vision quest ervaring

Alleen in het bos zitten, zonder afleiding, zonder tent en zonder eten. Toen ik voor het eerst over een Vision Quest hoorde, dacht ik gelijk: dat ga ik nooit doen. Niks voor mij. Ik wil comfort en op zijn minst een tent tegen alle beestjes en regen. Maar toen ik er meer over las en anderen erover sprak, werd ik nieuwsgierig. Toen ik de kans kreeg om mee te doen, besloot ik om het tóch doen. In dit artikel lees je alles over wat een Vision Quest is en mijn ervaring ermee!

Wat is een Vision Quest?

Tijdens een Vision Quest zonder je jezelf af voor één tot vier dagen op een plek in de natuur. Bovendien neem je alleen de hoogst noodzakelijke dingen mee, dus geen tent, geen eten en geen afleiding. Het doel van de Vision Quest is om de tijd te nemen om volledig tot jezelf te komen en meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je doet. En om het oncomfortabele op te zoeken, zodat je kunt ervaren hoe je daarop reageert.

Het idee van de Vision Quest is gebaseerd op eeuwenoude rituelen waarbij stamleden zich terugtrekken in de natuur om antwoorden te krijgen, vaak aan de hand van visioenen. Vandaar de naam.

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook best ingewikkeld. Zeker in de moderne tijd, met extreem veel afleiding en drukte. Ik weet er zelf alles van, ik merk dat ik bijna nooit helemaal niks doe. Als ik me verveel, wat al uitzonderlijk is, dan ga ik al snel een serie kijken, het huis opruimen of scrollen door Instagram. Met een Vision Quest is verveling juist onvermijdelijk. Het enige wat wij mee mochten nemen was een notitieboekje en een pen, zodat je ideeën kon opschrijven. Verder was er niks wat voor afleiding zou zorgen, daarvoor was je compleet op jezelf aangewezen.

vision quest

Mijn Vision Quest ervaring

De Vision Quest die ik heb gedaan was op eigen initiatief georganiseerd vanuit mijn Mastermindgroep. Samen met een aantal andere ondernemers kwam ik in 2016 tot 2018 iedere zes weken samen om te sparren over onze uitdagingen op zakelijk gebied.

Om ons ook uit te dagen op persoonlijk vlak, organiseerde Mastermind-oprichtster Sjanett voor ons een Vision Quest in het Nationaal Park Hoge Kempen om België. Hiervoor huurde zij een stuk bos, regelde ze vergunningen en nam een ervaren begeleider mee die ons in de gaten zou houden.

De Vision Quest was relatief kort, namelijk 24 uur. We begonnen op zaterdagmiddag om 12 uur en kwamen op zondagmiddag om 12 uur weer samen. Sommige Vision Quests duren veel langer, maar ik vond dit voor een eerste keer eigenlijk wel prima. Voordat we een plekje in het bos gingen opzoeken, deelden we met elkaar onze intenties en verwachtingen. Daarna moesten we onze telefoons inleveren en liepen we het bos in.

24 uur met mezelf

Vlak voor aanvang was ik best zenuwachtig, want ik had geen idee wat ik kon verwachten. Na de introductie liep ik een beetje doelloos het bos in. Na heel wat twijfelen, worstelen door de bramenstruiken met blote benen en rondjes lopen vond ik een fijn plekje tussen een paar bomen.

Nadat ik mij had geïnstalleerd (lees: zeiltje op de grond, matje opgeblazen en een klein stoeltje neergezet), maakte opzichter Kenneth een foto van mij. Daarna begon het echt: ik was 24 uur met mezelf.

Gelukkig mocht ik dus een notitieboekje en pen meenemen, waar ik goed gebruik van heb gemaakt. Ik hield een dagboekje van mijn ervaringen bij en tussendoor schreef ik ideeën op voor mijn blog, plus allerlei opkomende gedachten en dromen voor de toekomst.

Als ik geen zin meer in schrijven had, ging ik op mijn matje liggen en keek ik wat om me heen. Ik zag op een gegeven moment een heel klein spinnetje ver boven mijn hoofd een web maken, waar ik een tijdje gefascineerd naar heb zitten kijken. Af en toe viel ik even in slaap of dagdroomde ik wat.

