Sinds ik een beetje probeer te minimaliseren en duurzamer te leven, probeer ik ook minder onzinnige spullen te kopen. Nouja, dat deed ik al nooit eigenlijk, maar soms kwamen er toch van die dingen in huis waarvan ik me achteraf afvroeg waarom ik het had gekocht. Daarom leek het me wel leuk om een lijstje op te stellen van spullen die ik niet meer koop, plus wat praktische tips voor minder spullen kopen in het algemeen.

Voordelen van minder spullen kopen

Minder dingen kopen heeft veel voordelen. Je bespaart geld, je hebt meer ruimte in huis, je hoeft minder op te ruimen en het draagt bij aan het milieu. Ook geeft het mij een rustiger gevoel, omdat alles in huis overzichtelijker is. Het voelt als minder ballast en dat is erg fijn.

Soms ruim ik een kast uit (bijvoorbeeld mijn kledingkast), maar het is natuurlijk slim om überhaupt minder te kopen. Dat scheelt op een later moment opruimen, twijfelen en wegbrengen.

Tips om minder te kopen

Maar hoe doe je dat dan, minder spullen kopen? Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet altijd. Een paar tips op een rijtje:

#1. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit geldt voor veel spullen, zoals kleding en meubels, maar ook een laptop of telefoon. Grote kans dat je op de langere termijn geld bespaart en niet zo snel iets nieuws hoeft te kopen.

#2. Bedenk van te voren wat je gaat kopen. Maak een lijstje voordat je gaat winkelen. Voorheen kocht ik tijdens een middagje shoppen met vriendinnen veel dingen die ik van te voren niet had bedacht. Nu bedenk ik van te voren waar ik naar op zoek ben, zodat ik het nuttige met het gezellige kan combineren.

#3. Plak een nee/nee sticker op je brievenbus. Dit is een win-win situatie. Je krijgt geen dik pak papier meer, wat al enorm zonde is, en je voelt minder drang om te consumeren. Als je niet weet dat er een nieuw product of aanbieding is, mis je het waarschijnlijk ook niet.

#4. Lenen in plaats van kopen. Sommige dingen gebruik je misschien maar heel af en toe, zoals een beamer of decoupeerzaag. In plaats van dit gelijk zelf te kopen, kun je dit ook prima lenen van een buurman, vriend, familielid of nog makkelijker: via Peerby van mensen bij jou in de buurt.

#5. Hergebruik. Als je herbruikbare spullen koopt, hoef je minder vaak wat nieuws te kopen. Denk aan een goede boodschappentas, een metalen drinkfles, wasbare wattenschijfjes, enzovoort. Ik probeer hier zelf ook zoveel mogelijk op te letten en dat scheelt echt enorm veel aankopen.

Hieronder vertel ik je concreet wat ik (bijna) niet meer koop.

10 dingen die ik niet meer koop

Ik zeg nooit nooit, dus het kan best zijn dat ik met uitzondering toch iets van deze lijst wel koop. Toch is dat een stuk minder dan ik voorheen deed. Ik probeer er in ieder geval zoveel mogelijk op te letten, want ik heb al deze onderstaande dingen eigenlijk helemaal niet nodig.

1. Tampons en inlegkruisjes

Laten we maar meteen met het leukste beginnen, haha. Ik koop geen tampons en inlegkruisjes meer. Ik heb een menstruatiecup en dat vervangt voor mij alle wegwerpproducten. Zelfs op vakantie of tijdens een lange reis maak ik me niet meer zo druk over mijn menstruatie, ideaal.

menstruatiecup

2. DVD’s, CD’s en tijdschriften

Ok, dit heeft niet alleen met mijn poging tot minimaliseren te maken, maar vooral met het feit dat dit allemaal best wel ouderwets begint te worden. Ik kijk naar Netflix en Uitzending Gemist, luister naar Spotify, podcasts en audiobooks en lees blogs, boeken (dat wel) en de digitale Volkskrant. Voor al deze dingen heb ik natuurlijk wel een laptop/tablet/smartphone nodig, maar dat is geen onnodige troep.

3. Papieren agenda

Ik ben dol op notitieboekjes en andere papieren frutsels, maar waarom een papieren agenda kopen als je een online kalender kunt gebruiken die direct op alle apparaten synchroniseert. Ik gebruik wel notitieboekjes voor hersenspinsels, to-do lijstjes en overleg (het liefst zo’n duurzame van On the Rocks), maar een agenda koop ik al jaren niet meer.

