Top 10 WTF’s van afgelopen jaar

Hiep hiep hoera, er is er één jarig! Vandaag word ik 28 jaar en dat leek me wel mooi moment voor een terugblik op afgelopen jaar. Gewoon even stil staan bij de toffe, bijzondere en leuke momenten van mijn leven als 27-jarige. Lees je mee?

De titel van dit artikel is trouwens geïnspireerd door mijn YouTube-held Emergency Awesome, haha. Ik kijk altijd zijn Game of Thrones video’s, waarin hij de tien grootste ‘WTF-momenten’ van iedere aflevering bespreekt. Ik geef het toe, ik ben stiekem wel een beetje een nerd.

Anyway, dit is mijn top 10 (in willekeurige volgorde) van memorabele momenten van afgelopen jaar.

1. Een jaar als zpp’er

Ik was natuurlijk al langer bezig met bloggen, maar op 1 augustus 2016 begon ik officieel als zelfstandig ondernemer. Op die dag eindigde mijn arbeidsovereenkomst bij mijn laatste werkgever en werd het serieus.

Dankzij een freelance opdracht voor twee dagen per week voor EetPaleo kon ik deze stap maken, wat heel spannend en gaaf tegelijk was. Inmiddels zijn we een jaar verder en werk ik nog steeds voor EetPaleo overigens, wat ontzettend leerzaam is.

Daarnaast doe ik af en toe andere klussen en krijg ik steeds vaker aanvragen voor samenwerkingen voor mijn blog. Zo mocht ik onder andere een koffietour door Amsterdam en een Instagram take-over voor de stad Amersfoort doen.

Het is niet altijd makkelijk, maar zó de moeite waard! Ik leer er ontzettend veel van en de vrijheid maakt me heel gelukkig.

2. Reizen

Afgelopen jaar heb ik weer heel wat afgereisd. Zo ging ik met Peter twee weken kamperen in Zuid-Frankrijk, gingen we met Peters ouders en broer naar Ameland, met mijn familie naar Edinburgh, met vrienden op wintersport in Oostenrijk en maakte ik in juni met twee vriendinnen een onvergetelijke roadtrip door Frankrijk.

Ik heb voor dit najaar alweer een paar tripjes op de planning staan, waaronder naar Ibiza, Madrid en Barcelona. Ik hoop stiekem dat Peter en ik volgend jaar ook weer een langere reis kunnen maken, maar dat is nog even afhankelijk van zijn werk.

3. Vision Quest

Iets wat ik niet snel zal vergeten is de Vision Quest in juli. Voor 24 uur alleen in het bos zitten, zonder eten, zonder tent en zonder enige afleiding. Ik kreeg ontzettend veel vragen en opmerkingen over dit avontuur, iedereen was heel nieuwsgierig hoe het was geweest. Hier lees je meer over mijn Vision Quest ervaringen.

Er zijn ook Vision Quests van vier dagen, maar dat hoeft voor mij op dit moment niet zo nodig. Wie weet in de toekomst wel, dan zal ik er uiteraard over schrijven.

4. Paleo Event

Samen met girlbosses Marinka en Anne organiseerde ik in mei het allereerste Paleo Event vanuit EetPaleo. Op die dag kwamen 550 enthousiaste paleo’ers samen in Tilburg voor diverse lezingen, workshops en kraampjes.

We waren in oktober al begonnen met de organisatie en in mei was het zover. Ik had nog nooit zo’n groot evenement georganiseerd, dat was wel echt heel gaaf!

5. Twee e-books

Afgelopen jaar schreef ik twee e-books: Doe niet zo moeilijk en Goede Start!. Ik vond het wel spannend om zoiets te maken en te gaan verkopen.

Ik heb dit jaar veel nagedacht over hoe ik meer geld wil verdienen met mijn blog. Het is natuurlijk mijn bedrijf, niet alleen een hobby. Mijn e-books zijn daar uit voort gekomen, samen met een Patreon account. Het is geen vetpot, maar samen met de freelance opdrachten en advertorials kan ik er rond van komen. Daar ben ik best trots op!

6. Beginnen met vloggen

Tja, ik ben geen échte vlogger die iedere dag een nieuwe video maakt, maar ik vind het wel verrassend leuk om te doen. De eerste keer dat ik mijn vlogcamera ergens mee naartoe nam, was de Lowlands Throwdown in oktober 2016. Toen dat best goed ging, kreeg ik de smaak te pakken.