Toen het begon te schemeren, maakte ik van mijn zeiltje een overkapping om onder te gaan liggen. Ik spande een touw tussen twee bomen en maakte zo een provisorisch tentje. Gelukkig is er geen spat regen gevallen, maar toch voelde het wel prettig. Helaas bood het zeil geen bescherming tegen de vele muggen, maar met een flinke hoeveelheid DEET en citronellakaars kon ik ze aardig op afstand houden.

De volgende ochtend werd ik overdonderd door de intense rust in het bos. De zon scheen prachtig door de bomen en ik hoorde allerlei vogels fluiten. Ik had geen idee hoe laat het was, maar ik had de nacht overleefd. Daar was ik blij om, want ik had niet echt goed geslapen. Maar ik voelde me kalm en trots. Na wat schrijven, tekenen en luieren kwam Kenneth naar me toe met de mededeling dat we weer gingen verzamelen. Best een opluchting, al verbaasde het me hoe snel de dag voorbij was gegaan.

Terug bij de verzamelplek aten we soep met brood en deelden we onze ervaringen. Het was erg leuk om te horen hoe verschillend iedereen de Vision Quest had ervaren. De één had onrustig vuurtjes zitten stoken, de ander was heel relaxed geweest en had bijna alleen maar geslapen.

Vision Quest ervaring

Inzichten door de Vision Quest

Wat heb ik geleerd door de Vision Quest? Ik heb mijn belangrijkste inzichten op een rijtje gezet, al is dit natuurlijk heel persoonlijk.

 • In het begin was ik heel perfectionistisch. Ik wilde een ideaal plekje vinden en moest dat van mezelf zo goed mogelijk inrichten, in de hoop dat onze begeleider ook zou denken dat ik goed bezig was. Later durfde ik dat gelukkig wat meer los te laten, maar ik merkte dat ik veel bezig was met hoe ik overkom op anderen.
 • Ik vroeg me regelmatig af hoe laat het zou zijn. Ik realiseer me daardoor hoe sterk ons leven wordt bepaald door de tijd. Mijn telefoon miste ik eigenlijk niet, ik wilde vooral weten hoe laat het was.
 • Het viel me reuze mee om met mezelf te zijn. Ik vermaakte me wel en kon prima een tijdje niks doen. Ik raakte niet in paniek en werd ook niet extreem onrustig. In het dagelijks leven vind ik het ook heel fijn om alleen te zijn, zeker na veel sociale gelegenheden. Ik ben niet zo extravert en dat is prima.
 • De natuur is niet zo eng als ik dacht. Dat klinkt misschien stom, maar ik zag best op de kriebelende beestjes, enge geluiden en viezigheid. Kamperen vind ik leuk, maar dan wel met een comfortabele tent. Gelukkig viel het me zonder tent erg mee. Ik was zo nog meer onderdeel van de natuur en genoot echt van de rust. We hadden overigens heel erg geluk met het weer, anders was mijn ervaring misschien compleet anders geweest.
 • Niet eten was goed te doen. Ik had maar een paar keer wat trek, verder was ik er niet zo heel veel mee bezig. Al smaakte de soep na afloop wel erg lekker.
 • Ik ben op de goede weg. Ik had tijdens de Vision Quest geen inzichten over mijn werk, relatie of andere aspecten in mijn leven die compleet tegenovergesteld zijn van wat ik nu doe. Gelukkig maar!

Na afloop was ik trots op mezelf dat het me gelukt was. Ik voelde me kalm en vol vertrouwen, een heel fijn gevoel. Dit was natuurlijk nog maar een hele korte Vision Quest, toch vond ik het een hele overwinning!

vision quest nederland

Mijn 5 tips voor een succesvolle Vision Quest

Het is fijn om je goed voor te bereiden, zodat je zonder veel zorgen het avontuur begint. Dit zijn mijn vijf belangrijkste tips:

