Sinds ik op het Symposium “Onbezorgd Smullen” in Maastricht ben geweest (lees daar hier meer over), wil ik minder vlees eten. Het werd daar voor mij duidelijk dat het beter voor het milieu en onze gezondheid is en dat alle beetjes helpen. Dat gaat best goed, al is het soms met vallen en opstaan. Ik ben zo gewend aan vlees, dat ik mijn voornemen nog wel eens vergeet. Inmiddels heb ik een aantal manieren gevonden om op een makkelijke manier minder vlees te eten, zelfs als je een echte vleeseter bent.

Waarom minder vlees eten?

Ik ben geen wetenschapper of milieudeskundige, maar ik weet wel dat een beetje minder vlees eten twee grote voordelen heeft: het is beter voor het milieu en het bespaart veel dierenleed. Als ik Wakker Dier moet geloven, eten we in Nederland elke dag 40.000 dieren. Elke dag! Ik schrok daar wel van, dat is echt heel erg veel.

De veehouderij stoot bovendien jaarlijks 14,5% van de broeikasgassen wereldwijd uit, dat is evenveel als de transportsector. Daarnaast moet er voor het verbouwen van veevoer veel bos worden gekapt, wordt er enorm veel water verbruikt voor de productie van vlees en produceert het vee zelf grote hoeveelheden mest en fijnstof. (bron)

Ik zeg niet dat je meteen vegetarisch of veganist moet worden, maar dit zijn wat mij betreft genoeg redenen om er toch bewuster mee om te gaan. Zo kun je zelf een meer afgewogen keuze maken waarom je wel of geen vlees wilt eten.

6 tips om minder vlees te eten

Zelf dacht ik dat minder vlees eten moeilijk zou zijn, vanwege de voedingsstoffen. Ik eet ook bijna geen zuivel en hou niet zo van peulvruchten, dus dan wordt het al snel lastig.

Toch viel het me reuze mee, met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Het is vooral een verandering in je mindset, want iedereen kan echt wel wat minder vlees eten. Deze zes tips hebben mij erg geholpen en jou hopelijk ook!

1. Doe het in kleine stapjes

In plaats van meteen volledig vegan te gaan eten, kun je beter kleine stapjes zetten. Ik ben zelf een aantal jaar geleden van de één op andere dag overgestapt op het paleo dieet (inmiddels ben ik daar ook alweer mee gestopt), maar zo’n radicale verandering raad ik je niet aan. Ik had de neiging om het altijd perfect te willen doen. Als het dan een keer niet lukte, voelde ik me erg schuldig.

Wees daarom lief voor jezelf en maak kleine veranderingen. Dat is makkelijker vol te houden en je kunt er rustig aan wennen. Als het een keertje niet lukt, is het ook geen ramp.

Begin bijvoorbeeld met één dag in de week zonder vlees. Daar is een mooi initiatief voor in het leven geroepen: Meatless Monday. Als je op de hashtag #meatlessmonday op Instagram zoekt, vind je eindeloos veel recepten.

Nog een te grote stap? Als je iedere avond vlees eet, maak het dan een gewoonte om één keer in de week een vegetarische maaltijd te maken. Is echt makkelijker dan je denkt (zie tip 6)!

2. Vervang je beleg

Eet je graag brood, crackers of rijstwafels met vleeswaren? Vervang het eens voor hummus met plakjes komkommer, tapenade of een groentespread. Krijg je meteen extra groenten binnen en het is echt lekkerder dan je denkt.

Van de Vegetarische Slager is er ook vegan boterhamworst verkrijgbaar, mocht je echt niet zonder kunnen!

3. Let op je macro’s & micro’s

Je kunt prima zonder vlees, maar zorg er wel voor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gaat vooral om eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12.

Vitamine B12 zit bovendien alleen in dierlijke producten. Als je geen vlees eet, wordt daarom aangeraden om voldoende eieren, vis of eventueel vleesvervangers of sojadrank met toegevoegde B12 te eten. Eet je dat allemaal ook niet, dan is het essentieel om een vitamine B12 supplement te nemen en op te letten dat je genoeg eiwit en ijzer binnenkrijgt. (bron, inclusief een handige tabel met goede vervangers)

Dit is voor mij meteen de grootste reden om niet volledig plantaardig te gaan eten. Voor de mens is het natuurlijk om dierlijke producten te eten en ik kies daarom bewust om dit wel met mate te blijven eten.

Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk. Als je wel volledig plantaardig wilt eten, vind ik dat echt heel knap. Wees je dan in ieder geval wel bewust van de inname van voldoende ijzer, vitaminen en eiwitten.

4. Lekkere vleesvervangers

Naast de belangrijke macro- en micronutriënten in vlees, vinden veel mensen vlees gewoon heel erg lekker. Ik ook. Ik kan echt genieten van een dikke vette hamburger, stoofpotje of geroosterde kip.

Maar er zijn genoeg manieren om de hartige en stevige bite van vlees te imiteren, ideaal als je af en toe een dagje zonder vlees inlast.

Let op: hiermee vervang je niet 1-op-1 de voedingsstoffen uit vlees, het gaat vooral om de smaak.

Mijn favoriete vleesvervangers zijn:

 • gebakken champignons
 • tempeh gemarineerd in tamari
 • falafel
 • zwarte bonenburgers (zie recept hieronder)
 • kipstuckjes en andere vleesvervangers van de Vegetarische Slager

zwarte bonenburger

Recept voor zwarte bonenburgers

Uit dit recept haal je vier burgers.

Ingrediënten:

 • 1 blik zwarte bonen (265 gram uitlekgewicht)
 • handje verse peterselie
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 5 el boekweitmeel (of havermout of een ander meel)
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl komijn
 • peper en zout naar smaak
 • optioneel: chilipoeder

Zo maak je het:

 • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit in een pan een beetje olie en bak hierin de ui en knoflook in een paar minuten gaar.
 • Laat de zwarte bonen ondertussen uitlekken, spoel ze goed af en laat nogmaals uitlekken.
 • Doe alle ingrediënten behalve het meel in een keukenmachine en pureer tot een grof mengsel.
 • Voeg vervolgens het meel toe en schep rustig om. Het moet een stevig, licht plakkerig beslag zijn. Voeg eventueel wat extra meel toe als het nog niet stevig genoeg is.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm het mengsel tot vier burgers.
 • Bak de burgers voor ongeveer 20 minuten op 190 graden Celsius. De burgers moeten stevig van binnen zijn geworden.

Ik heb de burgers helemaal vegan gehouden en ze op een broodje met avocado, tomaat, ui en ketchup gedaan. Maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op: zonder broodje, in een slawrap, met kaas, mayonaise, augurk, sla, komkommer… wat je ook maar lekker vindt!

5. Kies voor duurzaam geproduceerd vlees

Als je toch graag vlees eet, doe het dan goed. Een mooie stap vooruit is om te kiezen voor biologisch vlees in de supermarkt. Toch komt dat vaak uit het buitenland, wat dus alsnog niet heel erg duurzaam is.

Wil je zeker weten dat je voor duurzaam vlees kiest, kies dan voor grasgevoerd vlees uit Nederland. Bijvoorbeeld van De Woeste Grond, Schotse Hooglanders of Koop een Koe of een goede lokale slager. Dit vlees komt direct van de boer of de dieren mogen vrij in natuurgebieden rondlopen.

Naast dat dit stukken duurzamer en diervriendelijker is, is het vlees ook nog eens veel lekkerder (vind ik) en is de samenstelling van het vlees beter qua vetzuren en eiwitten.

Toegegeven, het is duurder. Maar als je wat minder vaak vlees eet, ben je alsnog niet veel meer kwijt. Kies anders wat vaker voor de goedkopere soorten, zoals kippendij, stoofvlees of voor de liefhebber: orgaanvlees.

Zie vlees vooral als een luxe product in plaats van een noodzakelijk onderdeel van iedere maaltijd. Als je dit ‘betere vlees’ elke dag eet, is de belasting op het milieu (en de dieren) alsnog erg groot.

6. Zoek lekkere vegetarische recepten

De beste manier om minder vlees te eten, is om vooral lekker te blijven eten. Eten moet niet opeens saai of smakeloos worden, dat houd je nooit vol. Ga daarom op zoek naar vegetarische of vegan recepten die jou lekker lijken en probeer ze eens uit.

Als je na een tijdje een paar favorieten hebt verzameld, kun je die regelmatig maken. Zo wordt het steeds meer een gewoonte en kost het minder moeite.

Check ook eens mijn twee favoriete vega(n) blogs: De Groene Meisjes en ikbenirisniet.nl, daar vind je een heleboel receptinspiratie!

Eet jij minder of geen vlees?