Spreker toekomst

We weten niet hoe het leven in de toekomst eruit ziet, maar we zullen altijd zoeken naar een zinvol leven. Zeker in het licht van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie, geopolitiek en wetenschappelijke doorbraken als genetische modificatie is dit een enorme uitdaging. Het leven op aarde is extreem complex geworden. Hoe kun je nog een goed leven leiden?

Mijn talk

In mijn lezing over de zoektocht naar zingeving, op basis van wetenschappelijken en filosofische inzichten. Wat is zingeving en wanneer is het leven zinvol? Is daar überhaupt antwoord op te geven?

Zoeken naar de zin van het leven bestaat al zo lang als de mens. Ook al weten we nu enorm veel over het ontstaan van de aarde en de werking van ons brein, toch blijft zingeving een groot punt van discussie. Met de toenemende klimaatverandering, geopolitieke spanningen, kunstmatige intelligentie en allerlei technologische ontwikkelingen is deze thematiek relevanter dan ooit.

Want wat het betekent om mens te zijn, is een essentiële vraag om het leven in de toekomst vorm te geven.

Daarnaast deel ik in mijn lezingen inzichten uit mijn persoonlijke zoektocht, aangezien ik al sinds 2011 bezig ben met persoonlijke ontwikkeling, zelfhulp en spiritualiteit. In de afgelopen jaren heb ik dit steeds verder ontwikkelt richting een coherente visie op wat voor mij een zinvol leven is.

Ik geef geen antwoorden, maar zet wel aan het denken. Na mijn lezing heb je handvatten voor je eigen zoektocht, maar ook inzicht in het grotere geheel.

Klanten

Ik sprak over zingeving, bewust leven en de toekomst op de volgende evenementen:

juni 2019 – workshop ‘Duurzaamheid bij je thuis’ bij Nabuurschap Driebergen
maart 2018 – ‘Beter leven door oude wijsheden’ op de Permanent Beta Dag
oktober 2017 – lezing ‘Weg met de hypes’ bij VeggieWorld
december 2017 – lezing ‘Van Paleo naar Plantaardig’ bij VeggieWorld Winter Fair
september 2017 – ‘De kracht van je gedachten’ op de Super Lifestyle Summit
juni 2016 – lezing ‘Apen met smartphones’ op het Permanent Beta Festival

Tevens ontving ik 2017 de Food100 award en was ik in 2018 gastblogger voor het Slowfood Youth Network.

De workshop is goed bevallen. De opzet was goed en je had de discussie goed in de hand, ondanks het feit dat sommige mensen aan de praat bleven, greep jij op het juiste moment in.

Het was een boeiende, actieve discussie en de door jou meegenomen voorbeelden waren voor velen een inspiratie.

Hanneke Hijmans, Voorzitter Nabuurschap Driebergen Noord

Publicaties

In mijn podcast Dingen Duiden en blogartikelen bespreek ik regelmatig onderwerpen binnen het thema de toekomst, bewust leven, duurzaamheid en zingeving. Hieronder een aantal voorbeelden.

Het duivelse dilemma van duurzaamheid

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat als je gaat sporten, je meer gaat eten. Op zich niet zo’n probleem, behalve dat dit vaak meer is dan je hebt verbrand tijdens het sporten. Als je wilt afvallen heb je er dan precies niks aan. Nu blijkt ditzelfde compensatiegedrag ook vaak bij duurzame keuzes te spelen. Kies voor een hybride auto en je gaat er meer mee rijden.
Lees verder…

Favoriete boeken

Ik lees graag boeken over de toekomst en gerelateerde onderwerpen als duurzaamheid, zingeving, wetenschap en technologie. Dit zijn tot nu toe mijn favorieten.

21 Lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari

In dit boek bespreekt Harari de meest belangrijke thema’s van deze eeuw en biedt handvatten om hier over na te denken en oplossingen te zoeken. Van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en (bio)technologie tot aan zingeving, meditatie en religie.

The Skeptics’ Guide to the Universe – Steven Novella

Een handboek om te leren omgaan met alle misinformatie, mythes, vooroordelen en samenzweringstheorieën in de wereld. Van denkfouten en pseudowetenschappelijke ideeën tot zelf kritisch leren denken: met dit boek leer je een scepticus te worden.

Donuteconomie – Kate Raworth

Het huidige economische model is niet houdbaar. Dit boek biedt een nieuw visueel model (de donut) hoe we de economie zouden moeten inrichten, rekening houdend met de voorwaarden voor alle mensen en de planeet.

De antwoorden op de grote vragen – Stephen Hawking

Een toegankelijk wetenschappelijk boek over de grote vragen over het universum, zoals zwarte gaten, het ontstaan van het heelal, tijdreizen, kunstmatige intelligentie en waarom er volgens Hawking geen god is. Het biedt een nuchter, maar ook hoopvol perspectief over de toekomst van de mens.

Interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op.

CONTACT