4. Veel verzorgingsproducten

Ik ben niet echt heel erg van de make-up, maar ik kocht wel graag verzorgingsproducten. Ik had heel veel kleuren nagellak, talloze soorten bodylotions en scrubs, diverse soorten huidverzorging en allerlei kleuren lipgloss en lipstick. En dat terwijl ik het bijna nooit gebruikte.

Nu koop ik alleen nog de basics, het liefst zo natuurlijk mogelijk. Dat is fijn voor mijn lijf en het milieu, en kan ik vaak op meerdere manieren gebruiken. Denk aan jojoba-olie voor mijn gezicht, lichaam en haarpunten. Scheelt ook veel gesjouw op vakantie.

5. Plastic tasjes

Ik vind het een goed initiatief dat je tegenwoordig moet betalen voor plastic tasjes. Zelf neem ik eigenlijk altijd een tasje mee, zoals een katoenen tas of zo’n opvouwbaar tasje. Weegt niks, dus kan makkelijk in je tas mee.

6. Plastic flesjes

Nog zoiets. Ik heb een paar jaar geleden een goede metalen drinkfles gekocht en sindsdien koop ik nooit meer plastic flesjes. Gewoon even vullen met water en klaar ben je. Meteen een stuk goedkoper!

7. Boterhamzakjes en aluminiumfolie

Ik geeft het toe, ik heb dit nog wel in huis en gebruik het af en toe. Toch probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden. Ik gebruik liever een rvs lunchtrommel als ik mijn lunch meeneem en voor het bewaren van een halve avocado of kleine groenten gebruik ik altijd Food Huggers. Eén keer kopen en je kunt er jaren mee.

food huggers

8. Benzine

Deze is misschien een beetje flauw, maar sinds een jaar hebben Peter en ik geen auto meer. Dit was een semi-bewuste keuze. Peter had een lease-auto via zijn werk, maar die moest hij inleveren toen hij minder ging werken. Daarna besloten we om zelf geen auto te kopen en dat bevalt heel goed!

We hebben tot nu toe twee keer een auto via SnappCar geleend van iemand in de buurt, maar verder lukt het altijd met het OV, de fiets of carpoolen.

9. Slechte kwaliteit kleding

Het is niet dat ik nooit meer naar de H&M ga, maar ik probeer wel heel bewuste keuzes te maken wat betreft kleding. Zo let ik goed op de kwaliteit van de stof en de pasvorm en bedenk ik me waar ik het mee kan combineren. Ik koop ook geen dubbele dingen meer, zoals twee zwarte shirtjes.

Het liefst koop ik kleding van duurzame merken, zoals mijn twee spijkerbroeken van MUD Jeans of andere leuke fair fashion. Ik ben op dit vlak er nog lang niet, maar sinds ik dit voorjaar mijn kledingkast heb uitgeruimd, probeer ik alleen maar items te kopen waar ik me echt lekker in voel.

armed angels trui

10. Wasverzachter enzo

Ik heb dit nooit helemaal gesnapt, maar misschien komt dat omdat mijn moeder dit ook niet gebruikte. Ik weet dat je ook een scheutje azijn kunt gebruiken om de was zachter te maken (gelijk goed voor de wasmachine), al doe ik dat nooit. Ik laat de was het liefst buiten drogen, daar wordt het ook lekker fris van. Zo’n harde handdoek is gelijk een goede scrub, haha.

Hetzelfde geldt trouwens voor veel andere schoonmaakproducten of dingen met een geurtje, zoals luchtverfrissers, vochtig toiletpapier, parfumblokjes voor de vaatwasmachine en strijkwater. Niet alles hoeft naar parfum te ruiken.

Minder spullen kopen: mijn visie

Minder spullen kopen hoeft wat mij betreft niet moeilijk te zijn. Als je eens nadenkt over wat je niet nodig hebt, hoe je dingen kunt hergebruiken of kunt lenen, ben je al heel goed bezig.

Ik zeg overigens niet dat je nooit meer leuke spullen mag kopen. Het is alleen zo zonde als het vervolgens achterin de kast belandt. Een beetje bewustzijn over je koopgedrag kan daarom geen kwaad, daarmee maak je jezelf en de wereld een beetje blijer.

Ik ben heel benieuwd naar wat jij niet (meer) koopt! Heb je tips, aanraders of vragen? Laat het achter in de comments.