Podcast

Dingen Duiden Podcast met Susan DullinkIn de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere week een wetenschappelijke theorie, filosofisch concept of maatschappelijke trend om de wereld een beetje beter te begrijpen. Met persoonlijke anekdotes, grapjes en af en toe een deskundige.

Ik ben geen expert, maar vind wel ontzettend veel dingen interessant. Van theorieën over buitenaards leven tot opgelicht worden in Zuidoost-Azië. Ik probeer te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, zodat ik aan de hand daarvan bewustere keuzes kan maken.

Iedere week komt er een nieuwe aflevering online.

Om niks te missen, abonneer je dan via één van deze kanalen:

Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen.

#012 – Pseudowetenschap
Niemand ‘gelooft’ in pseudowetenschap, maar er is wel heel veel pseudoewetenschap.Wat is het precies, waarom is het een probleem en hoe gaan we ermee om?
Luister + shownotes

#011 – Ayahuasca
Ayahuasca is een hallucinogene drank uit Zuid-Amerika met als bijnaam ‘slingerplant van de ziel’. Het wordt gebruikt in een spirituele setting om, zoals wordt gezegd, toegang te krijgen tot het onderbewustzijn.
Luister + shownotes

#010 – Productiviteit
Hoe word je productiever? Het is een grote trend om effectiever en slimmer te werken. Ik heb hier een haat-liefdeverhouding mee. 
Luister + shownotes

#009 – Eerlijk naar mezelf zijn (intermezzo)
In plaats van een specifiek onderwerp, wil ik gewoon wat meer random dingen met jullie delen. Mijn ervaring met podcasten tot nu toe, dingen waar ik momenteel mee struggle en de reden van deze podcast.
Luister + shownotes

#008 – Existentiële crisis
Wat is de zin van het leven? Dat is een goede vraag. In deze aflevering bespreek ik het fenomeen van de existentiële crisis, een staat van paniek of psychologisch onbehagen over grote levensvragen.
Luister + shownotes

#007 – Supermacht China
Wordt China de nieuwe supermacht in de wereld? Momenteel is China de tweede economie, maar dat was een paar decennia geleden heel anders. Hoe is dat gekomen en waar gaat het naartoe?
Luister + shownotes

#006 – Minimalisme
Minimalisme is een trend om je leven te ontdoen van al het overbodige. Dat gaat vooral om minder spullen, maar ook om het verminderen of elimineren van negatieve dingen in je leven.
Luister + shownotes

#005 – Cognitieve dissonantie
Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die ontstaat door tegenstrijdigheid in je gedrag, gevoelens of gedachten. Hierdoor pas je je gedrag of overtuiging aan, zodat het weer klopt.
Luister + shownotes

#004 – Scams in Zuidoost-Azië
Opgelicht worden in Zuidoost-Azië, het is een bekend fenomeen. Als je door deze regio reist is de kans groot dat je ergens een oplichter tegenkomst.
Luister + shownotes

#003 – De Donuteconomie
De term ‘Donuteconomie’ is bedacht door econoom en auteur Kate Raworth. Het is een nieuw visueel model hoe we de economie zouden moeten inrichten, rekening houdend met de voorwaarden voor alle mensen en de planeet.
Luister + shownotes

#002 – Skin positivity
Skin positivity is een nieuwe trend op Instagram waarbij bekende en onbekende mensen hun acne laten zien zonder make-up of filters.
Luister + shownotes

#001 – Memetica
Memetica is een wetenschappelijke theorie om ontwikkelingen in de menselijke cultuur beter te begrijpen. Misschien denk je gelijk aan internet memes, maar in 1976 bedacht evolutiebioloog Richard Dawkins dit concept.
Luister + shownotes