

Dit boek is echt een klassieker in het zelfhulpsegment. Het boek stond al jaren bij ons in de kast, maar ik las het nooit. De titel sprak me niet aan en ik vreesde voor extreem Amerikaanse clichés.

Op aanraden van anderen las ik dit jaar het boek toch en daar ben ik blij om.

Veel lessen waren niet vernieuwend, maar wel verhelderend. Ik vermoed dat veel hedendaagse schrijvers inspiratie uit dit boek halen, aangezien het al uit 1989 komt. Aangezien ik al veel andere zelfhulpboeken heb gelezen, kende ik veel principes uit dit boek al.

Ook hier komt weer in terug dat je je moet richten op belangrijke zaken, dat samenwerking onmisbaar is en dat je vooral moet blijven leren. Een mooi basisboek wat nog steeds relevant is, zeker als je de geüpdatete versie hebt.

The Seven Habits of Highly Effective People – hardcopy

#5. The Daily Stoic – Ryan Holiday & Stephen Hanselman

Dit boek heeft geen standaard opbouw van begin tot eind, maar bevat voor iedere dag in het jaar een kleine les uit het stoïcisme. Ik ben pas net begonnen met lezen, maar dat maakt bij dit boek niet uit.

Het stoïcisme is een filosofische stroming die rond 300 voor Christus ontstond in Griekenland. Het uitgangspunt is dat je de gebeurtenissen in het leven niet kunt veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat. Deze reactie is bepalend in hoeverre je gelukkig bent.

In het boek komen uitspraken van verschillende stoïsche filosofen aan bod, waarbij Ryan en Stephen een toelichting geven. Ik probeer iedere ochtend het stukje van die datum te lezen, wat vaak heel relativerend werkt. En het idee dat mensen overal ter wereld hetzelfde stukje lezen vind ik erg leuk.

Daily Stoic – hardcopy
Daily Stoic – e-book

#6. Verlichting voor luie mensen – Paul Smit

Dit is een kort en luchtig boekje, maar wel met een diepgaande boodschap. Paul Smit is filosoof, cabaretier en auteur van boeken op het gebied van psychologie, filosofie en neurowetenschap.

Verlichting voor luie mensen gaat over het bereiken van verlichting, maar dan zonder meditatie, een spirituele reis naar India of zweverige technieken. Het gaat wel over het non-dualisme en hoe je je daar bewust van kunt worden in het dagelijks leven.

Simpel gezegd komt het erop neer dat alles één is en dat alles precies gaat zoals het moet gaan. Je hoeft er eigenlijk niks voor te doen. Daarom kun je al je zorgen en onzekerheden loslaten.

Het boekje leest makkelijk weg, maar zet je behoorlijk aan het denken.

Verlichting voor luie mensen – hardcopy

Wat zijn jouw favoriete boeken van dit jaar? Laat het me weten!

2 Comments

  1. Marinka 29 december 2017 at 15:59 - Reply

    Mooie lijst, Susan! Ik vind Busy van Tony Crabbe ook echt een aanrader – daardoor ga je je ineens een stuk minder druk maken om allerlei dingen. En verder vond ik ‘Buried in the Sky’ van Peter Zuckerman en Amanda Padoan echt een aanrader, ik heb ‘m op vakantie gelezen en was de hele tijd gefascineerd. Geen zelfhulpboek of zoiets, maar een mooi (waargebeurd) verhaal over de beklimming van de K2. Het beste boek wat ik dit jaar heb gelezen.

    • Susan 29 december 2017 at 16:16 - Reply

      Dat klinkt ook allebei goed! Komen weer op m’n lijstje erbij, dankje. 😉

Leave A Comment