Skin positivity is een term die op Instagram veel voorbij komt. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kun je skin positive worden? Waarom is dit zo belangrijk, maar is het ook iets om voorzichtig mee te zijn? In dit artikel deel ik mijn ervaringen en ideeën over skin positivity.

Acne leren accepteren

Ik heb sinds mijn dertiende last van acne. Inmiddels ben ik bijna dertig en is mijn huid nog steeds niet volledig zuiver. Gelukkig is het al een stuk minder dan voorheen, maar dat was een lange zoektocht met veel diepe dalen. Daarover heb ik een uitgebreid artikel geschreven: mijn acne verhaal.

Ik was altijd enorm onzeker over mijn uiterlijk, maar ik heb de acne steeds meer leren accepteren. Ik was zelfs op tv (!) zonder bedekkende make-up op, om openlijk te vertellen over mijn acne.

Nu is mijn acne al een stuk minder heftig dan voorheen, waardoor het natuurlijk ook makkelijker is om te accepteren. Maar ook nu zijn soms de puistjes heftiger en weet ik: ik ben oké.

Bekijk deze video voor mijn hele acne verhaal.

Skin positivity trend

In de periode dat ik zelf opener werd over mijn acne, kwam ik erachter dat er een hele online trend gaande was. Skin positivity dus. Hierbij delen mensen onder de hashtag #skinpositivity selfies met hun onzuivere huid. Overigens niet alleen van acne, maar ook van eczeem, psoriasis, rosacea, noem maar op.

Het uitgangspunt: ook met een imperfecte huid mag je er zijn.

Skin positivity werd vooral bekend doordat beroemdheden als Justin Bieber en Kendall Jenner hun puistjes op social media toonden. Hierdoor gingen anderen ook hun make-up- en filterloze selfies delen. Een mooie stap naar meer openheid en normalisatie van huidaandoeningen.

Voordelen van skin positivity

Het is belangrijk dat de skin positivity-beweging er is. Er zijn een aantal voordelen die het met zich meebrengt, namelijk normalisering, het laten zien dat je niet de enige bent en het ontkrachten van vooroordelen.

1. Normalisering van huidaandoeningen

Door meer zichtbaarheid, nu nog vooral op Instagram, worden huidaandoeningen genormaliseerd. Ontzettend veel mensen hebben er last van, maar je ziet het nauwelijks in de reguliere media.

Ik heb nog nooit een model of acteur met acne of psoriasis gezien. Ze zijn er vast wel, maar dan zijn ze waarschijnlijk volledig geplamuurd met een dikke laag make-up. Dat terwijl zo’n 85% van de jongeren last heet van puistjes, en daarna zelfs nog 5% van de mensen acne houdt.

De eerste stap in normalisering is deze online trend, maar ik hoop dat het in de toekomst ook normaler wordt om met onzuiverheden op tv of in een blad te verschijnen.

Hoe meer zichtbaarheid van huidaandoeningen, hoe duidelijker het wordt dat schoonheid veel breder is dan het perfecte plaatje in de media. Het laat zien dat veel meer mensen géén perfecte huid hebben dan wel en dat dat heel normaal is.

2. Minder alleen voelen

In de puberteit hoorde ik ontzettend vaak dat ik wel ‘over de puistjes heen zou groeien’. Nou, dat bleek dus niet het geval. In mijn omgeving had niemand last van acne als ik, dus dan ga je je al snel raar voelen. De online community kan enorm helpen je niet zo alleen te voelen.

Je vindt er gelijkgestemden, mensen die ook hun ervaringen delen. Dat kan ontzettend fijn zijn als je je door je huidaandoening soms alleen en raar voelt.

3. Ontkrachten van vooroordelen

In het geval van acne, maar dit geldt vast ook voor andere huidaandoeningen, zijn er talloze vooroordelen. Mensen associëren acne met onvoldoende hygiëne en slechte eetgewoontes, maar daar is niks van bewezen. Sterker nog, veel mensen met acne zullen juist heel veel doen met huidverzorging en voeding.

Veel mensen in de skin positivity-community delen hun ervaringen met huidverzorging, medicatie, voeding, noem maar op. Maar er wordt ook veel gedeeld welke reacties ze krijgen van mensen. Het bekendste voorbeeld is wel de video ‘YOU LOOK DISGUSTING’ van Em Ford.

Reacties en goed bedoeld advies kunnen enorm kwetsen. Veel mensen hebben geen idee hoeveel moeite je doet en hoeveel je al hebt geprobeerd. Het is geen kwestie van gezonder eten of vaker je gezicht wassen, daar heeft het (bijna) niks mee te maken.

Nadelen van skin positivity

Zitter er ook nadelen aan skin positivity? Nou, in zekere zin wel. Ik zou het misschien beter ‘bezwaren’ kunnen noemen, of dingen waar ook rekening mee gehouden moet worden.

#1. Huidprobleem niet serieus genoeg nemen

Veel huidaandoeningen creëren veel pijn en schade. Denk aan onderhuidse ontstekingen, littekens en hyperpigmentatie. In het kader van skin positivity zou je kunnen zeggen dat dit allemaal oké is, en dat is het in zekere zin ook, maar het is in veel gevallen te voorkomen door een goede medische behandeling.

Ik vind dat skin positivity niet alleen om acceptatie en normalisering moet draaien, maar ook om het serieus nemen van de aandoening. Veel mensen, waaronder ikzelf, lopen veel te lang rond met een huidaandoening omdat ze het gevoel hebben dat ze het zelf moeten oplossen.

Doordat ik de acne als mijn eigen schuld zag, ging ik niet meer naar de huisarts. Ik zou het zelf moeten oplossen, met dure cremes en behandelingen.

Teveel skin positivity kan er voor zorgen dat mensen een goede behandeling laten varen en dat is ook heel erg zonde. Skin positivity zou ook moeten draaien om het accepteren van behandeling.

Want, eerlijk is eerlijk, ik heb nog steeds liever geen acne dan wel.

2. Gevoel dat je positief ‘moet’ denken

Ik ben ontzettend voorstander van positief denken en uit alles een les proberen te halen. Maar soms voel je je gewoon enorm rot en ook dat mag er zijn.

Een risico van skin positivity is dat mensen dit gaan associeren met het jezelf kwalijk nemen als je negatief over je huidaandoening denkt. Dan word je boos op jezelf, omdat je soms boos op jezelf bent.

Ik denk dat skin positivity ook het accepteren van die baalmomenten is, in plaats van jezelf verplichten continu positief erover te zijn. Want dat is gewoon onmogelijk en hoeft helemaal niet.

In sommige gevallen ontwikkelen mensen met huidaandoeningen zelfs psychosociale stoornissen, zoals een depressie of Body Dysmorphic Disorder. Dit kan met een beetje skin positivity niet behandeld worden, daar is serieuze hulp van een psycholoog of psychiater voor nodig.

Ben ik dan helemaal negatief over skin positivity? Nee, absoluut niet. Het kan zeker helpen om positiever over jezelf te leren denken en in te zien dat je niet de enige bent. Maar het is geen geneesmiddel. De behandeling van de huidaandoening én het serieus nemen van psychosociale problemen zijn ook ontzettend belangrijk.

Deze foto is gemaakt in 2014, toen ik heel negatief over mezelf dacht. Ik durfde de foto toen niet te delen op mijn blog.

Verschil skin positivity en body positivity

De overkoepelende ontwikkeling is de body positivity-trend, een tegenreactie op de standaard schoonheidsidealen. Alle mensen, in alle vormen, zijn het waard. Ze mogen er zijn, ze zijn mooi, slim en waardevol. Weg met de fat (en skinny) shaming.

