Spreker duurzaamheid

We kunnen het niet meer ontkennen: het klimaat is ontzettend snel aan het veranderen. Veel mensen proberen daarom in hun dagelijks leven een steentje bij te dragen door duurzamer te leven. Maar heeft dat wel zin? Waarom heb ik last van vliegschaamte, maar is er geen heffing op kerosine? Duurzaamheid is een ontzettend groot dilemma.

Mijn talk

Ik neem je in mijn talk mee met mijn zoektocht naar een duurzamer leven. Ik at jarenlang volgens het paleo dieet – eten als de oermens met veel vlees, vis en eieren. Na vijf jaar vond ik dit niet meer houdbaar en gooide mijn eetpatroon rigoureus om.

Ik ging bijna volledig plantaardig eten en besloot om in het geheel duurzamer te leven, zoals het minimaliseren en hergebruiken van spullen en geen auto voor de deur. Op mijn blog schrijf ik hier artikelen over, zodat ik mijn tips met duizenden lezers kan delen. Maar ik vind het ook enorm lastig: ik hou ook van verre reizen, een warme douche en nieuwe kleding.

Mijn overtuiging is dat iedereen een steentje kan bijdragen aan het klimaat, ook al ligt de grote verandering bij de overheid en bedrijven. Toch kan dit probleem niet zonder hen opgelost worden.

Aan de hand van veel concrete tips en inzichten geef ik handvatten om duurzamer te leven, maar geef ik ook een genuanceerd beeld op dit wereldwijde probleem.

Klanten

Ik sprak over duurzaamheid en de toekomst op de volgende evenementen:

juni 2019 – workshop ‘Duurzaamheid bij je thuis’ bij Nabuurschap Driebergen
december 2017 – lezing ‘Van Paleo naar Plantaardig’ bij VeggieWorld Winter Fair
oktober 2017 – lezing ‘Weg met de hypes’ bij VeggieWorld

Tevens ontving ik 2017 de Food100 award en was ik in 2018 gastblogger voor het Slowfood Youth Network.

dagvoorzitter toekomst

De workshop is goed bevallen. De opzet was goed en je had de discussie goed in de hand, ondanks het feit dat sommige mensen aan de praat bleven, greep jij op het juiste moment in.

Het was een boeiende, actieve discussie en de door jou meegenomen voorbeelden waren voor velen een inspiratie.

Hanneke Hijmans, Voorzitter Nabuurschap Driebergen Noord

In mijn podcast Dingen Duiden en blogartikelen bespreek ik regelmatig onderwerpen binnen het thema duurzaamheid en bewust leven. Hieronder een aantal voorbeelden.

PODCAST

BLOG

Het duivelse dilemma van duurzaamheid

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat als je gaat sporten, je meer gaat eten. Op zich niet zo’n probleem, behalve dat dit vaak meer is dan je hebt verbrand tijdens het sporten. Als je wilt afvallen heb je er dan precies niks aan. Nu blijkt ditzelfde compensatiegedrag ook vaak bij duurzame keuzes te spelen. Kies voor een hybride auto en je gaat er meer mee rijden.
Lees verder…

Favoriete boeken

Ik lees graag boeken over de toekomst en gerelateerde onderwerpen als duurzaamheid, zingeving en technologie. Dit zijn tot nu toe mijn favorieten.

21 Lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari

In dit boek bespreekt Harari de meest belangrijke thema’s van deze eeuw en biedt handvatten om hier over na te denken en oplossingen te zoeken. Van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en (bio)technologie tot aan zingeving, meditatie en religie.

The Skeptics’ Guide to the Universe – Steven Novella

Een handboek om te leren omgaan met alle misinformatie, mythes, vooroordelen en samenzweringstheorieën in de wereld. Van denkfouten en pseudowetenschappelijke ideeën tot zelf kritisch leren denken: met dit boek leer je een scepticus te worden.

Donuteconomie – Kate Raworth

Het huidige economische model is niet houdbaar. Dit boek biedt een nieuw visueel model (de donut) hoe we de economie zouden moeten inrichten, rekening houdend met de voorwaarden voor alle mensen en de planeet.

Factfulness – Hans Rosling

In dit boek legt Hans Rosling uit waarom we een totaal verkeerd beeld van de wereld hebben. Met behulp van statistieken en persoonlijke verhalen laat hij zien dat het beter in de wereld gaat dan we denken en hoe we ons kunnen richten op de belangrijkste problemen van deze tijd en de toekomst.

Interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op.

CONTACT