Ik was eigenlijk nooit zo bezig met duurzamer leven. Ik associeerde het met geitenwollen sokken, rauw veganistisch eten en dat soort gekkigheid. Maar toen ik bewuster ben gaan eten, ben ik toch steeds meer gaan nadenken over de impact van mijn voeding en leefstijl. Ik ben er absoluut niet perfect in, maar ik heb inmiddels al heel wat stappen gezet om een beetje duurzamer te leven, zonder grote moeite. Mijn tips deel ik met je in dit artikel.

Zonder moeite een stuk duurzamer leven

Duurzaamheid draait mijns inziens om te leven zonder dat dit nadelig is voor de mens en het milieu. Je kunt dit grofweg opdelen in vier categorieën:

  • natuurbehoud
  • dierwelzijn
  • milieu en klimaat
  • eerlijke handel (fair trade)

Ik draag graag een steentje bij aan een betere wereld, maar ik wil ook een comfortabel leven leiden. Ik zie mezelf niet zo snel in zelfgebouwd hutje wonen, geen smartphone meer hebben of nooit meer iets nieuws kopen.

De vraag is ook hoeveel zoiets helpt. Ik geloof dat het veel nuttiger is als iedereen kleine stappen zet, dan wanneer één iemand heel rigoureus is. Vandaar ook mijn tips om een beetje duurzamer te leven, zonder al te grote consessies te hoeven doen. Dat houd je tenminste op lange termijn vol.

Mijn 20 simpele duurzaamheid tips

Er zullen nog wel honderd andere manieren zijn om duurzamer te leven, maar zelf pas ik deze tips zoveel mogelijk toe. Natuurlijk sta ik ook wel eens lekker lang onder de douche of gooi ik eten weg, maar ik probeer er wel zoveel mogelijk op te letten.

Ik heb de tips opgedeeld in drie onderdelen: voeding, huishouden en leven. Kies vooral de punten die jou aanspreken en waar jij wat mee kunt.

Voeding

1. Eet minder vlees, doe bijvoorbeeld mee met het initiatief ‘Meatless Monday’. Het is inmiddels duidelijk dat de veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Het stoot jaarlijks 14,5% van alle broeikasgassen uit en voor het veevoer moet ontzettend veel bos worden gekapt en water worden verbruikt. Ik geef je in dit artikel tips om minder vlees te eten.

meer groente eten tips

2. Kies vaker voor seizoensgroenten en lokale producten. Milieu Centraal heeft een handige kalender om te kijken wanneer welke groenten en fruit het meest duurzaam zijn. Daarnaast haal ik zelf altijd eieren bij een boerderij hier in de buurt en het vlees wat ik eet, komt van dieren die in Nederlandse natuurgebieden leven.

3. Doe de deksel op de pan als je groenten, rijst of pasta kookt. Dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.

4. Verspil geen voedsel. Van overgebleven gekookte rijst maak je heerlijke rijstepap, van restjes groenten een goedgevulde soep en van oud brood maak je in een handomdraai wentelteefjes!

5. Kies vaker voor producten met een keurmerk van duurzaamheid of eerlijke handel. Hier vind je alle keurmerken op een rij.

Huishouden

6. Zet je verwarming een graadje lager. Dit is niet alleen energiezuiniger, het is ook goedkoper! Ik heb de verwarming thuis nooit hoger dan 19 (soms 20) graden staan. Als ik het koud heb, doe ik dikke sokken en een warme trui aan. Oja, en ‘s nachts zet ik de verwarming helemaal uit.

7. Doe de was op 20 graden. Let wel op dat je een wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor deze temperaturen. Het schijnt echt dat het net zo schoon wordt als hogere temperaturen, het is gewoon even wennen. Zelf was ik beddengoed, handdoeken, ondergoed en vaatdoeken wel op 60 graden, zodat alle huisstofmijt en bacteriën dood zijn.

8. Gebruik geen droger, maar laat je was aan de lucht drogen. Ik heb nog nooit een droger gehad en mis ‘m helemaal niet.

9. Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen, deze zijn biologisch afbreekbaar en belasten het milieu een stuk minder. Zelf koop ik vaak de ecologische wc reiniger en allesreiniger van Albert Heijn of Ecover. En vergeet de natuurlijke wasmiddelen van Seepje niet!

food huggers

10. Kies voor herbruikbare keukenhulpjes, zoals Food Huggers, glazen rietjes en een metalen drinkfles voor onderweg.

11. Probeer zoveel mogelijk je afval te scheiden. Ik kwam er laatst achter dat er een plastic-container bij mij om de hoek zit, dus naast papier, glas en restafval, breng ik dat nu ook apart weg. Het is even wennen, maar je weet al snel welk afval waar het beste naartoe kan. De afvalscheidingswijzer is daar een handig hulpje voor.

12. Kies voor LED lampen, deze gaan ontzettend lang mee. Vroeger waren ze vaak heel fel, maar tegenwoordig zie je eigenlijk geen verschil meer met gewone lampen.

13. Consumeer minder: koop alleen dingen die je echt nodig hebt, neem altijd je eigen boodschappentas mee, maak gebruik van het deelplatform Peerby, kies vaker voor tweedehands en plak een nee/nee sticker op je brievenbus.

14. Douche niet te lang. Gebruik daarvoor eventueel een zandlopertje of timer op je telefoon. Nog beter is een waterbesparende douchekop, daar merk je helemaal niks van.

15. Stap over op groene stroom of nog beter: installeer zonnepanelen of een zonneboiler op je dak.

Leven

16. Neem vaker de trein. Sinds dit jaar rijden alle treinen in Nederland op groene stroom en de NS heeft als doel om in 2020 volledig klimaatneutraal te opereren. Wil je toch liever met de auto? Kies dan voor een zo zuinig mogelijke auto, of leen een auto bij jou in de buurt via Greenwheels of SnappCar.

17. Stap over op een duurzame bank, zoals ASN Bank of Triodos. Via de Eerlijke Geldwijzer kun je zien waar banken in investeren en dat is niet altijd een pretje.

18. Iedereen weet dat vliegen met het vliegtuig niet goed voor het milieu is. Probeer daarom minder vaak het vliegtuig te nemen, of compenseer je reizen via een organisatie als Trees for All.

19. Na de olie-industrie is de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Kies daarom liever voor duurzaam en ethisch geproduceerde kleding. Dat is vaak wat duurder, maar dat is gelijk een reden om minder te consumeren (zie punt 13). Er zijn gelukkig tegenwoordig heel wat betaalbare initiatieven, zelfs H&M heeft een Conscious lijn. Ik heb zelf twee spijkerbroeken van het Nederlandse merk Mud Jeans, die vind ik ook aardig betaalbaar.

mud jeans review

20. Voor de dames: vervang je tampons en inlegkruisjes voor een menstruatiecup. Dit scheelt echt enorm veel afval en gedoe. Ik heb er sinds twee jaar eentje en ik wil niks anders meer.

Wat doe jij om duurzamer te leven? Deel je tips in de comments!