Bij body positivity draait het om het vieren van alle lichamen. Kritiek hierop is dat overgewicht zou worden gepromoot. Het zou ervoor zorgen dat mensen minder moeite doen om op een gezond gewicht te blijven, want ‘dik zijn is prima’.

Maar daarmee wordt het punt gemist. Het gaat niet om het stimuleren van dikker worden, het gaat om acceptatie van diversiteit. Niet alleen ‘dik’, maar ook slank of gespierd. We hoeven niet allemaal dik te zijn, alle lichamen zijn mooi.

De skin positivity-trend is hier onderdeel van, waarmee ook wordt gestreefd naar acceptatie van alle verschillende soorten huiden. Maar, toch denk ik dat er een verschil tussen body positivity en skin positivity is.

Bij skin positivity gaat het ook om het behandelen van de huidaandoening, bij body positivity staat acceptatie centraal. Bij beide is zelfliefde en zelfzorg belangrijk, maar mensen met een huidaandoening zullen (denk ik) liever alsnog van de aandoening af zijn.

Helaas zijn veel huidaandoeningen, waaronder acne, chronisch, waardoor het nooit volledig weg zal gaan. Het gaat voornamelijk om het onder controle houden van de aandoening.

Zo word je meer skin positive

Hoe doe je dat nou, meer skin positive worden? Wat als je een hele vervelende huidaandoening hebt? Dit heeft mij heel erg geholpen om mezelf meer te accepteren, ook met acne.

1. Het is niet je eigen schuld

Mijn allerbelangrijkste inzicht was dat ik het niet meer als mijn eigen schuld zag. Misschien klinkt dit heel stom, maar acne wordt heel vaak als ‘kwaaltje’ gezien wat wel weer overgaat na de puberteit. Toen dat bij mij niet het geval was, kreeg ik het gevoel dat dat aan mij lag.

Er is een enorm grote schoonheidsindustrie die allerlei claims maakt over het bestrijden van acne met crèmes, lotions en maskers. Als het daarmee niet lukt, kun je ook nog detoxen of bepaalde diëten volgen voor een stralende huid. En als het dan nog steeds niet lukt? Tja, dan doe je gewoon niet genoeg je best.

Dat laatste wordt niet letterlijk gezegd, maar dat idee ontstond er wel in mijn hoofd. Totdat ik, middels gesprekken met dermatologen, erachter kwam dat acne een chronische huidaandoening waar veel te makkelijk over gedaan wordt. Wat een opluchting. Het lag niet aan mij.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere huidaandoeningen. Toch is acne een beetje een uitzondering, omdat daar vaak heel licht over gedacht wordt.

Hieronder een recente post van mij op Instagram, waar ik vertel over alle behandelingen die ik (vaak zonder blijvend resultaat) probeerde.

Dit bericht bekijken op Instagram

Dit heb ik allemaal geprobeerd tegen mijn acne (in willekeurige volgorde, in een periode van 16 jaar): 1. Benzoylperoxide 2. Detox sapkuur 3. Doxycyline (kuur van 6 maanden) 4. Tretinoïne crème 5. DIM supplement 6. Paleo dieet 7. Whole 30 dieet 8. Vegan eten 9. La Roche Posay producten 10. Huid-haar-nagels pillen 11. Appelciderazijn met water drinken in de ochtend 12. Warm water met citroen in de ochtend 13. Geen koffie 14. Probiotica in allerlei soorten en maten 15. Salicylzuur gel 16. Oil cleansing method 17. Alleen met water wassen 18. Diverse behandelingen bij de schoonheidsspecialiste 19. Diane-35 pil 20. Fruitzuurpeelings 21. Actieve houtskool masker 22. Appelciderazijn op m’n gezicht 23. Tea tree olie 24. Bio oil 25. Vichy producten 26. Diverse supplementen aangeraden door natuurartsen 27. Aloë vera gel 28. Honing masker 29. Nog meer soorten crèmes, gels, scrubs van allerlei merken 30. Stomen 31. Tarwegrassap Dit zal nog niet eens alles zijn, vrees ik. 🙈 Om maar duidelijk te maken: grote kans dat iemand met acne zelf al heel veel heeft geprobeerd. Ongevraagd advies is lief bedoeld, maar vaak kwetsend. Het impliceert dat iemand niet z’n best zou doen. En ik heb dus nog steeds lichte acne (soms bijna weg, soms weer wat erger), want het is een chronische huidaandoening. Er is tot nu toe geen definitieve oplossing voor acne, alleen dingen om het onder controle te houden. Wist ik dat maar eerder, had me veel geld, moeite en schuldgevoelens bespaard. 😌 #skinpositivity #acneisoke #acnepositivity #acnejourney #bodypositivity #zelfliefde #huidverzorging #adultacne #volwassenacne

