Degenen die wel eens bij mij thuis komen, weten dat ik van een opgeruimd huis houd. Maar opgeruimd betekent niet per se weinig onnodige spullen, want die heb ik toch iets teveel. Oeps. Dat begint me de laatste tijd een beetje dwars te zitten. Ik hoef geen twee perforators (true story) of dingen die al vijf jaar onaangeraakt in een doos zitten. Vandaar dat ik dit jaar begonnen ben met minimaliseren.

Niet zo lang geleden kwam ik in aanraking met de term minimalisme. Dan bedoel ik niet de kunststroming met kunstenaars als Donald Judd en Frank Stella (ik snap dat je daar uiteraard meteen aan denkt), maar de minimalistische leefstijl.

Wat is minimalisme?

De omschrijving van minimalisme is heel persoonlijk. Je kan het behoorlijk letterlijk nemen, maar ook als richtlijn hanteren. Zo is er ergens het idee ontstaan dat je als minimalist maximaal 100 spullen mag hebben of in een tiny house moet wonen. Bewonderenswaardig, maar dat gaat mij echt niet lukken hoor. Dat wil ik ook helemaal niet.

Toch spreekt minimalisme mij erg aan, omdat ik graag bewustere keuzes wil maken en de geldbeluste consumptiemaatschappij best vaak zat ben.

Leo Babauta, blogger, auteur, journalist en oprichter van Zen Habits omschrijft dit treffend:

“It’s basically an extension of simplicity — not only do you take things from complex to simple, but you try to get rid of anything that’s unnecessary. All but the essential.”

Als je (een beetje) een minimalist bent, dan laat je al het overbodige achterwege. Dat betekent niet dat je helemaal geen spullen meer mag hebben, maar dat je bewuste keuzes maakt in wat je wel en niet wilt kopen.

Het eindigt bovendien niet bij minder spullen hebben. Het verminderen of elimineren van dingen als vervelende mensen die energie zuigen, teveel op je telefoon bezig zijn, de eindeloze stroom van negatief nieuws of schulden hebben: dat is ook minimaliseren.

Mijn kijk op minimalisme

Voor mij betekent minimalisme:

Minder afleiding, rommel, stress, geleefd worden en altijd druk zijn.
Meer aandacht, duurzaamheid, diepgang, contact en betekenis.

Ik ben nog maar een beginner, maar minimalisme voelt echt als een bevrijding. Ik zoek al langer naar een manier om losser te komen van de consumptiemaatschappij, zonder te hoeven leven in een hutje op de hei.

Het is met minimalisme niet alles of niks. Je kunt zelf een bewuste afweging maken welke dingen je wel en niet wilt in je leven.

Ik kijk bijvoorbeeld geen televisie, maar wel Netflix en Uitzending Gemist. Ik heb wel Facebook, maar gebruik de Chrome-extensie News Feed Eradicator om de timeline te verbergen. Ik wil een comfortabel en gezellig huis, maar geen overbodige rommel dat ik moet afstoffen of jaren in een kast blijft liggen.

Het gaat wat mij betreft om meer controle krijgen over je leven en bewustere keuzes maken. Dat geeft mij veel rust en vrijheid. Zoek vooral naar een manier die bij jou past, of dat nou met maximaal 100 spullen is of dat je één paar schoenen minder koopt.

minimaliseren

Mijn minimaliseer-project

Ik ben al een langere tijd bezig met simpeler en bewuster leven, daar schrijf ik natuurlijk ook over op deze blog. Ik probeer zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, minder vlees te eten, minder televisie te kijken en dat soort dingen. Dat gaat best goed, vind ik. Wat bij mij vooral een probleem is, is het ontspullen.

In de afgelopen 10 jaar ben ik vijf keer verhuisd. Dat helpt al best mee met opruimen, maar toch heb ik aardig wat spullen bij elkaar verzameld. Het meeste verstopt in dozen en laatjes, zodat je het niet ziet. Maakt het nog erger eigenlijk.

Laatst heb ik daarom besloten om per kamer in huis te gaan opruimen. Ik begon bij mijn werkkamer, die nu een stuk rustiger is geworden. Ik heb heel wat spullen naar de kringloop kunnen brengen, wat ik wel een fijner idee vind dan zomaar weggooien. Dat opruimen duurde overigens wel echt de hele middag en ik heb met veel dingen lang staan twijfelen of ik het weg moest doen of niet. Maar goed, het begin is er!

Benieuwd naar het resultaat? Dat laat ik je zien in onderstaande vlog.