De afgelopen tijd heb ik heel weinig gefilmd, omdat ik druk bezig was met mijn tweede e-book. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik het nu wil gaan indelen, maar ik ga zeker weer vaker filmpjes maken.

7. Winactie Robb Wolf

Voor de grap deed ik op Instagram mee met een winactie voor het boek Wired to Eat van Robb Wolf. Opeens kreeg ik bericht dat ik een gesigneerd exemplaar had gewonnen! Een paar weken later kreeg ik het boek thuisgestuurd, met een persoonlijk briefje van Robb erbij. Zo leuk.

Ik schreef ook een review over het boek, die lees je hier.

wired to eat

8. Toffe symposia

Om meer kennis op te doen ga ik graag naar symposia, conferenties en lezingen. Ook vind het leuk om die inzichten weer met jullie te delen. Deze conferenties zijn me vooral bijgebleven en heb ik na afloop een verslag over geschreven:

9. Andere kijk op voeding

Mede door deze symposia ben ik anders naar voeding gaan kijken. Voornamelijk op het gebied van duurzaamheid, maar ook wat nou precies ‘gezond’ is. Losse voedingsmiddelen kun je niet bestempelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’, het gaat vooral om het volledige eetpatroon.

Daarnaast heb ik, door een maand vegan te eten, ervaren dat ik beter tegen peulvruchten en granen kan dan ik dacht. Dat at ik niet, omdat ik deze voedingsgroepen als ‘ongezond’ beschouwde.

Inmiddels volg ik niet echt meer een specifiek dieet. Het is grotendeels plantaardig en zoveel mogelijk onbewerkt, maar ik eet ook wel eens vlees, zuivel (want: KAAS) of bewerkte voeding. Ik maak me er minder druk om en kijk vooral waar ik mij goed bij voel.

Minder vlees voelt in ieder geval heel fijn, misschien dat ik op termijn de stap nog wel ga zetten naar volledig vegetarisch eten. Ik wil het niet overhaasten, zoals ik eerder wel heb gedaan.

10. Meer zelfinzicht

Een jaartje ouder en ook wijzer? Nouja, een beetje wel misschien.

Ik ben nog lang geen zenmeester hoor, maar ik leer mezelf wel steeds beter kennen. Door (bijna) dagelijkse meditatie, boeken, workshops, mijn Mastermind groep, ondernemen in het algemeen en goede gesprekken met Peter en anderen kom ik dichter bij mezelf.

Ik kan mijn valkuilen beter herkennen en weet beter hoe ik daar mee om kan gaan. Ik ben nogal een controlfreak en perfectionist, maar langzaamaan durf ik meer dingen los te laten. Dat gaat niet vanzelf, maar we komen er wel.

Dat was mijn top 10, leuk om eens even over na te denken. Natuurlijk heb ik ook enorm genoten van andere leuke dingen, zoals een dagje naar de sauna, uitgaan met vriendinnen, gezellige etentjes of wandelen in de natuur. Alles bij elkaar maakte het tot een heel mooi jaar.

We zullen zien wat het nieuwe jaar me gaat brengen, ik heb er zin in! 

6 Comments

 1. Marjon (Uitgelezen) 10 August 2017 at 06:15

  Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  Leuke overzichtsblog! Ik denk dat je voor veel mensen een inspiratie bent 🙂

  Reply
  1. Susan 10 August 2017 at 07:52

   Dankjewel! En dat is een mooi compliment! ^^

   Reply
 2. Doris Wassmann 10 August 2017 at 08:11

  Lieve Susan,
  Van harte gefeliciteerd en een fijne dag. Fijn dat je zo blij bent met jouw blog. Ik lees hem altijd!

  Groeten van Doris

  Reply
  1. Susan 11 August 2017 at 11:22

   Dankjewel Doris! Wat leuk dat je mijn blog altijd leest. 🙂 Hoop dat het met jou ook goed gaat!

   Reply
 3. Yvonne 11 August 2017 at 06:06

  Hey Susan, gefeliciteerd! Ik vind het erg leuk om te volgen hoe je van het bloggen (deels) je werk hebt kunnen maken. Ben benieuwd wat het komen jaar gaat brengen :-).

  Reply
  1. Susan 11 August 2017 at 11:17

   Dank je wel Yvonne, leuk om te horen! 🙂 Ik volg jou ook met plezier!

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *