Een vriendinnenweekend, hoe gezellig is dat! Van een citytrip tot een sportieve activiteit, er zijn zoveel dingen die je samen kunt doen. Ik probeer regelmatig een dag of weekend in te plannen met vriendinnen en heb daardoor heel wat leuke tips en aanraders verzameld.

Waarom is een vriendinnenweekend zo leuk?

Vroeger hoefde je niet echt veel te plannen. Je woonde (meestal) dichtbij je vrienden en had veel minder andere verplichtingen. Relaties, werk, kinderen, dat soort dingen. Tegenwoordig is spontaan afspreken niet meer zo makkelijk, ten minste, bij mij niet.

Een keertje samen eten is natuurlijk heel gezellig, maar dan heb je niet zoveel tijd om meer dan de standaard dingen te bespreken.

Een weekend geeft ruimte voor leuke activiteiten, maar ook voor wat meer diepgang. Een hele fijne combinatie vind ik, aangezien ik zelf liever een paar goede vrienden heb, dan een heleboel losse contacten.

Tot slot, de voorpret is altijd heel leuk. Omdat iedereen zo’n vol leven heeft, plannen we vaak zo’n vriendinnenweekend ruim van te voren in. Dat klinkt niet zo gezellig, maar het weekend komt uiteindelijk vanzelf. Aangezien je er dan rekening mee hebt gehouden, heeft iedereen echt tijd. En je hebt genoeg tijd om van te voren leuke dingen te verzinnen om samen te gaan doen.

Nu ik dit zo schrijf, besef ik me hoe dankbaar ik ben voor mijn lieve vriendinnen. Het is heel fijn om mensen om je heen te hebben waarmee je een andere band hebt dan je partner of familie. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar het is wel heel leuk om interesses met elkaar te delen.

velorail du velay

Mijn tips voor een vriendinnenuitje

Maar wat doe je dan tijdens zo’n vriendinnenweekend? Of een dag, kan natuurlijk ook. Er zijn zoveel mogelijkheden, dit is wat ik met mijn vriendinnen graag doe:

 • Serie- of filmmarathon
 • Citytrip
 • Iets creatiefs
 • Iets sportiefs
 • Naar de sauna
 • Iets leuks met eten
 • Festival bezoeken
 • Kamperen
 • Roadtrip

Hieronder geef ik je al mijn tips!

1. Serie- of filmmarathon

De ouders van de vriend van een goede vriendin hebben een huisje middenin de bossen bij Eindhoven. Een prachtige omgeving waar je weinig anders kunt doen dan wandelen of bij de open haard films kijken. Met een paar vriendinnen zijn we daar nu al een paar keer geweest.

We halen dan een heleboel eten, nemen spelletjes mee (Kolonisten van Catan is onze favoriet) en kijken films of series.

Dit hoeft natuurlijk niet per se in een huisje in het bos, het kan ook gewoon bij iemand thuis. Kies een serie of een paar films uit, haal lekker eten en klaar ben je.

Ik heb zoal met vriendinnen gekeken:

Series:

 • Stranger Things
 • Sense8
 • The OA
 • The Alienist
 • 3%

Filmmarathon:

 • Jurassic Park
 • Lord of the Rings
 • Harry Potter

2. Citytrip (naar Valencia!)

Ik ben in de afgelopen jaren naar meerdere steden geweest met vriendinnen, waaronder Lissabon, Granada en Londen. Ook een dagje of weekendje in Nederland of België is leuk, denk aan oude steden als Delft of Brugge.

Maar mijn grote favoriet voor een citytrip met vriendinnen is naar Valencia. Deze stad is ontzettend veelzijdig, waardoor je je nooit hoeft te vervelen en er is voor ieder wat wils.

Je kunt naar het strand, musea bezoeken, oude en moderne architectuur bekijken, sportieve activiteiten doen, zoals fietsen en yoga. En heel erg lekker eten, ook niet onbelangrijk!

Ik verbleef met mijn goede vriendin Christianne in april 2019 vijf nachtjes in de Mindfulness Retreat Valencia Bed & Breakfast en dat was heerlijk. Gelegen op een perfecte locatie in de stad, inclusief luxe ontbijt iedere dag en ‘s ochtends de mogelijkheid om bij de Nederlandse eigenaar Thijs te mediteren in de speciale meditatiekamer.

Een absolute aanrader om met vriendinnen te doen! Ik heb ook een uitgebreid artikel over Valencia geschreven met een heleboel tips om te doen in deze geweldige stad: Wat te doen in Valencia.

3. Iets creatiefs

Ik heb een aantal hele creatieve vriendinnen. We kennen elkaar van de middelbare school en deden allemaal CKV (culturele kunstzinnige vorming). Daarom vinden we het nog steeds leuk om af en toe iets creatiefs samen te doen.

Zo ging ik met twee vriendinnen laatst Stipstijlen (porselein bestippen) en met een andere vriendin deed ik een workshop Handlettering. Ook heb ik bij Creative Life in Utrecht een workshop Aquarel en een workshop Viltbloemen maken gevolgd.

