Alleen in het bos zitten, zonder afleiding, tent en eten. Toen ik voor het eerst over een Vision Quest hoorde, dacht ik gelijk: dat ga ik nooit doen. Niks voor mij. Maar toen ik er meer over las en er anderen over sprak, begon het toch te kriebelen. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het tóch gedaan. In dit artikel lees je alles over mijn Vision Quest ervaring!

Wat is een Vision Quest?

Tijdens een Vision Quest zonder je jezelf af voor één tot zelfs vier dagen op een plek in de natuur. Bovendien neem je alleen de hoogst noodzakelijke dingen mee, dus geen tent, geen eten en geen afleiding. Het doel van de Vision Quest is om de tijd te nemen om volledig tot jezelf te komen en meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je doet.

Het idee van de Vision Quest is gebaseerd op eeuwenoude rituelen waarbij stamleden zich terugtrokken in de natuur om antwoorden te krijgen, vaak aan de hand van visioenen. Vandaar ook de naam natuurlijk.

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook best ingewikkeld. Zeker in de moderne tijd, met extreem veel afleiding en drukte. Ik weet er zelf alles van, ik merk dat ik nooit helemaal niks doe. Als ik me verveel, wat al uitzonderlijk is, dan ga ik al snel een serie kijken, het huis opruimen of scrollen door Instagram.

vision quest

Mijn Vision Quest ervaring

De Vision Quest die ik heb gedaan is op eigen initiatief georganiseerd vanuit mijn Mastermind-groep. Samen met een aantal andere ondernemers kom ik iedere zes weken samen om te sparren over onze uitdagingen op zakelijk gebied.

Om ons ook eens uit te dagen op persoonlijk vlak, organiseerde Mastermind-oprichtster Sjanett voor ons een Vision Quest in het Nationaal Park Hoge Kempen in België. Hiervoor heeft zij een stuk bos gehuurd, vergunningen geregeld en een ervaren begeleider meegenomen die ons in de gaten zou houden.

De Vision Quest was relatief kort, namelijk 24 uur. We begonnen op zaterdagmiddag om 12 uur en kwamen op zondagmiddag om 12 uur weer terug bij elkaar. Voordat we een plekje in het bos gingen zoeken, deelden we onze intenties en verwachtingen. Daarna moesten we onze telefoons inleveren en was het al snel tijd om een eigen plekje in het bos te zoeken.

24 uur met mezelf

Vlak voor het begin was ik best zenuwachtig, ik had geen idee wat ik kon verwachten. Na een korte introductie liepen we het stuk bos in waar we een plekje mochten zoeken. Na heel wat twijfelen, worstelen door de bramenstruiken (met blote benen, jawel) en rondjes lopen vond ik een fijn plekje met een paar bomen.

Nadat ik mij had geïnstalleerd (lees: zeiltje op de grond, een matje opgeblazen en een klein stoeltje neergezet), maakte opzichter Kenneth nog een foto van mij. Daarna begon het echt: ik was 24 uur met mezelf.

Gelukkig mocht ik wel een notitieboekje en pen meenemen, waar ik goed gebruik van heb gemaakt. Ik hield een dagboekje van mijn ervaringen bij en tussendoor schreef ik ook ideeën voor mijn blog, opkomende gedachten en dromen voor de toekomst op.

Als ik geen zin meer in schrijven had, ging ik op mijn matje liggen en keek ik om me heen. Ik zag op een gegeven moment een heel klein spinnetje ver boven mijn hoofd een web maken, waar ik een tijdje gefascineerd naar heb zitten kijken. Af en toe viel ik even in slaap of begon ik wat na te denken en te dagdromen.

Toen het begon te schemeren, maakte ik van mijn zeiltje een overkapping om onder te gaan liggen. Gelukkig is er geen spat regen gevallen, maar toch voelde het wel prettig. Helaas bood het zeil geen bescherming tegen de vele muggen, maar met een flinke hoeveelheid DEET kon ik ze aardig op afstand houden.

De volgende ochtend werd ik overdonderd door de intense rust in het bos. De zon scheen door de bomen, ik hoorde vogels fluiten en.. verder was er niks. Ik voelde me heel kalm en na wat schrijven, tekenen en luieren kwam Kenneth naar me toe met de mededeling dat we weer gingen verzamelen. Best een opluchting, maar het verbaasde me hoe snel de dag voorbij was gegaan.

Terug bij de verzamelplek aten we soep met brood en deelden we onze ervaringen. Het was erg leuk om te horen hoe verschillend iedereen het had gehad. De één had onrustig vuurtjes zitten stoken, de ander was heel relaxed geweest.

Vision Quest ervaring

Inzichten door de Vision Quest

Wat heb ik geleerd door de Vision Quest? Ik heb mijn belangrijkste inzichten op een rijtje gezet, al is dit natuurlijk heel persoonlijk.

