edinburgh hotspots
By Categories: Wereld5 Comments

Ik moet bekennen dat ik zelf niet zo gauw aan Edinburgh zou denken als reisbestemming. Denk ik aan Schotland, dan denk ik aan kilts, whiskey en het monster van Loch Ness. Het is dat mijn ouders zo enthousiast zijn over deze Schotse stad, ze nodigden mij en Peter (samen met mijn broer, zijn vrouw, mijn oom en tante) uit om er een paar dagen samen naartoe te gaan. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Eens kijken wat er van mijn vooroordelen waar was.

Iedere dag kwamen de kilts, whiskey en (knuffels van) Nessie wel voorbij, maar er waren gelukkig genoeg andere dingen te doen, te zien en te drinken. Zo kwam ik erachter dat J.K. Rowling in Edinburgh is begonnen met de Harry Potter boeken. Ons appartement zat boven The Elephant House, het café waar ze altijd zat te schrijven. Edinburgh was haar inspiratie voor Zweinstein, de Wegisweg (Diagon Alley) en Voldemorts echte naam Tom Riddle (naar de grafsteen van ene Thomas Riddle op Greyfriars Kirkyard).

Ik was vroeger dol op de Harry Potter boeken en wachtte iedere zomer met smart op een brief van Zweinstein. Helaas is die brief is nooit gekomen, maar de magie was wel te voelen in de kronkelende steegjes, oude cafeetjes en winkeltjes van Edinburgh.

Op Tweede Kerstdag vlogen we in een uur naar Edinburgh vanaf een rustig Schiphol. Met de tram ben je in drie kwartier vanaf het vliegveld op Princes Street, de grootste winkelstraat van Edinburgh.

We wandelden vanuit daar in tien minuten richting Old Town, het oude stadshart, waar we verbleven. De stad was nog in kerstsferen met een grote kerstmarkt en gezellige kerstverlichting. ’s Middags rond vier uur werd het al donker, wat voor extra sfeer in de stad zorgde.

Direct een goede reden om lekker vroeg een pub in te duiken. Ik ben niet zo’n bierdrinker, maar appelcider vind ik wel erg lekker. Ik heb verschillende soorten geproefd, maar vooral de Aspall cider (in veel pubs op de tap) dronk ik graag.

We hadden twee volle dagen om Edinburgh te ontdekken. Het centrum is niet zo heel groot, dus genoeg tijd om een heleboel te zien, te doen en te proeven. Ik deel hieronder mijn favoriete bezienswaardigheden, eettentjes en dingen om te doen, samen met een heleboel foto’s.

Ik moet toegeven: Edinburgh heeft me verrast!

wat te doen in edinburgh

royal mile edinburgh

dean village edinburgh

dean village edinburgh

edinburgh castle

grounds of stockbridge edinburgh

grounds of stockbridge edinburgh

grounds of stockbridge edinburgh

under the stairs edinburgh

under the stairs edinburgh

trainstation edinburgh

edinburgh

arthur's seat edinburgh

edinburgh

brew lab edinburgh

brew lab edinburgh

checkpoint edinburgh

checkpoint edinburgh

checkpoint edinburgh

img_2007-copy

jolly judge edinburgh

national museum of scotland edinburgh

Zien

Edinburgh Castle – niet te missen op een heuvel midden in de stad
The Real Mary King’s Close – een oude ondergrondse stad onder de Royal Mile
The National Museum of Scotland – kunst, cultuur, natuur en technologie omgeven door prachtige architectuur (gratis entree)
Greyfriars Kirkyard – een bijzondere oase van rust middenin de stad

Doen

Royal Mile – van winkeltje naar winkeltje de hoofdstraat van Old Town op- of aflopen
Dean Village – loop van deze oude wijk (vroeger een dorpje) naar hip Stockbridge langs de Water of Leith
Calton Hill – door deze 100 meter hoge heuvel met Grieks geïnspireerde bouwwerken wordt Edinburgh ook wel ‘Athene van het Noorden’ genoemd
Arthur’s Seat – het is even een wandeling, maar deze berg biedt een prachtig uitzicht over de stad

Eten & drinken

Koffie + lekkers – hipsters en fantastische flat whites bij Brew Lab
Ontbijt – de lekkerste pannenkoekjes en avocado toast bij Checkpoint
Lunch – soep, brood en glutenvrij zoet bij Grounds of Stockbridge
Drankjes – verstopte huiskamerkroeg The Jolly Judge / typisch Schotse pub The Last Drop
Schotse keuken – klassiekers in een modern jasje bij The Cellar Door
Burgers + shared dining – relaxte sfeer en heerlijk eten bij Under The Stairs

Sfeer proeven? In deze vlog geef ik je een kijkje in ons weekendje in Edinburgh!

Ben jij wel eens in Edinburgh geweest? 

5 Comments

 1. Ingrid 5 januari 2017 at 12:27 - Reply

  Oooh nu wil ik weer terug! Fijn dat het zo leuk was en prachtige foto’s Suus!! <3

  • Susan 5 januari 2017 at 13:20 - Reply

   Ik krijg ook nu alweer heimwee.. en de 50mm lens is goed gebruikt, zoals je ziet! 😉

 2. Laura 6 januari 2017 at 10:52 - Reply

  Leuk! Wij zijn er vorig jaar (2 daagjes helaas maar) geweest tijdens onze rondreis in Schotland. National museum en Edinburgh Castle ook gezien, vond ik erg gaaf!
  Mocht je nog eens teruggaan naar Schotland, Cairngorms national park is absoluut een aanrader en Isle of Skye is ook erg mooi!

  • Susan 9 januari 2017 at 10:17 - Reply

   Dank je Laura, ik wil heel graag nog eens terug naar Schotland. Het heeft me echt zo verrast! De natuur lijkt me prachtig, ik ga je tips onthouden. 🙂

 3. Jesper 7 december 2018 at 12:59 - Reply

  Leuk om nog meer over Edinburgh te lezen. Afgelopen oktober ook zelf geweest en erg verrast. Wat een fijne stad! Mooie foto’s ook! 🙂

Leave A Comment