In de zomer van 2014 besloot ik om, na jaren te hebben aangemodderd in de sportschool, te gaan CrossFitten. Het was nog maar net in opkomst in Nederland en er waren weinig plekken waar je kon trainen. Gelukkig was ik net verhuisd naar Amersfoort, waar een CrossFit box was waar ik gelijk aan de slag kon. Destijds was ik onverdeeld positief over Crossfit, inmiddels ben ik daar genuanceerder in geworden. Waarom lees je in dit artikel.

Wat is CrossFit?

CrossFit is een trainingsmethode waarbij gymnastiek, atletiek en gewichtheffen met elkaar worden gecombineerd in een dagelijkse Workout Of the Day (WOD). In plaats van je te richten op één onderdeel is het de bedoeling om in het geheel fit, sterk en snel te worden. Allerlei oefeningen komen voorbij, zoals bankdrukken, opdrukken, hardlopen, squatten, kettlebells, roeien, handstands en touwtje springen. Iedere training is anders, waardoor het niet snel verveelt.

De oorsprong van CrossFit ligt in het principe van de Minimal Effective Dose. Hiermee wordt bedoeld dat je in een zo kort mogelijke periode het grootste effect van een training bereikt. Het minimum om effectief te zijn. De workouts zijn van korte duur, maar heel doeltreffend. In twintig minuten heb je al een volledige workout gedaan.

Van origine is CrossFit vooral een ondersteunde trainingsvorm voor andere sporten, zodat je op een slimme manier aan je uithoudingsvermogen, kracht en mobiliteit werkt. Inmiddels is CrossFit een op zichzelf staande sport geworden, waarbij je op verschillende niveau’s kunt meedoen. Van recreatief in je lokale box (zo heet de locatie waar je traint) tot op topniveau bij de CrossFit Games in de Verenigde Staten.

Mijn ervaring met CrossFit

Ik kwam destijds met CrossFit in aanraking via het paleodieet. Dit eetpatroon is gebaseerd op het dieet van de oermens, dus veel groenten, fruit, noten en dierlijke producten en geen landbouwproducten als granen en zuivel. In de boeken over het paleodieet kwam ook geregeld CrossFit voorbij. Dit wordt veelal gezien als de heilige graal wat betreft sport. Het lijkt immers (enigszins) op het bewegingspatroon van de oermens: met zware dingen sjouwen en korte, maar zeer intensieve spurts van beweging.

Ik was in die periode veel bezig met het vinden van een optimale leefstijl en mijn droom was om sterk en afgetraind te worden. Toen bleek dat er bij mij in de buurt een CrossFit box zat, schreef ik me direct in. Vier jaar lang heb ik daar vol enthousiasme getraind, gemiddeld zo’n drie keer per week. Ik begon met de Fundamentals, een soort CrossFit voor beginners waarbij alle technieken worden uitgelegd. Na twee maanden ben ik doorgestroomd naar de reguliere trainingen, waarbij ik fanatiek de WOD’s volgde.

Maar na vier jaar was er iets veranderd. Ik kreeg een blessure en begon in te zien dat CrossFit toch niet alles was op het gebied van sport. In ieder geval niet voor mij.

Weinig progressie boeken

Toen ik begon met CrossFit ging ik ontzettend snel vooruit. Ik kon opeens een handstand tegen de muur en het lukte me om steeds meer gewicht tillen. Aangezien ik drie keer per week trainde, had ik de verwachting dat ik na een jaar of twee op een veel hoger niveau zou trainen. Ik dacht: als je CrossFit doet, word je automatisch beter in alle oefeningen. Dat was helaas niet het geval. Ik bereikte al snel een plateau waarop ik bleef hangen. Ik kon na vier jaar trainen nog maar een halve pull up (jezelf volledig optrekken aan een stang) en opdrukken bleef iedere keer een worsteling.

Hoe kan dit? Ook al volg je drie WOD’s per week, sommige oefeningen komen maar heel af en toe voorbij. Op die manier word je daar nooit echt goed in. Ik deed veel te weinig pull ups en push ups om daar significant beter in te worden. Zulke oefeningen moet je drie keer per week doen om ze tot in de puntjes te beheersen. Nu moest ik ze altijd blijven schalen (lichter maken, zodat het haalbaar is), wat mij op den duur begon te frustreren.

