Zwarte bonen brownies met kokosslagroom

Nog op het nippertje voor Valentijn, maar eigenlijk altijd lekker: brownies. Dit zijn niet zomaar brownies, dit zijn zwarte bonen brownies. De eerste keer dat ik hoorde van bonen in een brownie, leek me dat erg vies. Ik kon me niet voorstellen hoe dat zou smaken. Gelukkig las ik overal dat je het niet zou proeven, dus ik kon het niet weerstaan om het een keertje te proberen.

Zwarte bonen brownies?

Ja, dus. De zwarte bonen vormen de basis van het beslag, je hebt verder geen meel nodig. Best wel geniaal! Het is daardoor ook glutenvrij, eiwitrijk en vezelrijk. Win-win-win. Ik heb het even uitgerekend: één stuk brownie (als je uit dit recept 8 stukken haalt) levert 163 calorieën, met 5,6 gram eiwit en 4,2 gram vezels. Niet slecht voor een brownie, toch?

En geloof mij, je proeft de bonen inderdaad echt niet. Het is een heel simpel beslag, het enige wat je nodig hebt is een goede keukenmachine of staafmixer om het beslag glad te pureren. Bak het niet te lang, zodat de zwarte bonen brownies lekker smeuïg blijven.

vegan brownies

Kokosslagroom maken

Slagroom bij een brownie maakt het echt af. Ik eet zelf niet zoveel zuivel, omdat ik daardoor meer last van mijn acne krijg. Een goede vervanger voor gewone slagroom is kokosslagroom. Als je een blik kokosmelk een nachtje in de koelkast zet, ontstaat er bovenop een dikke laag room. Dat schep je er vanaf en klop je luchtig met wat ahornsiroop.

In sommige toko’s en online kun je ook blikken met alleen deze dikke room kopen, bijvoorbeeld van het merk Aroy-D. Dat heet dan vaak ‘Coconut Cream’ (niet verwarren met santen, wat ook wel ‘creamed coconut’ heet).

Het resultaat is een lobbige room met een lichte kokossmaak. Waarschijnlijk net zo vet als gewone slagroom trouwens, dus voor de calorieën hoef je het niet te doen.

brownies

zwarte bonen brownies

Ingrediënten:

Voor de zwarte bonen brownies

  • 400 gram zwarte bonen (uitlekgewicht 265 gram)
  • 3 eieren
  • 70 gram cacaopoeder
  • 10 medjool dadels
  • 1 el ahornsiroop
  • 3 el kokosolie
  • 2 tl baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout)

Voor de kokosslagroom

  • half blik kokosroom (ongeveer 200 ml)
  • 1 el ahornsiroop

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze even om.
  • Doe de bonen samen met de dadels, ahornsiroop, eieren en kokosolie in een keukenmachine en pureer tot een glad beslag.
  • Voeg de cacao en baking soda toe en mix het geheel tot een glad, maar stevig beslag.
  • Vet een klein bakblik in (of bekleed met bakpapier) en schep het beslag in de vorm.
  • Bak de brownie ongeveer in 25 minuten gaar. Zorg dat het niet te lang bakt, dan wordt de brownie droog. Als een satéprikker er net niet schoon uitkomt is de brownie goed.
  • Maak ondertussen de kokosslagroom. Doe de kokosroom met de ahornsiroop in een kom. Klop voor een paar minuten luchtig met een garde.
  • Zodra de brownie klaar is, laat deze even afkoelen en snijd in 8 stukken.
  • Bestrooi eventueel met wat kokosrasp en serveer met een dot kokosslagroom!

Let op: het beslag is stevig, maar wel schenkbaar. Als het te dik is, voeg dan wat water, ahornsiroop of een ei toe om het beslag wat dunner te maken.

1 Comment

  1. Fiona 28 February 2017 at 13:42

    Super lekker, heb m al 2x gemaakt. Man en kids vinden het ook heel lekker. Dank voor dit fijne, eenvoudige recept. Grtn fiona

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.