Een bericht gedeeld door Susan Dullink (@susandullink) op

2. Je bent veel meer dan je huid

Het klinkt als een enorm cliché, maar het is waar. Schoonheid is iets wat je uitstraalt, niet of je voldoet aan het perfecte plaatje. Als je zelfverzekerder wordt, zien andere mensen dat gelijk. Focus je heel erg op je huid en je onzekerheden, dan valt dat ook op.

Je bent veel meer dan je huid. Wat je doet, hoe je anderen helpt en inspireert, dat is veel belangrijker dan je uiterlijk. Natuurlijk wil je ook letterlijk goed in je vel zitten, dat snap ik volledig.

Als ik in de put zat, zei mijn vriend Peter heel vaak dat ik mooi was zoals ik was. Hij wilde bij mij zijn, die acne maakte hem niks uit. Mijn ogen, lach, uitstraling en vooral mijn dromen en passies.

Je bent een compleet mens, goed genoeg zoals je bent.

3. Vraag om hulp

Heb je echt last van je huid, ga dan naar je huisarts. Denk niet dat je je aanstelt, daar is de huisarts voor. Geef aan als je een keer naar een dermatoloog wilt en dat je er mentaal last van hebt.

Hulp vragen is accepteren dat je het niet alleen hoeft te doen. Ook dat is liefde voor jezelf. Je bent niet alleen in dit proces, er zijn mensen in gespecialiseerd om jou te helpen.

En als je durft, probeer er open over te zijn als mensen ernaar vragen. Vervelende opmerkingen en ongevraagd advies zul je sowieso krijgen. Ik zeg nu altijd gelijk dat acne een chronische huidaandoening is en dat ik er aanleg voor heb. En ja, ik was m’n gezicht wel hoor.

Ontkracht die vooroordelen, stap voor stap zullen we dan anderen laten inzien hoe goed we al ons best doen. Meer kun je niet doen.


Verder lezen, luisteren en kijken

Door verschillende media ben ik benaderd om over mijn ervaringen met acne en de skin positivity trend te vertellen, waaronder EditieNL, de Volkskrant en Radio2.

Mijn interview over acne bij EditieNL
  • augustus 2018 – tv-item over acne bij EditieNL
  • augustus 2018 – artikel over mijn acne op RTLNieuws.nl
  • augustus 2018 – artikel over de skin positivity trend in de Volkskrant
  • augustus 2018 – radio-interview over skin positivity op FunX
  • april 2017 – radio-log ‘Vier je imperfecties’ op NPO Radio 2

Ook maakte ik een meerdere podcasts over acne, skin positivity en de impact van acne op je leven.

Podcast over skin positivity

Interview met dermatoloog Rieke Driessen over de oorzaken en behandeling van acne.

Op basis van een gesprek met psychodermatoloog Patrick Kemperman vertel ik meer over de psychologie van acne.

Lees ook mijn andere artikelen over acne:

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen arts of wetenschapper. Ik hoop je met dit artikel vooral te inspireren om minder streng voor jezelf te zijn en om hulp te vragen als dat nodig is. Mocht je vragen, tips of feedback hebben: laat het me gerust weten.