Ontdek je #bestnine op Instagram. Deel je 2017 soundtrack van Spotify. Bekijk nu jouw jaar in vogelvlucht op Facebook.

Het jaar is nog niet voorbij, maar de top 10-lijstjes en terugblikken vliegen ons om de oren. Het leven gevat in cijfers, likes en hartjes. Van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Tegelijkertijd zijn we alweer druk bezig met doelen stellen voor volgend jaar. Het liefst nog beter, succesvoller en leuker dan dit jaar.

Een jaar geleden was ik er als nieuwbakken zzp’er ook druk mee. Ik schreef mijn jaardoelen op, maakte berekeningen van bezoekersaantallen, omzetcijfers en de producten die ik zou moeten maken. Ik had een vaag idee van waar ik ‘over vijf jaar zou willen staan’ en hoe ik dat zou moeten bereiken.

Na twee maanden lag dat prachtige plan in de prullenbak. Het was totaal niet inspirerend of motiverend. Ik liep vast en begon opnieuw. Want langetermijndoelen stellen, dat is een vereiste als je succesvol wilt zijn als ondernemer. Of in het leven.

Nou, het spijt me. Ik sla dit jaar ff over.

Toch even een terugblik op dit jaar: de grootste les die ik heb geleerd is dat ik niet krampachtig doelen moet stellen voor mezelf.

Want weet ik veel wat ik wil?

Ik weet nog net dat ik komend jaar naar Japan wil en dat ik stukjes wil blijven schrijven. Veel verder dan dat kom ik niet. Oja: het laatste seizoen van Game of Thrones kijken.

Dat vind ik eigenlijk wel een prima plan.

Geen langetermijndoelen stellen geeft me veel meer ruimte om creatief te zijn, nieuwe dingen te proberen en kansen te grijpen die zich tussentijds aandienen. Ik wil mezelf graag de tijd geven om mijn eigen stijl te ontwikkelen en te bedenken wat ik echt leuk vind. Daar helpt een strikte contentplanning of hooggegrepen omzetdoel niet bij.

Ook vraag ik me af of al die doelstellingen wel gelukkig maken. Hoe tevreden ben je in de tussentijd? Of mag je pas genieten als je het behaald hebt?

Misschien ben ik nog te jong met mijn 28 jaar. Mijn leven kan nog alle kanten op en dat vind ik prettig. In Nederland of in het buitenland wonen, wel of geen kinderen, bloggen, een boek schrijven, lezingen geven of toch iets anders doen: ik weet het nog niet. Waarom zou ik dat dan nu al grotendeels moeten vastleggen in een meerjarenplan?

Toch is dit soms een worsteling. Dan zie ik anderen met plezier grote doelen opschrijven en die daadwerkelijk behalen. Of dan zie ik op Facebook een webinar voorbij komen over ‘het creëren van de juiste succesmindset’. Ergens krijg ik dan weer de neiging om zelf ook zo’n plan te schrijven, want als ondernemer…

Must. Resist.

In plaats daarvan ga ik nu per kwartaal een paar doelen opstellen. Op die manier kan ik voor korte tijd met veel focus ergens aan werken. Na drie maanden kan ik mijn voortgang evalueren en bedenken hoe ik verder wil gaan. Zonder groot einddoel in m’n hoofd, maar met plezier in het proces.

Ik verwacht dat dat voor mij als creatieveling (als ik mezelf zo mag noemen) beter werkt. Het is wel een stok achter de deur om te blijven groeien, maar geen enorme creativiteitsdoder.

Geen idee hoe mijn leven in vogelvlucht er aan het einde van 2018 uit ziet en dat is maar goed ook.