Maar je hoeft niet per se allerlei workshops te volgen, de meeste dingen kun je heel makkelijk thuis doen met materialen uit een hobbywinkel en een uitleg van het internet.

Tip: borduur- en verfspullen kun je ook heel makkelijk meenemen in je tas naar het park of tijdens een weekendje weg.

stipstijl

4. Iets sportiefs

Met mooi weer is het natuurlijk ook leuk om iets actiefs te doen. Sommige dingen hoeven echt niet veel geld te kosten, zoals een fietstochtje. Neem bijvoorbeeld wat eten mee voor onderweg of ga op de fiets naar een leuk restaurantje.

Zo heb ik meerdere fietstochtjes met vriendinnen gemaakt, onder andere naar een ijsboerderij, een schattig theehuisje en een maïsdoolhof.

Zoek iets leuks in de buurt waar je op de fiets makkelijk kunt komen, dan heb je twee vliegen in één klap.

Ook leuk is om een waterfiets, fluisterbootje of kano te huren. Of ga eens een paar uurtjes klimmen of boulderen! Veel lol (en spierpijn) gegarandeerd.

5. Sauna of andere ontspanning

Altijd fijn, een dagje naar een sauna. Lekker badderen en ondertussen kun je bijkletsen, lekker eten en ben je helemaal ontspannen. Meestal zijn er wel aanbiedingen te vinden op internet, hou dat zeker in de gaten!

In plaats van de sauna raad ik je ook aan om eens te gaan floaten. Je drijft dan een uurtje in een afgesloten tank met heel zout water. Klinkt een beetje raar, maar het is heel ontspannend. Ze zeggen wel 1 uur floaten 4 uur slapen simuleert.

Dit deed ik laatst met een vriendin in Amsterdam. We gingen eerst samen lunchen en daarna allebei een uurtje floaten. Heerlijk.

Een andere tip is om een keer cryotherapie te doen, dit deed ik samen met een goede vriend van mij bij Freezlab in Amsterdam. Een hele bijzondere ervaring!

freezlab

6. Iets met eten

Eten is altijd goed, toch? Samen lekker koken, uiteten gaan, een high tea of picknicken is sowieso gezellig. Wat ik ook heel leuk vind, is een WijnSpijs wandeling. Dit is een wandeling door een stad naar keuze waar je bij een aantal restaurantjes een hapje en drankje krijgt. Dit heb ik met vriendinnen al in Groningen, Zwolle en Amersfoort gedaan. Zo ontdek je meteen een heleboel leuke restaurants bij jou in de buurt!

Ook heb ik een keer met een vriendin een workshop kimchi maken gedaan. Super leerzaam en gezellig. Na afloop mochten we een gerecht met kimchi proeven en natuurlijk onze eigen pot kimchi mee naar huis nemen.

Of ga eens naar een fruittuin, waar je fruit mag plukken. Ook erg leuk om samen te doen en daarna iets lekkers te maken met het fruit. Ik ging een keer met een vriendin naar Fruittuin van West in Amsterdam, een hele leuke plek!

fruittuin van west

7. Festival

Ik ben zelf niet echt een hele fanatieke festivalganger. Maar als het lekker weer is, er leuke muziek is en er een gezellige sfeer hangt, dan ga ik er graag naartoe.

Zo vind ik het Bevrijdingsfestival, Noorderzon en De Parade sowieso erg leuk. Of een food festival, zoals Lepeltje Lepeltje. Dit is allemaal gratis toegankelijk, maar je kunt natuurlijk ook samen naar een groot festival als Pinkpop of Lowlands.

In 2015 ben ik met vriendinnen bij festival Beyond geweest, een soort mini Burning Man. Ik weet alleen niet of dat nog steeds wordt georganiseerd, maar tof was het wel!

vriendinnen dag tips

8. Kamperen

Je moet ervan houden, maar in de zomer is een weekendje kamperen ook erg gezellig met vriendinnen. Dat hoeft niet ver weg, zo ging ik afgelopen zomer met twee vriendinnen kamperen in Ommen (bij Zwolle in de buurt).

Even back-to-basic, waardoor je extra veel tijd hebt om samen te koken, wandelen en bijvoorbeeld te zwemmen.

9. Roadtrip

In de zomer van 2017 heb ik met twee vriendinnen een tiendaagse roadtrip door Frankrijk gemaakt. Dit stond al jaren op onze planning en het was ontzettend tof om te doen.

We gingen via de Elzas naar de Provence en Middellandse Zee, en terug via de Auvergne en Nancy.

De voorpret alleen al is ontzettend leuk, maar de reis zelf was onvergetelijk. Binnenkort willen we eigenlijk nog een roadtrip gaan organiseren, maar dan langs de westkust van Frankrijk.

Bekijk ook mijn volledige artikel over deze roadtrip door Frankrijk!

nancy

Organiseer jij wel eens een vriendinnenweekend?