Dingen Duiden Podcast met Susan Dullink

Dingen Duiden Podcast

In de Dingen Duiden podcast bespreek ik iedere aflevering een onderwerp op het gebied van wetenschap, filosofie, psychologie en nog veel meer. Ik vind ontzettend veel dingen interessant. Van evolutiebiologie tot mindfulness en van duurzaamheid tot onsterfelijkheid. Ik probeer te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, zodat ik aan de hand daarvan bewustere keuzes kan maken. En jij hopelijk ook!

Om niks te missen, abonneer je dan via één van deze kanalen:

Alle afleveringen

Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen.

#035 – Populisme en complotten (met Léonie de Jonge)
Wat hebben populisme en complottheorieën met elkaar gemeen? Het lijken beiden iets nieuws, maar zijn al eeuwenoud. Uit onderzoek blijkt dat deze twee vaak samengaan.
Luister + shownotes

#034 – Gedragsverandering (met dr. Marieke Adriaanse)
Hoe werkt gedragsverandering wel en niet? Met dr. Marieke Adriaanse praat ik over gewoontes en automatismen, misverstanden, goede voornemens, doelen halen en de psychologie rondom eten en afvallen.
Luister + shownotes

#033 – Duurzaam ondernemen (met Anne Pleun van Eijsden)
Hoe maak je echt impact met je bedrijf? Anne Pleun van Eijsden is oprichter van Paper on the Rocks, zij maken notitieboekjes van steenpapier en landbouwafval. Daarmee willen ze de papierindustrie veranderen en laten zien dat het ook anders kan.
Luister + shownotes

#032 – Lessen van een jaar podcasten (intermezzo)
Een jaar geleden publiceerde ik mijn eerste podcast. Tijd voor een terugblik! Ik deel mijn fouten, inzichten en hoogtepunten. Plus mijn doelen en dromen voor de toekomst.
Luister + shownotes

#031 – Aandacht en concentratie (met Stefan van der Stigchel)
Sommige dingen trekken onze aandacht en andere dingen niet. Hoe nemen we de wereld om ons heen waar en hoe werkt aandacht daarin? Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie en auteur van twee boeken over aandacht en concentratie.
Luister + shownotes

#030 – Wat is leven? (met Esther Thole)
Hoe kun je ‘leven’ definiëren? Hoe is het leven op aarde ontstaan en kunnen we dit nabouwen in het lab? Esther Thole is wetenschapsjournalist en schreef het boek Makers van Leven, wat gaat over synthetisch leven en de toepassingen daarvan.
Luister + shownotes

#029 – Huidtherapie (met Danielle van Eldik)
Huidtherapie is een paramedisch beroep waarbij de zieke en beschadigde huid wordt behandeld, zoals bij acne, lymfoedeem, en brandwondlittekens. Danielle van Eldik is huidtherapeut en vertelt over haar werkwijze, voornamelijk bij de behandeling van acne.
Luister + shownotes

#028 – Rosacea en Instagram (met Joy Bouwmeester)
Rosacea is een huidaandoening wat gepaard gaat met puistjes, ontstekingen en een rode huid. Joy Bouwmeester heeft hier last van en deelt haar ervaringen met meer dan 50.000 volgers op Instagram.
Luister + shownotes

#027 – Vitaliteit en maakbaarheid (met Chi Chiu)
Vitaliteit draait om levenskracht en gaat om het leiden van een zinvol en autonoom leven. In hoeverre is dit maakbaar en wat zijn misverstanden over vitaliteit?
Luister + shownotes

#026 – Psychologie van acne (met drs. Patrick Kemperman)
Een huidaandoening als acne kan een grote mentale impact hebben. In deze podcast praat ik met Patrick Kemperman die zich heeft gespecialiseerd in de psychodermatologie.
Luister + shownotes

#025 – Factfulness (met Peter ten Wolde)
Factfulness, bedacht door Hans Rosling, richt zich op het bestrijden van misvattingen over de wereld met behulp van feiten. Peter ten Wolde geeft hier in Nederland lezingen en workshops over.
Luister + shownotes

#024 – Grenzen stellen (intermezzo)
Het is weer tijd voor een intermezzo-podcast! Ik vertel over dingen die mij de afgelopen tijd bezighielden, zoals vaker ‘nee’ zeggen, een workshop mindful leiderschap en de voortgang van mijn boek.
Luister + shownotes

#023 – Acne (met dr. Rieke Driessen)
Acne is een veelvoorkomende huidziekte en kan grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Hoe kijkt de wetenschap tegen deze huidaandoening aan? Dermatologe Rieke Driessen vertelt mij hier alles over.
Luister + shownotes

#022 – Confirmation bias
Confirmation bias, in het Nederlands ‘voorkeur voor bevestiging’, houdt in dat we de neiging hebben om nieuwe informatie te selecteren of te interpreteren als een bevestiging van onze bestaande overtuigingen.
Luister + shownotes

#021 – Bewust leven (met Saraï Pannekoek)
Bewust leven is een groot thema wat mij veel bezighoudt. Hoe vind je jouw waarden en hoe pas je dat toe in het leven? Daarover ging ik in gesprek met Saraï Pannekoek, sportdiëtist en epidemioloog met een spirituele blik.
Luister + shownotes

