Liefde en relaties: een belangrijk element in ieders leven. Maar zijn de huidige idealen over de liefde wel goed voor ons? Zijn er misschien andere mogelijkheden? En hoe creëren we een beter liefdesleven? Met deze vragen ging ik woensdag 13 april naar de Westerkerk. Hier ging filosoof Alain de Botton namelijk tijdens een lezing voor The School of Life dieper op in.

Romantiek vs. Realisme

Alain de Botton begon zijn lezing met de zin: “We are living in a romantic age”. Onze opvattingen over liefde zijn namelijk gebaseerd op het romantische ideaal. Het idee dat wij allemaal een zielsverwant zouden moeten vinden, trouwen voor de liefde en dat liefde niet gaat om praktische zaken, stamt af van de Romantiek aan het einde van de 18e eeuw.

Alain legt hierbij meteen het eerste probleem van deze opvatting bloot: het romantische idee is dat liefde een bovennatuurlijke kracht is en dat je je instinct volgt. Maar, zegt Alain, je instinct heeft het vaak fout. Uiteindelijk baseer je de keuze voor een partner op de liefde die je uit je jeugd kent. Herkenbaarheid dus, in plaats van instinct of een hogere kracht. Niet heel romantisch.

We zijn allemaal een beetje raar

Een tweede probleem van de Romantiek is dat wij denken dat we heel aardig en normaal zijn. Maar iedereen heeft wel gekke gewoontes en imperfecties. Volgens de romantische opvatting moet liefde perfect zijn. Er is geen ruimte voor irritante gewoontes of rare trekjes. Dat is natuurlijk onmogelijk. Er zijn altijd wel dingen waaraan je je ergert bij een persoon, dat is heel normaal. Andersom geldt hetzelfde: door de romantische idealen kun je het idee hebben dat je perfect moet zijn voor de ander. Een buikje, cellulitis of ongeschoren benen kunnen je behoorlijk onzeker maken.

Je kunt dan vinden dat de de ander van je moet houden “zoals je bent”. Maar ook dat is een romantische opvatting. Dit impliceert namelijk dat je volledig ‘lovable’ bent. Maar dat is helemaal niet zo: iedereen heeft z’n mindere kanten.

Een lichtere liefde

De oplossing is volgens Alain de Botton om meer humor in te bouwen in onze relaties. De romantiek is erg serieus, maar humor brengt hoop en realiteit juist dichterbij elkaar. In de Griekse oudheid, ver voor de romantiek, werd liefde gezien als admiratie. Voor zwakheden hadden mensen sympathie. Door deze kijk op liefde hoef je niet perfect te zijn. Wel kun je als partners elkaar leren hoe je een betere geliefde wordt.

Liefde is dan niet meer een emotie, maar een vaardigheid. Hiervoor moet je vooral leren hoe je liefde kunt geven. Liefde ontvangen kunnen we namelijk heel goed, dat leer je als kind (als het goed is) al direct. Het belangrijkste besef is dat de ander – net als jijzelf – een beetje raar is. Laat je dat stukje imperfectie toe, dan zal het een stuk makkelijker worden.

Klaar voor een vaste relatie?

Een van de grote vragen in de liefde is of je kiest voor een vaste partner, een monogame relatie. Zijn wij daar wel voor gemaakt? Er is geen antwoord. Alain de Botton: “Vreemdgaan en een lange termijn relatie zijn allebei tragisch. We hebben daar meer sympathie voor nodig”.

Gelukkig gaf hij wel een aantal punten om te checken of je klaar bent voor een vaste relatie. Hou je vast.

Je bent klaar voor een langdurige relatie als je:

  • Je realiseert dat je raar bent;
  • Je realiseert dat de ander ook niet perfect is;
  • Klaar bent om liefde te geven in plaats van te ontvangen;
  • Openstaat om elkaar te leren in de liefde;
  • Kunt genieten van een crush, zolang je weet dat ook deze persoon niet perfect is;
  • Ook de praktische zaken rondom liefde accepteert.

De oplossing

Dit klinkt misschien best zwaar en ingewikkeld. Alsof liefde niet iets moois is en alsof wij allemaal gestoord zijn. Maar zo bedoelt Alain de Botton het niet. Het positieve van de Romantiek is dat je bijzondere momenten koestert en je gevoel laat spreken. Maar daarnaast is het heel goed mogelijk om realistisch in je relatie te staan. Het is belangrijk om je te beseffen dat relatieproblemen vaak ontstaan doordat we de liefde misschien iets te serieus nemen. Hierdoor zijn verwachtingen te hoog en streven we naar perfectie.

Alain de Botton & The School of Life

Alain de Botton is filosoof en schrijver. Hij probeert fundamentele levensvragen te bekijken vanuit verschillende ideeën en visies, van de klassieke filosofen tot moderne schrijvers. In maart 2016 publiceerde hij het boek Weg van Liefde, een roman waarin op filosofische wijze een relatie tussen twee geliefden wordt beschreven en onderzocht. Na afloop van de lezing, kreeg iedereen dit boek mee. Ik ga het zeker binnenkort lezen! Naast het onderwerp liefde, schreef hij al eerder over reizen, werk, statusangst en geluk.

IMG_6053

In 2008 richtte Alain de Botton The School of Life op, een platform waar deze levensvragen worden besproken. Inmiddels is The School of Life gevestigd op diverse plekken in de hele wereld, waaronder Londen, Tel Aviv en Seoul. In april 2014 kwam er ook The School of Life Amsterdam.

Er zijn enorm veel lezingen, discussies en symposia over diverse onderwerpen. Bekijk hier de agenda van de komende tijd. Zeker een aanrader als je het interessant vindt om dieper in te gaan op zaken zoals liefde, werk, stress, leiderschap en geluk.