Ik moet eerlijk bekennen dat ik een echte rundvleesburger nog wel het allerlekkerste vind, maar deze zwarte bonenburgers komen behoorlijk in de buurt. Ze hebben een stevige textuur en zijn lekker kruidig, zoals een burger hoort te zijn. Ideaal als je (een dagje) plantaardig wilt eten, maar wel zin hebt in comfort food.
Zwarte bonenburgers recept
Ik ben zeker niet de eerste die een recept voor vegan burgers van zwarte bonen plaatst, er zijn heel veel soortgelijke recepten te vinden. Dit is mijn variant en dat betekent: lekker, weinig ingrediënten en snel te maken.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling en kruiden. Ik zag ook recepten voorbij komen met zoete aardappel, rijst, maïs en quinoa door de burgers. Niet allemaal tegelijk overigens, al zou dat ook best kunnen.
Anyway, hier het recept voor de zwarte bonenburgers. Uit dit recept haal je vier burgers, die wij met z’n tweeën hebben opgegeten.
Ik heb de burgers helemaal vegan gehouden en ze op een broodje met avocado, tomaat, ui en ketchup gedaan. Maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op: zonder broodje, in een slawrap, met kaas, mayonaise, augurk, sla, komkommer… wat je ook maar lekker vindt!
Ingrediënten:
- 1 blik zwarte bonen (265 gram uitlekgewicht)
- handje verse peterselie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 el boekweitmeel (of havermout of een ander meel)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- peper en zout naar smaak
- optioneel: chilipoeder
Zo maak je het:
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit in een pan een beetje olie en bak hierin de ui en knoflook in een paar minuten gaar.
- Laat de zwarte bonen ondertussen uitlekken, spoel ze goed af en laat nogmaals uitlekken.
- Doe alle ingrediënten behalve het meel in een keukenmachine en pureer tot een grof mengsel.
- Voeg vervolgens het meel toe en schep rustig om. Het moet een stevig, licht plakkerig beslag zijn. Voeg eventueel wat extra meel toe als het nog niet stevig genoeg is.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm het mengsel tot vier burgers.
- Bak de burgers voor ongeveer 20 minuten op 190 graden Celsius in de oven. De burgers moeten stevig van binnen zijn geworden.
Serveer met je favoriete toppings!
Maak jij wel eens zwarte bonenburgers (of andere plantaardige burgers)?
HOe kijk je nu aan tegen peulvruchten, omdat je dit met Paleo niet at?
Kies je bewust voor blik ipv gedroogde die je laat weken?
De maand zit er alweer bijna op! Ben benieuwd naar j e conclusies en vervolg!
Tot morgen!
Ik heb gelukkig niet zo’n last van peulvruchten, al ik eet ze niet elke dag. Ik kies bewust voor blik/pot, omdat dat makkelijker is. 😉 Ik spoel ze wel goed af en dat is eigenlijk voldoende. Als je veganistisch eet, moet je wel niet-paleo producten toevoegen, anders kom je echt niet aan voldoende eiwitten. Na afloop zal ik er meer over schrijven!
En superleuk om je gesproken te hebben zaterdag! Hoop dat je een leuke dag verder hebt gehad!