#020 – Romantiek
De Romantiek is een stroming in de Westerse cultuur in de achttiende en negentiende eeuw, wat nog steeds een invloed heeft op onze kijk op liefde en relaties.
Luister + shownotes

#019 – Mindfulness
Mindfulness betekent ‘achtzaamheid’ en heeft als doel om je fysieke ervaringen, gedachten en gevoelens te observeren zonder daar direct op te reageren. Wat zijn de toepassingen en kritiek?
Luister + shownotes

#018 – Emigreren naar Berlijn (met Emma Wijninga)
Emigreren naar Berlijn, hoe gaat dat in zijn werk? Emma Wijninga woont sinds 2013 met haar vriend in Berlijn. In deze podcast vertelt ze waarom, hoe dat is verlopen en hoe het is om buitenlander te zijn.
Luister + shownotes

#017 – Goede voornemens
Goede voornemens hebben we al duizenden jaren, maar waarom is het zo moeilijk om vol te houden? Er zijn verschillende vormen van motivatie om rekening mee te houden.
Luister + shownotes

#016 – Oud & Nieuws (intermezzo)
De laatste podcast van 2018! In deze intermezzo-podcast blik ik terug op afgelopen jaar en deel ik mijn plannen voor 2019. Eigenlijk gewoon een beetje kletsen met een kopje thee erbij.
Luister + shownotes

#015 – Onsterfelijkheid
Onsterfelijkheid houdt de mens al eeuwen bezig. Van alchemisten tot genetische modificatie, we proberen er alles aan te doen om de dood uit te stellen.
Luister + shownotes

#014 – Bloggen
Wat houdt bloggen in? Hoe start je een blog en waar moet je allemaal aan denken? Ik blog sinds 2010 en daar heb ik ontzettend veel van geleerd.
Luister + shownotes

#013 – Thuiskomen bij jezelf (met Iris Schlagwein)
Thuiskomen bij jezelf betekent dat je stappen zet om steeds meer jezelf te kunnen zijn. Op het gebied van relaties, werk, wonen, alles eigenlijk. Ik ga hierover in gesprek met Iris Schlagwein.
Luister + shownotes

#012 – Pseudowetenschap
Niemand ‘gelooft’ in pseudowetenschap, maar er is wel heel veel pseudowetenschap. Wat is het precies, waarom is het een probleem en hoe gaan we ermee om?
Luister + shownotes

#011 – Ayahuasca
Ayahuasca is een hallucinogene drank uit Zuid-Amerika met als bijnaam ‘slingerplant van de ziel’. Het wordt gebruikt in een spirituele setting om, zoals wordt gezegd, toegang te krijgen tot het onderbewustzijn.
Luister + shownotes

#010 – Productiviteit
Hoe word je productiever? Het is een grote trend om effectiever en slimmer te werken. Ik heb hier een haat-liefdeverhouding mee. 
Luister + shownotes

#009 – Eerlijk naar mezelf zijn (intermezzo)
In plaats van een specifiek onderwerp, wil ik gewoon wat meer random dingen met jullie delen. Mijn ervaring met podcasten tot nu toe, dingen waar ik momenteel mee struggle en de reden van deze podcast.
Luister + shownotes

#008 – Existentiële crisis
Wat is de zin van het leven? Dat is een goede vraag. In deze aflevering bespreek ik het fenomeen van de existentiële crisis, een staat van paniek of psychologisch onbehagen over grote levensvragen.
Luister + shownotes

#007 – Supermacht China
Wordt China de nieuwe supermacht in de wereld? Momenteel is China de tweede economie, maar dat was een paar decennia geleden heel anders. Hoe is dat gekomen en waar gaat het naartoe?
Luister + shownotes

#006 – Minimalisme
Minimalisme is een trend om je leven te ontdoen van al het overbodige. Dat gaat vooral om minder spullen, maar ook om het verminderen of elimineren van negatieve dingen in je leven.
Luister + shownotes

#005 – Cognitieve dissonantie
Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die ontstaat door tegenstrijdigheid in je gedrag, gevoelens of gedachten. Hierdoor pas je je gedrag of overtuiging aan, zodat het weer klopt.
Luister + shownotes

#004 – Scams in Zuidoost-Azië
Opgelicht worden in Zuidoost-Azië, het is een bekend fenomeen. Als je door deze regio reist is de kans groot dat je ergens een oplichter tegenkomst.
Luister + shownotes

#003 – De Donuteconomie
De term ‘Donuteconomie’ is bedacht door econoom en auteur Kate Raworth. Het is een visueel model hoe we de economie zouden moeten inrichten, rekening houdend met de voorwaarden voor alle mensen en de planeet.
Luister + shownotes

#002 – Skin positivity
Skin positivity is een nieuwe trend op Instagram waarbij bekende en onbekende mensen hun acne laten zien zonder make-up of filters.
Luister + shownotes

#001 – Memetica
Memetica is een wetenschappelijke theorie om ontwikkelingen in de menselijke cultuur beter te begrijpen. Misschien denk je gelijk aan internet memes, maar in 1976 bedacht evolutiebioloog Richard Dawkins dit concept.
Luister + shownotes