meer groenten eten tips

Alle wetenschappers zijn het erover eens. Als er één ding is wat goed is voor je gezondheid, is dat het eten van groenten. Je hoeft echt niet je complete eetpatroon om te gooien, wat mij betreft is het veel beter om kleine aanpassingen te maken die je op lange termijn kunt volhouden. Ik geef je daarom een paar handige tips om iedere dag op een makkelijke manier wat meer groenten te eten.

Ik geef het eerlijk toe, ik ben van mezelf niet een persoon die groenten heel erg lekker vindt. Ik weet dat het gezond is, maar toch blijft het een dingetje om iedere dag genoeg groenten te eten. Ik ben niet de enige, want gemiddeld eten Nederlanders maar 127 gram groente per dag. Dat is maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid.

Wat is dan ‘genoeg’ groente?

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groenten per dag te eten, dat vind ik een mooi streefgetal. Groenten leveren weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Meer groenten kan natuurlijk nooit kwaad, je eet er niet snel teveel van.

Tijdens het symposium ‘Onbezorgd Smullen’ in Maastricht (lees hier mijn uitgebreide verslag), sprak ik met professor Fred Brouns. Hij gaf aan dat het vooral belangrijk is om minder vlees, meer plantaardig eiwit en uiteraard voldoende groenten en fruit te eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor onze planeet. 

Een goed voorbeeld is paddenstoelen. Deze leveren weinig koolhydraten, relatief veel eiwit en veel voedingsstoffen. Brouns noemt dit een veelbelovend future food, net als algen, peulvruchten en (niet plantaardig) insecten. Deze producten kunnen (deels) vlees, soja en palmolie vervangen en daarnaast ook dienen voor vee- en visvoer. 

Groenten staan natuurlijk bekend om de gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker en longkanker (aldus Dr. Lisette Brink van het Voedingscentrum). Het is overigens wel belangrijk om veel te variëren en de groenten voor bereiding te wassen.

meer groente eten tips

Meer groenten eten doe je zo

Ik probeer bij de lunch en het avondeten altijd groenten te eten. Bij het ontbijt eet ik liever iets zoets, dus dan kies ik vaak voor fruit. Gelukkig zijn er heel veel manieren om groenten op een lekkere manier te bereiden, je hoeft echt niet alleen maar op rauwkost te knagen. Doe ik ook niet.

Dit zijn mijn tips om vaker groenten toe te voegen aan je maaltijden:

  1. Maak regelmatig een smoothie met veel bladgroenten;
  2. Zelfgemaakte soep met veel groenten is heel makkelijk en snel klaar;
  3. Kies vooral groenten die jij lekker vindt;
  4. Vergeet koken: roosteren van groenten in de oven geeft ze veel meer smaak;
  5. Pureer groenten door pannenkoeken, wraps en sauzen;
  6. Kies op zaterdagavond eens voor toastjes met een groentespread of -dip;
  7. Eet je graag brood of crackers? Doe naast het beleg er een paar plakjes komkommer of tomaat op;
  8. Zin in een snack? Neem wat worteltjes, cherry tomaatjes, radijsjes of komkommer. Eventueel met een dip, zoals hummus, pesto of nog slimmer: een groentespread.

Ik denk dat het vooral slim is om te kiezen voor groenten en bereidingen die jij lekker vindt. Ik ben zelf dol op geroosterde groenten, goedgevulde soep en guacamole. Dat maak ik dan ook regelmatig.

En mijn laatste tip: kies voor groenten uit het seizoen. Dat is een stuk duurzamer, verser en goedkoper. Hier vind je een handig overzicht waar je kunt zien welke groenten wanneer in het seizoen zijn.

Heb jij nog tips om meer groenten te eten?

Leave A Comment