 • In het begin was ik heel perfectionistisch. Ik wilde een ideaal plekje vinden en moest dat van mezelf zo goed mogelijk inrichten, zodat de begeleider ook zou denken dat ik goed bezig was. Later durfde ik dat gelukkig wat meer los te laten, maar ik kon merken dat ik veel bezig was met hoe ik overkom op anderen.
 • Ik vroeg me regelmatig af hoe laat het zou zijn. Ik realiseerde me daardoor hoe sterk ons leven wordt bepaald door de tijd. Mijn telefoon miste ik eigenlijk niet, ik wilde vooral weten hoe laat het was.
 • Het viel me reuze mee om met mezelf te zijn. Ik vermaakte me wel en kon prima een tijdje niks doen. Ik raakte niet in paniek en werd ook niet extreem onrustig. In het dagelijks leven vind ik het ook heel fijn om alleen te zijn, zeker na veel sociale gelegenheden.
 • De natuur is niet zo eng als ik dacht. Dat klinkt misschien stom, maar ik zag best op de kriebelende beestjes, enge geluiden, viezigheid en een fikse regenbui. Kamperen vind ik leuk, maar dan wel met een comfortabele tent. Gelukkig viel het me erg mee, ik zag in hoe mooi en ingenieus de natuur is. We hadden trouwens heel erg geluk met het weer, anders was mijn ervaring misschien wel anders geweest.
 • Niet eten was goed te doen. Ik had maar een paar keer wat trek, verder was ik er niet zo heel veel mee bezig. Al smaakte de soep na afloop wel erg lekker.
 • Ik ben op de goede weg. Ik had tijdens de Vision Quest geen inzichten die compleet tegenovergesteld zijn van wat ik nu doe. Gelukkig maar!

Na afloop was ik trots op mezelf dat het me gelukt was. Ik voelde me kalm en vol vertrouwen, een heel fijn gevoel. Dit was natuurlijk nog maar een hele korte Vision Quest, toch vond ik het een hele overwinning!

vision quest nederland

5 tips voor een succesvolle Vision Quest

Het is fijn om je goed voor te bereiden, zodat je zonder al teveel zorgen het avontuur begint. Dit zijn mijn vijf belangrijkste tips:

 1. Heb niet teveel verwachtingen. Als je van te voren hoopt dat je allerlei grote inzichten krijgt, dan zal dat waarschijnlijk niet komen. Ik probeerde er zo blanco mogelijk in te gaan, mijn intentie was van te voren dan ook om gewoon te ervaren hoe het zou zijn om niks te moeten en meer in het moment te zijn. Dat bleek nog wel eens lastig, maar dat hoort juist bij het leerproces.
 2. Neem meer dan genoeg water mee. Niet alleen om te drinken, maar het is ook handig voor als je je even wilt opfrissen of je handen wilt wassen. Ik had zelf 4,5 liter water mee en dat was ruim voldoende.
 3. Anti-muggen spul. Ik had een citronella kaars en DEET mee, wat heel fijn was om muggen en teken op redelijke afstand te houden.
 4. Neem twee zeiltjes mee. Eentje om een overkapping van te kunnen maken (ik spande een touw tussen twee bomen, deed daar het zeil over en maakte het vast met een paar haringen) en eentje om op te kunnen zitten. Ik had maar één zeiltje mee en een paar vuilniszakken, waar ik uiteindelijk een onderzeiltje van heb gefabriceerd.
 5. Andere handige dingen om mee te nemen: duct tape, haringen, een flink stuk touw, een mesje, lamp of kaars, wc papier, een schrijfboekje (als dat mag), zonnebril, warme kleding, slippers, stoeltje of hangmat en eventueel een (opblaasbaar) kussentje.

Natuurlijk zullen ze bij de organisatie van de Vision Quest je ook voldoende informeren over de voorbereidingen, maar dan heb je alvast een idee wat je allemaal mee kan nemen.

In deze vlog van Sjanett vind je ook nog een heleboel tips en ervaringen van mij en andere deelnemers:

Conclusie

Wil je jezelf echt een keer uitdagen en ervaren hoe het is als je niks anders dan jezelf hebt? Dan is een Vision Quest een geweldig middel om dat te ondervinden. Het heeft mijn zelfvertrouwen laten groeien, omdat ik nu weet dat ik zoiets kan. Omdat je vrij weinig andere dingen kunt doen, zet het je echt aan het denken over jezelf.

Op dit moment heb ik geen behoefte aan een langere Vision Quest, maar wie weet begint het over een tijdje toch te kriebelen. Mocht ik dat gaan doen, dan zal ik uiteraard weer mijn ervaringen delen!

Heb jij weleens een Vision Quest gedaan? Of zou je dat willen doen?