Toen ik in 2015 in Indonesië was, ging er een wereld voor me open. Niet alleen qua natuur en cultuur, vooral qua eten. Bij iedere warung kun je onzettend lekker eten. Eén van mijn favoriete gerechten is de welbekende rendang, een kruidig stoofpotje met rundvlees en kokosmelk. Ik had deze week zo’n craving hiernaar, dat ik besloot om het zelf te maken. Maar dan wel een simpele rendang, want ik ben een luie kok.
Wat is rendang?
Rendang is van origine een Minangkabaus stoofgerecht. Minangkabau is een volk uit Maleisië dat voornamelijk woont in West-Sumatra. Tegenwoordig wordt rendang in heel Indonesië en Maleisië gemaakt.
Het kan worden gemaakt met verschillende soorten vlees, zoals rund, kip, eend, geit of lever of met groenten, zoals cassave. Het vlees of de groente wordt lange tijd in kokosmelk en kruiden gegaard. De meest bekende vorm is met rundvlees, wat rendang daging sapi wordt genoemd.
Doordat er steeds meer vocht verdampt, verandert het stoven langzaam in bakken. Dat zorgt voor de donkere kleur van de rendang. Er worden diverse kruiden en specerijen gebruikt, zoals gember, citroengras (sereh), laos, knoflook, ui en rode peper of sambal.
Zelf rendang maken
Nu is mijn simpele rendang niet echt traditioneel, maar lekker is het zeker! Het is vooral heel makkelijk, omdat je na 20 minuten eigenlijk al klaar bent. Daarna is het een paar uur wachten en genieten van de heerlijke geur in de keuken.
Deze simpele rendang uit de slowcooker bevat geen gekke ingrediënten. In principe kun je alles bij de grotere supermarkt vinden, maar ik ga zelf graag langs de toko. Dat is een stuk goedkoper en er is veel meer aanbod. Er zit er bij mij eentje letterlijk om de hoek, dus dat is extra handig.
Ik had nog grasgevoerde riblappen van De Woeste Grond in mijn vriezer liggen, dus die kon ik hier perfect voor gebruiken. Heerlijk mals vlees, echt een aanrader.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 porties):
- 500 gram rundvlees (riblappen)
- 1 tl kokosolie
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl laos
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl korianderzaad
- 1-2 tl sambal
- 250 ml kokosmelk
- 2 laurierblaadjes
- 3 cm verse gember, geschild
- 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
- zout naar smaak
Zo maak je het:
- Snijd het rundvlees in blokjes. Verhit de kokosolie in een pan en braad het vlees even aan.
- Snijd de ui en knoflook fijn en voeg dit toe aan het vlees. Roer even om.
- Voeg de kruiden en sambal toe aan het vlees en bak nog een paar minuten.
- Zet het vuur uit en schep het vlees over in de slowcooker.
- Schenk hierover de kokosmelk en voeg hier de laurierblaadjes, het stuk gember en de sereh aan toe. Zorg ervoor dat alles onder het vocht staat.
- Zet de slowcooker voor 3,5 uur op de hoge stand en doe de deksel op de pan. Bij mij was de rendang nog een beetje waterig. Ik heb daarom de slowcooker daarna nog 30 minuten op hoge stand zonder deksel laten doorgaren. Roer tussentijds een paar keer om.
- Na een half uur is de rendang flink ingedikt. Verwijder de sereh, gember en laurierblaadjes. Proef en voeg eventueel wat zout toe voor extra smaak.
Lekker met rijst, zure komkommer en pittige sperzieboontjes. Selamat makan!
Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht?
[…] Dit recept komt van Susan Dullink en vind je hier. […]
[…] Dit recept komt van Susan Dullink en vind je hier. […]
Dank je susan.dit zocht ik..het is heerlijk.
[…] Dit recept komt van Susan Dullink en vind je hier. […]