Afgelopen week was er opeens een nieuw social media platform: Vero. Dat bestaat overigens al drie jaar, maar is opeens een hype. Nu blijkt het dus van een of andere Libanese miljonair te zijn met een twijfelachtige achtergrond. Ook is het onduidelijk wat Vero met gebruikersdata doet, dus iedereen probeert hun account alweer te verwijderen. Want dat kan niet zomaar, dat moet je bij Vero aanvragen.

Mij maakt het allemaal niet zo veel uit.

Of het nou Vero, Facebook of Instagram is: eigenlijk zijn alle social media kut. Het heeft meer nadelen dan voordelen en toch gebruiken we het allemaal.

Ik ook.

Gevangenendillema

Social media zijn als een soort prisoner’s dilemma: de gevolgen van jouw keuze hangen af van de keuze van anderen. Eenzijdig handelen verslechtert de situatie, terwijl samenwerking zorgt voor betere resultaten.

Zolang iedereen, behalve jij, social media blijven gebruiken, mis je dingen en loop je achter. Hierdoor ervaar jij meer nadelen dan de rest. Tenzij je ouder dan 60 bent, schat ik zo in.

Stoppen we met z’n allen, dan hebben we allemaal veel voordeel. Denk aan alle tijd die je overhoudt om leuke en leerzame dingen te doen. Bovendien heb je dan geen knagend gevoel dat je dingen mist en hoef je niet regelmatig toffe foto’s of gevatte teksten te plaatsen waarvan je hoopt dat het vaak wordt geliked. Of dat je baalt dat jij thuis zit terwijl anderen mooie reizen maken.

Maar omdat vrijwel iedereen verwacht dat iedereen het blijft gebruiken, is het minder nadelig om het zelf ook te blijven gebruiken. In andere woorden: het is kut om te stoppen, tenzij iedereen het doet.

We houden elkaar in de houdgreep en dat ziet er ongeveer zo uit:

houdgreep.xlsx

Ik doe er zelf ook aan mee trouwens, precies om deze reden.

Dat begint me steeds meer te frustreren. Enerzijds zou ik wel willen stoppen, want ik ben er veel tijd aan kwijt, maar als blogger, redelijk sociaal persoon en fan van internetgekkies, doe ik dat toch niet.

Ik probeer het daarom zoveel mogelijk in mijn voordeel te gebruiken.

Ik hoef niet te weten wat de buurvrouw van tante Wilma heeft gekocht op de Huishoudbeurs of welke fitgirl nu weer heeft gesport om 6 uur ‘s ochtends, maar ik wil wel weten dat er een nieuw artikel op een van mijn favoriete blogs staat of als er een interessante discussie in Café Chivo wordt gevoerd.

Maar naast het ontvolgen van een heleboel mensen (sorry tante Wilma), is dat nog niet zo makkelijk.

Als ik Twitter open, weet ik zeker dat ik minimaal tien minuten kwijt ben. Hetzelfde geldt voor Instagram. Dat ligt aan mezelf, maar ook aan de manier waarop de websites in elkaar zitten. Deze platformen zijn gebouwd om verslavend te zijn. Scrollen zonder einde, rode bolletjes die urgent lijken, rare algoritmes en ontzettend veel posts. Alles voor een zo lang mogelijke time on site.

Op Facebook worden er iedere minuut meer dan 3 miljoen dingen gepost en dat neemt alleen maar toe. Gemiddeld zitten we dagelijks 50 minuten naar die troep te kijken op Facebook, Instagram en Messenger. Dat is nog zonder Twitter, WhatsApp, en andere vergelijkbare zwarte gaten als e-mail en clickbait-sites als BuzzFeed en Upcoming (al vraag ik me af wie dat nog leest?).

Ik heb zodoende een paar maatregelen genomen om die tijd te verminderen.

Ik gebruik al tijden de Chrome-extensie News Feed Eradicator for Facebook zodat de timeline in Facebook niet zichtbaar is. Ook heb ik de meeste social media apps van m’n telefoon gegooid, want op die manier besteed ik er de meeste tijd aan. Verder moet ik het doen met mijn eigen wilskracht. Gewoon niet te vaak kijken dus.

Al is het ook niet alleen maar kommer en kwel hoor. Dat is natuurlijk waarom we met z’n allen blijven.

Naast dat social media vaak oppervlakkig en nep zijn, kan het ook heel leuk en zelfs nuttig zijn. Verveling tegengaan, verjaardagen niet vergeten, memes, kattenfilmpjes, contact met mensen aan de andere kant van de wereld, noem maar op. Er zijn genoeg mensen die goede vriendschappen en zelfs relaties door social media hebben gekregen.

Social nee-dia

Social media biedt absoluut voordelen. Maar omdat het zo snel is gegroeid en iedereen het toch wel gebruikt, is er geen filter ontstaan tussen de nuttige en irritante dingen. De advertenties, fake news en verleidelijke vormgeving krijg je er gratis bij.

Wil je daar enige weerstand aan bieden, dan mogen we met z’n allen wel wat kritischer worden in ons gebruik.

Zelf gebruik ik alleen Instagram en Twitter actief, omdat ik dat de leukste kanalen vindt. Deze bieden mij in verhouding de meeste voordelen, al moet ik wel oppassen dat ik er niet in verzuip.

Het gebruik van Facebook beperk ik zoveel mogelijk en probeer ik gericht te gebruiken (voor mijn blog en een paar groepen). Waarom ik nog op Pinterest en Linkedin zit is me eigenlijk een raadsel, dat gebruik ik nauwelijks.

Dit is gelijk de manier om te ontkomen aan het prisoner’s dillema. Gebruik alleen de social media kanalen die jou voordeel bieden, bedenk manieren om de negatieve aspecten te omzeilen en stop met de rest.

Dan wordt social media een stuk minder kut, want stoppen gaan we toch niet.