 1. Heb niet teveel verwachtingen. Als je van te voren hoopt dat je allerlei grote inzichten krijgt, dan komt dat waarschijnlijk niet. Ik probeerde er zo blanco mogelijk in te gaan. Mijn intentie was van te voren dan ook om gewoon te ervaren hoe het zou zijn om niks te moeten en zoveel mogelijk in het moment te zijn.
 2. Neem meer dan genoeg water mee. Niet alleen om te drinken, maar het is ook handig voor als je je even wilt opfrissen of je handen wilt wassen. Ik had zelf 4,5 liter water mee en dat was ruim voldoende voor een warme dag.
 3. Anti-muggen spul. Ik had een citronellakaars en DEET mee, wat heel fijn was om muggen en teken op redelijke afstand te houden.
 4. Neem twee zeiltjes mee. Eentje om een overkapping van te maken (ik spande een touw tussen twee bomen, deed daar het zeil over en maakte het vast met een paar haringen) en eentje om op te kunnen zitten. Ik had maar één zeiltje mee en een paar vuilniszakken, waar ik uiteindelijk een onderzeiltje van heb gefabriceerd. Kan ook.
 5. Andere handige dingen om mee te nemen: duct tape, haringen, een flink stuk touw, een mesje, lamp of kaars, wc papier, een schrijfboekje (als dat mag), zonnebril, warme kleding, slippers, stoeltje/hangmat en eventueel een (opblaasbaar) kussentje.

Natuurlijk zullen ze bij de organisatie van de Vision Quest je ook voldoende informeren over de voorbereidingen, maar dan heb je alvast een idee wat je allemaal mee kan nemen.

In deze vlog van Sjanett vind je nog meer tips en ervaringen van mij en andere deelnemers:

Verfrissende onderbreking

Wil je jezelf een keer uitdagen en ervaren hoe het is als je niks anders dan jezelf hebt? Dan is een Vision Quest een geweldig middel om dat te ondervinden. Het heeft mijn zelfvertrouwen laten groeien, omdat ik nu weet dat ik zoiets kan. Omdat je vrij weinig andere dingen kunt doen zet het je echt aan het denken over jezelf. Het is een tijdelijke onderbreking van het gewone, comfortabele leven en dat is best verfrissend.

Op dit moment heb ik geen behoefte aan een langere Vision Quest, ik vind het wel even goed zo. Wie weet begint het over een tijdje toch te kriebelen. Mocht ik dan weer gaan, dan zal ik uiteraard weer mijn ervaringen delen!

Heb jij weleens een Vision Quest gedaan? Of zou je dat willen doen?

10 Comments

 1. Evelyne 25 juli 2017 at 15:17 - Reply

  Super interessant concept! Nu ik dit allemaal hoor lijkt het mij ook wel fijn om zoiets een keer te gaan doen. Even helemaal tot jezelf en tot rust komen. Een met de natuur. Knap van je dat je die stap durfde te nemen!

  • Susan 26 juli 2017 at 13:41 - Reply

   Dank je wel Evelyne! Zou gaaf zijn, laat het me weten als je het gaat doen of als je nog vragen erover hebt 🙂

 2. maartje 3 augustus 2017 at 18:12 - Reply

  gaaf hoor dat je dit gedaan hebt, dapper ook!

  • Susan 4 augustus 2017 at 08:49 - Reply

   Dank je wel Maartje! 🙂

 3. Lenneke 12 augustus 2017 at 13:26 - Reply

  Vind het echt SUPERtof dat je dit hebt gedaan!

  • Susan 12 augustus 2017 at 16:27 - Reply

   Thanks Lenneke! 😀

 4. Joe 21 juni 2020 at 20:17 - Reply

  Kei interessant! Ik ben het ook van plan om te doen. Enkel nog een locatie zoeken.

 5. Irmgard Segerink 22 juni 2020 at 21:25 - Reply

  Hallo, ik zou heel graag een vision quest willen doen. Staat al lang op mijn bucket list. Heb je tips voor ergens week 34, 35 dit jaar ?

  Groet Irmgard

  • Susan 24 juni 2020 at 09:01 - Reply

   Hoi Irmgard, leuk dat je een vision quest wilt doen! Ik heb geen tips, omdat ik het destijds via-via heb gedaan. Maar er zijn veel organisaties te vinden die dit doen! Succes 🙂

 6. Candle 5 oktober 2021 at 09:32 - Reply

  Ergens ben ik wel benieuwd… dingen waar je je realiseert , bv of je de juiste partner gevonden hebt of iets… of dat dan ook enigszins een houvast is?

Leave A Comment