Kledingkast make-over

Het tweede project was mijn kledingkast. Ik ben niet zo’n modemeisje, dus heel veel kleding had ik al niet. Maar ik had nog kleding van tien jaar oud liggen wat ik nooit meer aanhad. Tijd om dat eens uit te zoeken!

Ik had eerst het idee om er echt een Capsule Wardrobe van te maken. Dat houdt in dat je per seizoen een garderobe hebt van maximaal 37 items die je allemaal met elkaar kunt combineren.

Toen ik daar wat langer over na ging denken, merkte ik dat ik daar weerstand tegen begon te krijgen. Ik wil mezelf helemaal niet verplichten om zoiets te doen, ik weet namelijk nu al dat ik daar niet blij van word. Uiteindelijk is het dus gewoon een flinke opruimsessie geworden, waarbij ik vooral heb gelet op:

 • hoe lekker ik een kledingstuk vind zitten;
 • of het nog in goede staat is;
 • of ik het makkelijk kan combineren;
 • hoe vaak ik het de afgelopen tijd gedragen heb.

Er zijn dan misschien van die kledingstukken waar je je schuldig bij voelt om ze weg te doen. Door een bijzondere herinnering bijvoorbeeld, of omdat het erg duur was. Maar als je het nauwelijks draagt, wat voegt het dan toe?

Een leuke tip van Marie Kondo, de Japanse organiseergoeroe, is om het kledingstuk vast te houden en te bedanken dat je het mocht gebruiken. Daarna kun je misschien makkelijker besluiten om het toch op te ruimen, het te fotograferen, of als je handig bent: van de stof iets anders te maken. Kijk vooral waar jij je goed bij voelt, niemand verplicht je iets weg te doen.

Anyway, in onderstaande video laat ik het resultaat van deze minimaliseersessie zien!

Zelf beginnen met minimalisme in 5 stappen

Wil jij ook graag beginnen met minimalisme, maar weet je niet hoe? Ben je ooit een keer een kast gaan uitruimen, maar is het daarbij gebleven? Wil je ontdekken welke vorm van minimalisme bij jou past?

Ik geef je vijf tips die mij heel erg hebben geholpen om het haalbaar te maken, ook als je een druk leven hebt en niet zomaar alles wilt opgeven.

1. Minimalisme is een middel, geen doel

Onthoud dat minimalisme geen op zichzelf staand doel is. Het is geen religie of iets wat je perfect moet doen. Het is een middel om gelukkiger te worden en minder stress te ervaren in het dagelijks leven.

Toen ik voor het eerst las over minimalisme, dacht ik dat ik nooit een minimalist kon zijn. Ik hecht veel waarde aan een fijn huis met spullen waar ik blij van word.

Nu zie ik het anders.

Als minimalisme het doel is, dan doe je het niet voor jezelf, maar om het creëren van een perfect plaatje of om stoer te doen. Maar bij minimalisme gaat er juist om dat je uitvindt wat je ècht gelukkig maakt en de rest elimineert. Dus ook dat perfecte plaatje, want dat komt waarschijnlijk voort uit je ego.

Toen ik dat besefte, wist ik dat ik ook een minimalist kan zijn. Ook met een koophuis, kledingkast, televisie (want Netflix) en zes paar schoenen.

2. Bedenk wat voor jou onmisbaar is

Ga eens bij jezelf na wat voor jou essentieel in het leven is. Een thuis waar je je veilig voelt, een fijne relatie, je gezin, het maken van onvergetelijke reizen, financiële zekerheid, biologisch eten: het kan echt alles zijn. Oordeel niet over jezelf als dat lijstje ook materiële zaken bevat, ook dat mag er zijn. Zolang het je maar ècht gelukkig maakt en niet omdat je dan pas voldoet aan bepaalde eisen die je jezelf oplegt.

Je kunt ook beginnen met de dingen die je absoluut NIET in je leven wilt hebben. Ook dat kan van alles zijn. Ook op die manier kom je vanzelf bij de dingen uit die er wel toe doen.

3. Begin klein

Als je weet wat je belangrijk vindt, dan kun je gaan beginnen met het elimineren van onnodige zaken. De meest eenvoudige manier is om klein te beginnen en niet gelijk je hele huis leeg te ruimen.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 • Ruim alle dubbele spullen op. Zo had ik bijvoorbeeld twee perforators, lekker nuttig.
 • Ga opruimen per kamer of per soort spullen, zoals kleding, boeken en servies.
 • Hanteer voor jezelf de 90 dagen regel: heb je iets na 90 dagen niet aangeraakt? Dan kan het weg.
 • Pak bij het opruimen ieder ding even vast en vraag jezelf af of het je gelukkig maakt. Dit idee komt van Marie Kondo, de wereldberoemde opruimgoeroe. Zo kun je veel makkelijker beslissen of je iets weg wilt doen.
 • Kun je iets nog niet loslaten, omdat het veel emotionele waarde heeft? Doe het dan niet. Misschien komt het later, of niet.
 • Wees creatief! Heb je een heleboel oude kaartjes, souvenirs en andere prullaria waarover je twijfelt of je het weg wilt doen? Maak er foto’s van of maak bijvoorbeeld een plakboek met de leukste dingen.

Ik gooi overigens nooit goede spullen zomaar weg, maar breng het naar de kringloop, het Leger des Heils of verkoop het op Marktplaats. Zo krijgt het een tweede leven en ontstaat er geen onnodig afval.

Meer dan alleen ontspullen

En wat betreft het minimaliseren van andere (waarschijnlijk lastigere) zaken: begin ook klein. Uiteindelijk kun je dan stapje voor stapje alle onnodige dingen gaan elimineren uit je leven. Bijvoorbeeld:

 • Zo heb ik Facebook niet verwijderd, maar gebruik ik de Chrome-extensie News Feed Eradicator om de timeline te verbergen.
 • Ik heb gewoon een smartphone, maar ik heb wel veel apps van m’n telefoon verwijderd die ik niet gebruik en heb bijna alle meldingen uitgeschakeld.
 • Mijn hoofd zit snel heel erg vol met gedachten en negatieve overtuigingen. Meditatie helpt me om dat los te laten. Hierdoor ben ik minder reactief en voel ik me mentaal een stuk vrijer. Ik heb een handig artikel geschreven over beginnen met mediteren: Waarom ik mediteer en hoe jij ook kunt beginnen.
 • Zou je graag een andere baan willen of je leven op een andere manier compleet omgooien? Dat hoeft niet vandaag al. Bedenk eens welke eerste stap je vandaag wel kunt maken, hoe klein die ook is. Het lezen van een boek over het onderwerp of het kijken van een inhoudelijke video op YouTube, bijvoorbeeld.

Het leven zal overigens nooit helemaal vrij van vervelende dingen zijn, die horen er gewoon bij. Maar je hebt wel invloed op hoe je dagelijks handelt en hoe je op onprettige situaties reageert. Als je daar op een eenvoudige, maar constructieve manier mee begint, kun daar je stap voor stap in groeien.

4. Consumeer bewust

Denk na over wat je koopt. Ik kies tegenwoordig liever producten die duurzaam zijn geproduceerd of van goede kwaliteit zijn, zodat ik er lang mee kan doen. Ook kies ik graag voor herbruikbare producten, zoals een menstruatiecup en glazen rietjes. Soms is dat even een aanschaf, maar op de langere termijn is het vaak juist goedkoper.

Ook zijn er steeds meer initiatieven waardoor je minder hoeft te kopen. Mijn vriend Peter en ik hebben geen auto meer, maar gebruiken af en toe Snappcar om een auto te huren van iemand anders. Of Peerby om een boormachine te lenen van de buren. Werkt perfect.

5. Doe een challenge

Wil je echt een stok achter de deur om te beginnen met minimalisme? Daag jezelf uit en doe bijvoorbeeld The 30-Day Minimalism Game. Hierbij ga je op de eerste dag één item wegdoen, op de tweede dag twee dingen, op de derde dag drie dingen, tot de dertig.

Als je dit een te grote uitdaging vindt, kun je ook kiezen voor één item per dag. Dat maakt het een stuk haalbaarder en kom je wel in een soort opruim-flow.

beginnen met minimalisme

Conclusie

Minimalisme is wat mij betreft niet zomaar de volgende hipsterhype. Het draait niet om een zo leeg mogelijk huis en een beetje tof doen dat je boven de consumptiemaatschappij staat.

Dat is ook meestal de kritiek: minimalisme wordt gezien als iets elitairs. In de Westerse wereld kunnen wij ons hier druk om maken, terwijl andere mensen al blij zijn dat ze iedere dag iets te eten hebben. Ik begrijp de kritiek wel, maar is die ongelijke verdeling juist niet ontstaan doordat mensen alleen maar meer voor zichzelf willen? Juist als je minimalisme puur voor jezelf toepast, zullen jij en anderen er alleen maar beter van worden.

Hoe kijk jij naar minimalisme? Pas jij het ook toe op je leven?