Het is ontzettend leuk dat CrossFit zo gevarieerd is, maar het is misschien té gevarieerd om echt beter te worden. Je moet de discipline en zin hebben om buiten de lessen zelf ook op je zwaktes te trainen, want anders zul je nooit veel beter worden. Tenzij je dat niet erg vindt uiteraard en gewoon voor de lol meedoet. Dat deed ik ook, maar toch begon dit na jaren trainen bij mij te knagen. Het gebrek aan progressie demotiveerde mij.

Sport versus training

Het is belangrijk om te realiseren dat er eigenlijk twee takken van CrossFit zijn. Dit kon ik in het begin niet goed uit elkaar halen. De ene tak is CrossFit als sport. In de afgelopen jaren is dit steeds verder ontwikkeld, aangezien er steeds meer wedstrijden op hoog niveau zijn. Hierbij trainen de atleten dagelijks en optimaliseren ze alle technieken die ze nodig hebben.

De andere tak is CrossFit als training. Ik schreef al dat CrossFit eigenlijk een ondersteunende training is bij andere sporten, zoals voetbal of schaatsen. Tegenwoordig is CrossFit ook nog een losse recreatieve sport, zoals ik dat ook deed. Hierbij doe je zo’n twee à drie keer per week een training die je fit houden. Je zult nooit heel goed in CrossFit worden, maar dat is in beide gevallen (als aanvulling of recreatie) niet zo nodig.

CrossFit is geen wondermiddel

Ik denk dat mijn hoge verwachtingen vooral voortkwamen uit het imago van CrossFit. De kale trainingsruimte zonder spiegels geven het een spartaans gevoel. Het is een stuk minder comfortabel dan de gemiddelde sportschool, met haar televisieschermen, sportdrankjes en airconditioning. Ironisch genoeg betaal je een stuk meer voor CrossFit, terwijl je veel minder luxe krijgt. De genoemde reden is vaak dat je in kleine groepen traint, waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt. Maar het voelt daarmee ook haast alsof je bij een soort sportieve elite hoort die niet zwicht voor de verleidingen van het moderne leven.

Onbewust kreeg ik hierdoor de verwachting dat ik dan vast ook supersterk en afgetraind zou worden. Maar helaas, CrossFit is geen wondermiddel. Je kunt niet opeens 10 kilometer hardlopen of je hebt ook niet na een half jaar een blokjesbuik. Het helpt wel natuurlijk, maar wil je beter hardlopen, dan zul je toch echt vaker moeten hardlopen. Wil je een sixpack, dan zul je ook je voeding moeten aanpassen. Met alleen CrossFit red je dat niet.

Blessure door CrossFit

Steeds meer mensen doen aan CrossFitten om lekker fit te blijven. Niet als ondersteuning van een andere sport en ook niet als topsport. Dat is natuurlijk prima, ik heb dat zelf ook jaren gedaan. Totdat ik een blessure kreeg door overbelasting van mijn bekken en onderrug. Ja, door CrossFit. Ongemerkt trainde ik te zwaar en had ik niet altijd de juiste uitvoering bij bepaalde oefeningen, zoals de deadlift en squat.

Ik neem dat niemand kwalijk, want het gaat om details. Ik had vooral niet zulke zware gewichten moeten pakken, maar omdat ik best fanatiek was, ging ik over mijn grenzen heen. Je hoort vaak dat CrossFit blessuregevoelig is en dat wuifde ik altijd weg. Maar toch is dit een risico, zeker als je fanatiek bent en over het algemeen best een goede techniek hebt. Dan vallen kleine foutjes minder snel op.

Het is bovendien erg afhankelijk van de trainer of je goede begeleiding krijgt. Sommige CrossFit-coaches volgen een paar workshops en geven daarna al les. Als zij weinig ervaring hebben in het herkennen van foute bewegingen, dan is dat best gevaarlijk. Ook als de groepen groot zijn, dan hebben ze weinig tijd om iedereen aandachtig te bekijken.

Al met al, wees dus voorzichtig met zware gewichten en uitdagende WOD’s als je aan CrossFit doet. Kies eerder voor iets lichter dan zwaarder, om blessures te voorkomen. Vraag om hulp van je trainer als je twijfelt of je wel goed beweegt. Ik probeerde hier zeker op te letten, maar ik ben toch overbelast geraakt door mijn overmoedigheid.

CrossFit als leuke training

Het lijkt alsof ik heel negatief ben over CrossFit. Dat is niet zo, ik vind het fantastisch dat iedere workout anders is. De community is ontzettend open en inclusief, dat maakt het erg leuk om te trainen.

Maar ik denk dat het belangrijk is om niet te hoge verwachtingen te hebben als je op recreatief niveau aan CrossFit doet. Misschien weet jij dit al, dan is dat super. Ik was te fanatiek, te naïef en te overmoedig. Dat resulteerde in frustratie en uiteindelijk in een hardnekkige blessure.

Net als met het paleodieet, wat ik ook niet meer als wonderdieet zie, zie ik CrossFit niet meer als wondersport. Zelf doe ik nu aan yoga en krachttraining. Mijn blessure is na anderhalf jaar nog steeds niet helemaal over, maar ik hoop binnenkort weer groepslessen te kunnen doen. Geen CrossFit, maar wel iets wat er op lijkt. Alleen dan met minder zware gewichten, geen Olympische lifts en een stuk minder hoge verwachtingen.

Wat zijn jouw ervaringen met CrossFit? Deel het hieronder in de comments!

6 Comments

  1. Gelieke 14 oktober 2016 at 19:09 - Reply

    Hmm… dit is voor mij stiekem wel een beetje een eye-opener. Ik doe nu ook zo’n twee jaar aan CrossFit en moet bijna alles nog ‘scalen’, ik begon mezelf al af te vragen hoe het kan dat ik zo weinig progress maak, dat ik nog steeds geen pull-up kan… maar eigenlijk is dat dus helemaal niet zo vreemd! Goed om te weten 🙂

    • Susan 15 oktober 2016 at 14:53 - Reply

      Leuk dat het een eye-opener is, dat was het voor mij ook! Ik ben nu specifiek mijn pull-ups aan het trainen na iedere workout, dat helpt echt enorm. Bij mij gaat de progressie nu opeens veel sneller. Aanrader. 😉

    • Team Fit&Dutch 16 oktober 2016 at 18:05 - Reply

      Slow progress is STILL progress! Twee tips:
      1.Rust:

      Het aanbevolen schema voor een CrossFit atleet is 3 dagen ON en 1 dag OFF, vrij, om ervoor te zorgen dat een atleet voldoende rust krijgt.

      2.Focus op langetermijndoelen ipv kortetermijndoelen:

      CrossFit is hetzelfde als elke andere discipline-om er beter in te worden moet je nou eenmaal tijd insteken en energie. , Take it day by day, denk elke rep, elke stap, en elke maaltijd VANDAAG zorgen dat ik morgen stapje dichterbij ben!

      Succes, Team Fit&Dutch

      • Susan 17 oktober 2016 at 12:02 - Reply

        Mee eens! Alleen zijn wij (ik en het grootste gedeelte van mijn lezers) geen echte ‘atleten’ natuurlijk. 🙂

  2. Mary-Ann Moerman 8 augustus 2017 at 09:32 - Reply

    Bij CrossFit is iedereen atleet, …
    Het verschil zit in niveau niet in de soort(we zijn allemaal mens)
    Progress happens overtime not overnight.

    Sportieve groet,
    Mary-Ann Moerman
    CF-L1 trainer

    • Susan 8 augustus 2017 at 10:04 - Reply

      Ik denk dat je de term ‘atleet’ verschillend kunt definiëren, ik snap wat jij bedoelt hoor! In het artikel bedoel ik daar iemand mee die deelneemt aan wedstrijden en CrossFit niet alleen als middel gebruikt om fit te worden (zoals ik dat wel doe). CrossFit begint een steeds grotere professionele tak te krijgen en ik vind het zelf wel belangrijk om dat los te zien van mijn wekelijkse trainingen in de box. 🙂

Leave A Comment